Partner
nieuws

Belevingskussen wint Het Beste Zorgidee

Belevingskussen wint Het Beste Zorgidee

Het belevingskussen van Hans van Wetten uit Budel is Het Beste Zorgidee van 2014. Het kussen prikkelt de belevingswereld van dementerenden door bij aanraking geluiden te maken die ze kennen. “Er worden stemmen, liedjes en muziek afgespeeld.”

De ontknoping van de zorginnovatiewedstrijd, een initiatief van ONVZ Zorgverzekeraar, vond plaats op woensdag 12 november in het Krant Café in Amsterdam.Het winnende idee heeft als doel de belevingswereld van dementerende ouderen te prikkelen. “In het kussen zitten sensoren en luidsprekertjes. Als de patiënt het kussen aanraakt, worden er stemmen, liedjes en muziek speciaal gericht op de gebruiker afgespeeld”, aldus Van Wetten. “De familie of een mantelzorger speelt een belangrijke rol bij het ‘vullen’ van het kussen. Zij weten immers welke liedjes, gedichten of stemmen de patiënt graag hoort.”

Vakjury

Niet alleen het publiek, ook de vakjury is gecharmeerd van het kussen, omdat het de zorg persoonlijk maakt en bestemd is voor een groep kwetsbare patiënten. "Het idee is mooi in zijn eenvoud en lijkt van grote betekenis voor dementerenden en hun familieleden", zo valt te lezen in het juryrapport. 

Hans van Wetten is leidinggevende bij een zorgcentrum in Weert en ontwikkelde het belevingskussen met zijn team en onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven. Als winnaar van Het Beste Zorgidee krijgt Van Wetten 10.000 euro om het kussen verder te ontwikkelen.

Ideeën

Het is de zevende keer dat ONVZ Zorgverzekeraar Het Beste Zorgidee organiseerde. De zorginnovatiewedstrijd heeft de afgelopen jaren bewezen dat goede ideeën niet alleen worden bedacht door deskundigen, wetenschappers en politici. Juist mensen die geregeld zelf met zorg in aanraking komen, hebben soms heel goede ideeën die de zorg beter, efficiënter en vooral patiëntvriendelijker maken.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top