• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 2

  1. Zorgthuisnl

    Helaas moet er nog een element aan dit bericht worden toegevoegd: verzekeraars laten zich nu niet uit over de hoogte van de OVA, maar in hun inkoopbeleid en gedrag rond tarifering wordt hun opvatting wel duidelijk gemaakt. Namelijk: de OVA wordt niet 1-op-1 doorgegeven. Ook niet als dat specifiek in hoofdlijnenakkoorden is vastgelegd. Soms – als je er om vraagt -wordt het op het rekenkundig plaatje meegenomen maar daarna tegelijk weer weggestreept door “doelmatigheidskortingen”. als je nu kijkt naar tarief 2019 en naar tarief 2020 in bijvoorbeeld de wijkverpleging, zie je die OVA-stijging niet terug. Zeker niet bij de kleinere aanbieders die het bovendien ook nog eens met veel lagere tarieven per uur moeten doen (ca €50,- per uur tegen ca. € 87,- bij grote aanbieders) .
    Soms is de stijging slechts rond de 1% ten opzichte van het tarief voorgaand jaar, terwijl de kosten op alle punten stijgen. Hoe moeten de werkgevers dan de afgesproken de cao-loonstijgingen betalen? Hoe stellen de financiers van de zorg dan de aanbieders in staat om goed werkgeverschap te tonen, zoals de minister telkens roept zonder daarbij actie te ondernemen?
    Als de wig groter wordt tussen wat een uur aan zorg kost aan (merendeels loonkosten) en wat de verzekeraar bereid is te betalen, wordt de zorg langzaam kapot gemaakt. Onder de knoet van financieel gestuurd inkoopbeleid; niks geen kwaliteit gestuurd inkoopbeleid. De zorg wordt er niet aantrekkelijker op als sector om in te werken. En hoewel de zorgvraag autonoom stijgt, gaan zorgaanbieders één voor één het loodje leggen. Blijkbaar hebben we daar geen corona virus voor nodig; dat doen de zorgverzekeraars zelf wel. Terwijl de NZA ondertussen nog even een dutje doet.

  2. Arne van Oranje

    Ja de 14 miljard euro die het kabinet overhield van de belastinginkomsten in 2019 moet ergens vandaan komen.
    De zorgverzekeraars houden ook de hand op de knip, voeren de OVA’s wel door maar verlagen daarnaast dan de tarieven en/of de omzetplafonds.
    De rug van de zorg breekt uiteindelijk wel en dan zijn we nog veel meer de l*l dan nu met het coronavirus.