Partner
nieuws

TiasNimbas slaat bruggen in de zorg

TiasNimbas slaat bruggen in de zorg

Het HealthLAB maakt nu zes maanden onderdeel uit van TiasNimbas, de business school van Tilburg University en de Technische Universiteit Eindhoven. Director Nardo van der Meer over kennis de werkvloer op brengen en professionals aan het roer.

TiasNimbas Business School heeft naast het VastgoedLAB, het FinanceLAB en het GovernanceLAB sinds zes maanden ook het HealthLAB. Aan het hoofd staat anesthesioloog-intensivist en hoogleraar Healthcare Management Nardo van der Meer. Twee dagen per week runt hij het HealthLAB, de rest van de tijd is hij arts in het Amphia Ziekenhuis.

De werkvloer op

Van der Meer: "Wetenschappers werken hier samen met zorgprofessionals aan het verbeteren van de zorg. We brengen zo de theorie en de praktijk bij elkaar. Veel zorginstellingen werken nog op basis van verouderde kennis; recente inzichten worden niet toegepast. Er liggen inmiddels 700.000 medische artikelen die aantonen hoe de zorg beter kan. We willen bij TiasNimbas met al onze hoogleraren die kennis de werkvloer op brengen.”
Veel te veel zorginstellingen proberen de zorg te verbeteren met grote, dure kwaliteitsprogramma’s die ze top-down opleggen. Het grote probleem is de borging op de werkvloer. Op de afdeling moeten artsen en verpleegkundigen zelf de link maken door goed te managen. Van der Meer: “Geef ze de tools, zodat ze de zorg van binnenuit kunnen verbeteren. Pas dan krijg je daadwerkelijk betere zorg op de lange termijn. Zo kun je met relatief kleine stappen grote winst behalen.”

Professional aan het roer

Dat brengt Van der Meer bij de tweede brug. Een absolute voorwaarde voor goede zorg is voor hem dat de professionals aan het roer staan. “Het is gemakkelijker om een dokter te leren managen dan om een manager te leren dokteren. Managers van buiten de zorg missen te vaak het specifieke gevoel voor de zorg. Wij leren professionals hier dus de managementvaardigheden voor met name het hoger management.”

Ook voor ervaren zorgbestuurders biedt het HealthLAB onderwijsprogramma’s. En dat is volgens Van der Meer hard nodig. “De ontwikkelingen in het management gaan minstens net zo snel als de ontwikkelingen in de zorg. Vandaar dat het ook voor ervaren zorgbestuurders absoluut noodzakelijk is zich op managementgebied te blijven bijscholen.”

Hij ziet dat de zorg achterloopt bij andere sectoren. “De zorg is voornamelijk mensenwerk. En het kost veel tijd en geld om mensen te overtuigen. Zeker als het gaat om professionals met hun eigen visie die relatief autonoom werken. Het valt niet mee om 250 artsen te managen die allemaal parallel aan het ziekenhuis een eigen zaak runnen.”

Hetzelfde doel

Iedereen die in de zorg werkt, heeft hetzelfde doel: zo goed mogelijk voor de patiënt of cliënt zorgen. Maar niet iedereen spreekt dezelfde taal. Daar brengt HealthLAB verandering in. “Wie beter leert communiceren, kan grote stappen maken.”

Wat maakt TiasNimbas anders?

  • Toonaangevende business school: inzichten uit bedrijfsleven worden vervlochten met uw zorgpraktijk
  • Onmiddellijke ROI: directe toepassing van nieuwe inzichten in uw eigen werk
  • Docenten met een rijke ervaring in de wetenschap én praktijk
  • Eigen toegepast onderzoek in het HealthLAB
  • Onze opleidingen zijn zo ontworpen dat u ze goed kunt combineren met uw drukke werkzaamheden/praktijk

 

Meer informatie?

Kijk op ons online platform http://www.tiasnimbashealth.nl of bel met Chantal Stevels, (013) 466 86 38

0 Reacties

Top