• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 2

  1. Arne van Oranje

    Opmerkelijk dat voor kabinet Rutte, en met name Edith Schippers als minister van VWS, waren er lage wachttijden. Toen onder het mom van “ombuigingen”, een sensibiliseringswoord voor bezuinigingen, de budgetteringen werden ingevoerd, en het zorgprogrammatisch werken vanuit de zorgverzekeraars, ging het bergafwaarts met de behandelcapaciteit van de GGZ.
    Nu ruim 10 jaar later willen ze deze afbraak gaan oplossen zonder significant meer geld voor de GGZ, ze plakken wat financiële pleisters voor werkgroepen en goedbedoelde projecten.
    De GGZ heeft structureel 1 tot 1,5 miljard meer nodig om haar taak goed uit te kunnen voeren, komt dat geld niet dan moeten we accepteren dat heel veel mensen niet tijdig psychische hulp krijgen.
    En we moeten af van het vreemde idee in de politiek en de maatschappij dat geld naar de zorg verdwijnt in een soort zwart gat, in de zorg werken 1,4 miljoen mensen die ook gewoon consumeren en belasting betalen. Minstens 40% van het zorggeld komt terug als inkomsten- of loonbelasting.

    • bachadvies@gmail.com

      Beste Arne, beste Paul, jullie bedoelen het ongetwijfeld goed maar jullie suggesties om de psychische zorg te verbeteren zijn wel erg beperkt. Arne wil er 1,5 miljard bij doen anders lukt het sowieso niet (verandering en klantgerichtheid ontstaan in vastgeroeste sectoren door schaarste en noodzaak, niet door overvloed). Paul komt na jaren regeren tot een discussiestuk vol open deuren ‘om met het veld te bespreken hoe het volgend kabinet moet gaan handelen” (nadrukkelijk gebrek aan daadkracht en visie, al deel ik de open deur om de screening en instroom te verbeteren). Heb ik dan het gouden ei voor de GGZ? Nee, ik zou echter wel een paar dingen weten waarmee we zonder risico kunnen beginnen en flink zoden aan de dijk zet: 1) huisarts uit rol van poortwachter voor de GGZ halen: zeker 80% weet niet tijdig en niet adequaat problematiek te herkennen, laat staan in 1 keer goed door te verwijzen. 2) meerjarenplan om schandelijke hoeveelheid Nederlanders die ongewenst verslaafd zijn aan voorgeschreven pillen te halveren. 3) e-health en blended care beter vergoeden dan ouderwetse face-to-face zorg 4) boost geven aan (door-)ontwikkeling van online zelfhulp en preventie en deze aantrekkelijk en laagdrempelig aanbieden Nadruk op stress, life events, werk en meest voorkomende klachten.
      Werk aan de winkel…