Partner
nieuws

Het Beste Zorgidee stevent af op recordaantal inzendingen

Het Beste Zorgidee stevent af op recordaantal inzendingen

Niet alleen wetenschappers en politici, maar ook patiënten, consumenten en zorgprofessionals hebben slimme en verrassende ideeën hoe de zorg beter kan.

Het Beste Zorgidee daagt heel Nederland daarom voor de zesde keer uit om ideeën in te sturen die de zorg beter maken. Insturen kan tot en met 1 november, maar nu is al sprake van een recordaantal inzendingen.

Geen wetenschappers, geen politici, geen deskundigen. Bij Het Beste Zorgidee zijn patiënten, consumenten en zorgverleners zelf aan het woord. In de praktijk blijken zij vaak uitstekende ideeën te hebben hoe de zorg patiëntvriendelijker en betaalbaarder kan worden gemaakt. De competitie, in het leven geroepen door ONVZ Zorgverzekeraar, wordt dit jaar voor de zesde maal gehouden. Het evenement kan zelf rekenen op de steun van minister Schippers van Volksgezondheid. Zij roemde de wedstrijd onlangs vanwege de aanpak om patiënten en consumenten te betrekken om de zorg beter en efficiënter te maken.

Het publiek droeg de afgelopen vijf keer al in totaal vele duizenden innovatieve ideeën aan. Een vakjury maakt begin november een voorselectie van vijf genomineerden. De jury bestond afgelopen jaren Niek Urbanus (voormalig bestuursvoorzitter AMC), Pieter Hasekamp (directeur Zorgverzekeraars Nederland) en Erno Kleijnenberg (bestuursvoorzitter ONVZ Zorgverzekeraar). Via de site van Het Beste Zorgidee kan iedereen op zijn of haar favoriet kan stemmen. De winnaar ontvangt een startkapitaal van 10.000 euro om zijn of haar idee daadwerkelijk te realiseren.

Zorgcoach

Winnende ideeën uit de afgelopen edities worden inmiddels al veelvuldig in de praktijk toegepast. Zo leverde Het Beste Zorgidee in 2008 de introductie van de zorgcoach op, die patiënten die plotseling met zorg worden geconfronteerd helpt hun weg bij de verschillende medische instanties te vinden. Van deze zorgcoach wordt onder andere door ONVZ gebruik gemaakt, om die patiënten en hun familie te helpen met allerlei praktische en tijdrovende zaken.

Ook het winnende idee uit 2011 wordt in de praktijk toegepast. Anja Vissers won met haar idee om medicijnen te sealen met een thermometerchip zodat ze kunnen worden hergebruikt. Jaarlijks wordt namelijk voor zo’n honderd miljoen euro aan geneesmiddelen vernietigd. "Met de chip kan worden bepaald of niet gebruikte geneesmiddelen onder de juiste omstandigheden zijn bewaard", vertelt Ine Zijlstra, divisiemanager Zorg bij ONVZ Zorgverzekeraar. "Onlangs is in Nijmegen een pilot gestart. Als duidelijk is dat de methode 100 procent veilig is, zullen andere apotheken volgen."

Verbeteren

Met de wedstrijd wil ONVZ de zorg in Nederland structureel beter, toegankelijker en efficiënter maken. "Niet alleen deskundigen hebben goede ideeën om de zorg te verbeteren", legt bestuursvoorzitter Erno Kleijnenberg van de zorgverzekeraar uit. "Het zijn juist de mensen die regelmatig zelf met zorg in aanraking komen die weten hoe die zorg nog beter kan. Sommigen ideeën zijn uniek in hun eenvoud: oplossingen die goed en snel uitvoerbaar zijn." De jury beoordeelt de inzendingen onder andere op toepasbaarheid, originaliteit en praktische uitvoerbaarheid.

Recordaantal

De bekendheid en populariteit van Het Beste Zorgidee wordt elk jaar groter. De competitie stevent dit jaar op een recordaantal ingestuurde plannen af. Hoewel de inschrijving pas op 1 november sluit, heeft de organisatie van Het Beste Zorgidee al honderden ideeën ontvangen. Dat is veel meer dan afgelopen jaren. De ideeën variëren dit jaar van procesmatige verbeteringen tot heel praktische aanpassingen van hulpmiddelen die in de zorg worden gebruikt. Ook zijn er al veel tips ingestuurd om de zorgkosten te verlagen.

Wie dit jaar nog mee wil doen, kan tot 1 november terecht op de website www.hetbestezorgidee.nl. Na die datum kan hier ook worden gestemd op de genomineerden. De finale vindt dit jaar plaats op 26 november in de BNR-radiostudio van mediacafé Dauphine in Amsterdam.

0 Reacties

Top