Partner
nieuws

ActiZ-debat over 'Mijn vrouw is dood'

ActiZ-debat over 'Mijn vrouw is dood'

Dick Houwaart schreef Mijn vrouw is dood, over de ouderenzorg voor zijn. Hij gaat daarover op 13 november in gesprek met wijkverpleegkundige Nynke Hoogland en zorgdirecteur Jannie Nijlunsing.

Eigen regie, hoezo?

Onlangs verscheen van Dick Houwaart Mijn vrouw is dood, over de ouderenzorg voor zijn vrouw in de laatste jaren van haar leven. Houwaart concludeert dat er een enorme druk ligt op vrouwen en mannen in verzorging- en verpleeghuizen, waardoor er vaak geen handen aan de bedden zijn. Tegelijkertijd ervaart hij dat intensieve ouderenzorg leidt tot een volledige afhankelijkheid, een verlies van de regie over het leven. Hij gaat daarover op 13 november in gesprek met wijkverpleegkundige Nynke Hoogland van Buurtzorg Groningen en zorgdirecteur Jannie Nijlunsing van verzorgingcentrum De Hoven.

Bedisselen

Houwaart concludeert in het naschrift: “Oude mensen moet je in huis laten en daar de zorg geven die ze nodig hebben. Tegelijk heb ik willen laten zien hoe snel er in de zorg mis(ver)standen ontstaan. Hoe ouder je wordt des te minder weerstand heb je tegen het bedisselen van artsen en verplegend personeel.”

Uiteraard vraagt dit om een reactie vanuit de sector. In het kader van de debatreeks rondom Het Nieuwe Ouder Worden heeft ActiZ Dick Houwaart uitgenodigd om in gesprek te gaan met medewerkers in de ouderenzorg.

Jannie Nijlunsing is directeur van zorgorganisatie De Hoven. De Hoven voert een pilot uit met regelarme zorg. Bedoeld om de vrijheid van handelen veel meer op de werkvloer te leggen, zodat zorg op maat en met oog voor de specifieke situatie wordt gegeven.

Nynke Hoogland is wijkverpleegkundige bij Buurtzorg Groningen en daarmee een representant van de zorg zoals Houwaart die voorstaat. Vraag is natuurlijk wel of de (zware) zorgvraag zoals Dick Houwaart die beschrijft thuis geleverd kan worden.

Toekomst ouderenzorg

Onder leiding  van Clairy Polak gaan zij met elkaar in gesprek over de toekomst van de ouderenzorg. Is het beeld zo somber als Houwaart schetst? Zijn De Hoven en Buurtzorg voorbeelden van hoe het wel moet? Wat moet er in de sector gebeuren?

ActiZ-debat

Het debat vindt plaats op 13 november in De Puddingfabriek in Groningen. Meer informatie, inclusief aanmelden, vindt u hier. Het debat is ook via livestream te volgen via www.hetnieuweouderworden.nu.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top