Een Haagse arts is uit haar beroep gezet nadat zij een patiënte met rugklachten een psychiatrische behandeling gaf waartoe zij niet bevoegd was.
Professionele standaard
Het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg oordeelde dat de arts, Mayta Sickesz, de behandeling niet had mogen geven, maar dat deze ook niet voldeed aan de professionele standaard. De 86-jarige arts is orthomanueel therapeut en is niet geregistreerd als psychiater of psycholoog, schrijft RTV West. Ze had daarom de patiënt moeten doorverwijzen.
De hoogbejaarde vrouwelijke dokter ontwikkelde in de jaren zestig een eigen geneeswijze, de orthomanuele therapie. Inmiddels hebben ongeveer 250 andere alternatieve artsen haar methode overgenomen.
De vrouw werd door een patiënt aangeklaagd. Die had last van rugklachten, duizeligheid en evenwichtsproblemen. Sickesz oordeelde dat ze beginnende schizofrenie had, veroorzaakt door een scheve nekwervel. De keizersnede waarmee de patiënt ooit ter wereld was gekomen, had volgens Sickesz bovendien een doorbloedingsstoornis van de hersenen veroorzaakt.
Behandeling
De Vereniging tegen de Kwakzalverij ageert al jaren tegen Sickesz. De Vereniging heeft de advocaat van het slachtoffer betaald. Volgens de vereniging is de vrouw in de war geraakt door de verkeerde diagnose van schizofrenie en heeft haar studie vertraging opgelopen door de affaire.
Volgens het tuchtcollege had Sickesz niet de juiste papieren om een diagnose te stellen op psychiatrisch of psychologisch gebied. Daarbij heeft ze de vrouw niet goed onderzocht. Ze liet zich onder meer voorlichten door de moeder van de patiënt. Daar bovenop gaf ze de vrouw een verkeerde behandeling. Sickesz bracht daarmee de gezondheid van de patiënt onnodig in gevaar, vindt het tuchtcollege.
Het tuchtcollege schrijft in het vonnis dat de alternatieve arts een geheel eigen wijze van opereren heeft. Ze duldt geen tegenspraak, ook niet van collega-artsen. Ze koestert, volgens het tuchtcollege, zelfs een groot wantrouwen tegenover andere dokters en dat wantrouwen spreekt ze voortdurend uit. Psychiaters, bijvoorbeeld, doen volgens haar niets anders dan mensen vergiftigen.
Eerdere berispingen door het tuchtcollege hebben niets geholpen, schrijft het college. De kans dat ze door zal gaan met haar ‘disfunctioneren’ is dus groot, zegt de tuchtraad. Daarom is haar de zwaarste maatregel opgelegd.
Sickesz gaat in hoger beroep tegen de uitspraak. (o.a. ANP)
>> Skipr community <<
In de Skipr community ‘Participatie & Gezondheid’ kunt u met uw LinkedIn profiel discussies voeren, stellingen poneren en presentaties en bestanden delen over de thema’s ‘De klant centraal’ en ‘Participatie in de eerste lijn’. Meld u aan bij de community ‘Participatie en Gezondheid’.