• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 3

 1. Frans Brouwer

  Telkens wordt de vergrijzing gebruikt als oorzaak , eerder politiek wanbeleid is de oorzaak , sluiting van verzorgingshuizen en uitstroom personeel door matige beloningen . Zolang vergrijzing als argument wordt gebruikt veranderd er niets.

  • Rens de Haas

   Wat Kappert zegt is een open deur. Hij is niet de enige die dit signaleert. De vraag is niet wat er moet gebeuren, maar vooral hoe dit moet gebeuren. Daar loopt alles op vast. Niemand doorbreekt de cirkel. Iedereen zit op zijn eigen eiland. Een landschap dat door politieke keuzes is gevormd, doordat economische drijfveren de doorslag geven in plaats van een visie op zorg. De politiek kijkt toe en weet zich er geen raad mee.

 2. Peter Koopman

  Prima statement van VenVn om vooral de aandacht te richten op de meest kwetsbare burgers in Nederland. Kwetsbaarheid in gezond bestaan door ongezonde omstandigheden als armoe, weinig onderwijs of huisvesting en gevaarlijk milieu zijn geen primaire beroepsmatige opgaven van de leden van VenVn. Gewezen wordt op demografische aspecten, die overigens al lang bekend zijn. Ontgroening ( minder jeugd ) en dubbele vergrijzing ( meer 80+ ) zijn gegevens voor verpleegkundige zorg: enerzijds “hoge ouderdom gaat gepaard met gebreken” en “afnemend aantal jeugdigen” betekent mogelijk minder instroom in verpleegkundig beroepsonderwijs. Maar ook de vraag of toenemende deskundigheid in deze verplegende beroepen ook toegepast mag worden ( bieden alles wat kan ? ). Nieuwe regeringen zullen naast bijv. (Para-) geneeskundige, GZ-psychologische en pedagogische mogelijkheden ook de verplegingswetenschappelijke vooruitgang ( in NL pas in 1980 begonnen ) moeten kennen en waarderen op gewenste toepassingen. Maar thans lijkt het V&V personeelsvraagstuk velen te verplichten om dit voorop te stellen (first things first) in de praktische keuzen, want applaus is niet voldoende.