Partner
nieuws

Franchise biedt kansen in de zorg

Franchise biedt kansen in de zorg

Het zorglandschap verandert in een rap tempo. De markt vereist meer focus op efficiency, regie in de samenwerking en ondernemerschap. Het vergt vooral een andere vorm van samenwerking.

In hoeverre kan franchise hierin helpen om sturing te geven? Hierover organiseren ING, NFV en VNO NCW Rotterdam op 10 oktober a.s. het congres Kansen in Zorg door Franchise.

Ondernemerschap

De zorgsector zal zich als gevolg van de veranderende marktomstandigheden anders moeten organiseren. Met meer focus op efficiency, bedrijfsprocessen, regie én ondernemerschap. Dit vergt vooral een andere vorm van samenwerking. Bepaalde elementen van franchise kunnen helpen om sturing te geven. Het zijn met name de bestaande structuren die in beweging moeten komen. De zorg is lokaal maatwerk met in meer of mindere mate hechte samenwerkingsverbanden. Nieuwe initiatieven laten zich veel makkelijker in een formule vatten. Eenmaal bewezen heeft franchise ook voor de zorg overduidelijk voordelen. Dat zien we nu reeds terug bij formules in de zorg. Het biedt continuïteit voor de ondernemer en heeft een positief effect op het functioneren van de lokale netwerken in de zorg. Het leidt tot meer regie, sturing op kpi’s, meer efficiency, ontzorgt en leidt uiteindelijk tot meer kwaliteit tegen lagere kosten.

Dillema’s

We zien ook lastigere dillema’s. In de zorg is het maken van winst bijvoorbeeld iets dat maatschappelijk minder makkelijk wordt geaccepteerd. De vraag is of we franchisegevers en franchisenemers maatschappelijk verantwoord  winst kunnen laten maken als we ondernemerschap stimuleren. Ondernemerschap betekent ook risico’s nemen… en dat ligt althans bij sommige partijen in de zorg nog steeds lastig. En winst is wel een noodzakelijke randvoorwaarde voor continuïteit voor de ondernemer.

Franchise en Zorg: verhouden die zich tot elkaar?

Vanuit dit beeld hebben de ING, de Nederlandse Franchisevereniging (NFV) en VNO NCW Zuidwest zich gezamenlijk de vraag gesteld wat nu precies de toegevoegde waarde van Franchise voor de zorg is. En naar precies deze vraag doet het ING Economisch Bureau momenteel onderzoek.

Onderwerpen die hierbij aan de orde komen zijn het verdienmodel van de formule (voor de franchisegever en –nemer) en de vraag op welke manier een strakke sturing volgens full franchise echt tot de mogelijkheden behoort of dat het effectiever is om juist elementen van franchise te ontwikkelen.

Op 10 oktober aanstaande worden de resultaten gepresenteerd

Op donderdag 10 oktober a.s. presenteren wij de resultaten hiervan tijdens een Congres op het Weena te Rotterdam. Gastheer van dit congres is Hans van der Noordaa, CEO Banking Benelux en lid Raad van Bestuur ING Bank. Indien u interesse heeft om dit congres bij te wonen dan kunt u zich aanmelden via deze link.

0 Reacties

Top