NLD-20011025-DEN HAAG: Een KPN-medewerker verplaatst zich donderdagochtend met een bureaustoel en twee tassen van het ene naar het andere gebouw van het hoofdkantoor van het telecombedrijf in Den Haag. KPN wil op korte termijn 4800 medewerkers ontslaan in een poging om zijn financiele positie te versterken. Zie bericht dd heden eco. ANP FOTO/ED OUDENAARDEN
Ondanks budgetkortingen en besparingsdoelstellingen geven Nederlandse ziekenhuizen in 2010 meer geld uit aan externe inhuur dan in 2009. Dat constateert FunktieMediair op basis van een analyse van de jaarrekeningen. In totaal gaven de ziekenhuizen vorig jaar 558 miljoen euro aan externen uit, 2,1 procent meer dan in 2009.
Haaks
De bevindingen van FunktieMediair staan haaks op recente uitlatingen van de NVZ vereniging van ziekenhuizen. Volgens de NVZ hebben de ziekenhuizen de uitgaven voor externen juist weten terug te dringen. Voor de analyse heeft FunktieMediair met name gekeken naar de post Personeel Niet In Loondienst (PNIL). In deze post keren ondermeer de kosten van de inhuur van uitzendkrachten, adviseurs en medische professionals terug. Volgens FunktieMediair geeft de post het minimum aan inhuur aan. FunktieMediair acht het aannemelijk, ondermeer vanwege de toegenomen tariefdruk, dat het aantal ingehuurden in werkelijkheid met meer dan 2,1 procent is toegenomen. Overigens stijgt het percentage wil minder hard; in 2009 was nog sprake van een groei van ruim 14 procent.
Onvoldoende grip
Volgens Allard Rietberg, directeur Cure bij FunktieMediair, bewijst het groeipercentage dat ziekenhuizen onvoldoende grip hebben op de externe inhuur. Inhuur geschiedt volgens Rietberg gefragmenteerd en decentraal, met als gevolg dat niemand weet wie in de organisatie actief is. Bovendien is er geen zicht op arbeidsrechtelijke risico’s, is de risicoaansprakelijkheid vaak niet goed geregeld en hebben ziekenhuizen geen zicht op de antecedenten van externen. Een verklaring omtrent gedrag, zoals in bancaire sector en verzekeringswezen gebruikelijk is, is in de ziekenhuissector veelal onbekend. “Het resultaat is dat er te duur en te veel wordt ingehuurd”, stelt Rietberg. “Zonder dat er zicht is op de juridische risico’s en kwaliteit van de mensen die tijdelijk aan de organisatie zijn verbonden.”
Inkoopvoordelen
Volgens Rietberg maken de ziekenhuizen met het opportunistische inhuurbeleid onnodig kosten. Door met tientallen partijen zieken te doen laten de ziekenhuizen in ieder geval inkoopvoordelen liggen. “Meer grip op het inhuurproces leidt tot hogere kwaliteit van ingehuurden, lagere kosten en lagere risico’s”, stelt Rietberg.
Illusie
Volgens Rietberg is het een illusie om te denken dat er op de inhuur van externen makkelijk te bezuinigen valt. Enerzijds zijn cruciale afdelingen zoals de OK, SEH, IC en anesthesie sterk afhankelijk van externen. Anderzijds is er een brede maatschappelijke trend van flexibilisering van arbeid. Wat ziekenhuizen volgen Rietberg wel kunnen doen is het onderwerp een plek op de strategische agenda geven. Daarnaast valt er winst te boeken met een professionelere organisatie van de externe inhuur. Daarbij denkt Rietberg aan het omvormen van het interne flexbureau tot een professionele mobiliteitsdesk inclusief capaciteitsplanning en leveranciers-management. De ziekenhuizen kunnen daarbij leren van best practices van buiten de zorg waar grip op externe inhuur wel wordt gezien als een strategisch onderwerp.