Partner
nieuws

Zilveren Kruis brengt arts en verzekerde bij elkaar

Zilveren Kruis brengt arts en verzekerde bij elkaar

Op haar derde congres over de kwaliteit van zorg heeft Zilveren Kruis ervoor gekozen om ook aan haar verzekerden te vertellen wat er te kiezen is in de zorg. Al vier jaar is Zilveren Kruis bezig om de kwaliteit van zorg voor een 20-tal aandoeningen op uitkomsten transparant te maken.

Daarbij vindt Zilveren Kruis de uitkomsten vanuit beide perspectieven even relevant, zowel van de professional als van de verzekerde patiënt. Door dit te stellen maakt Zilveren Kruis het zich niet makkelijk om de beste zorg in te kopen. Is de beste zorg wat de professional de beste zorg vindt, of dat de verzekerde weer zijn ding kan doen en verder kan met het leven te leiden dat hij wil leiden?  Wat te doen als de patiënt de behandeling niet goed ondergaat door bijvoorbeeld zijn pillen niet op tijd te nemen? Of te blijven roken ook al is dat slecht voor zijn etalagebenen? Kan je de professional daar op aanspreken?

Kwaliteit van leven is de ultieme uitkomst

Bij de verschillende projecten is naar voren gekomen dat het verbeteren of in stand houden van de kwaliteit van leven van de verzekerde patiënt het ultieme doel is van de zorg. Maar hoe meet je dat en wat draagt eraan bij? En verschilt dat niet bij iedereen? Vaak hoor je het voorbeeld van de kanariepiet die dood gaat waardoor verdriet overheerst. De kwaliteit van leven gaat dan naar beneden, maar wat kunnen zorgverleners daaraan doen? Maar in het boek van Thomas Rosenboom, Zoete Mond, staat een voorbeeld dat zelfs een dierenarts kan bijdragen aan de kwaliteit van leven van een jongetje die zijn goudvis heeft doodgeknuffeld. Deze arts houdt de vis een nacht in “observatie”, koopt een nieuwe goudvis en vertelt het jongetje dat hij nooit vissen moet knuffelen, want hij kon de vis ter nauwer nood redden. Datzelfde lukt hem later ook met meer moeite met een Vlaamse reus (konijn) die is aangereden. Dit soort inlevendheid en creativiteit brengt veel goeds teweeg.

Mogen we dat wel van dokters en andere zorgprofessionals verwachten? Er zijn immers geen richtlijnen voor creatieve oplossingen. Als je wilt bijdragen aan de kwaliteit van leven van de patiënt, moet je je verdiepen in wat daarin belangrijk is en wat je in je rol als arts en mens kunt doen.

Meerdere dragen bij aan de beste zorg

Zilveren Kruis wil de beste zorg (inkopen) voor haar verzekerden en ze met raad en daad bijstaan in het keuzetraject naar de beste zorg. De zorgprofessional wil de beste zorg geven en ten opzichte van zijn collega’s excelleren. De verzekerde wil de best mogelijke kwaliteit van leven en vertrouwen op de beste zorg. Door hierin gezamenlijk op te trekken, ieder zijn rol te gunnen, en de samenwerking op te zoeken kunnen we impact hebben op het systeem van de zorg. Dat leidt uiteindelijk tot een evenwichtig ecosysteem waarin de kwaliteit van zorg en leven in elkaars verlengde komen te liggen.   

Op het congres brengen we deze perspectieven bij elkaar. Met de patiëntenverenigingen, artsen, zorgverleners uit allerlei deelsectoren en Zorgverzekeraars Nederland gaan we op zoek naar de beste zorg voor U.

Marleen van Oirsouw-Aangenendt
Programmaleider Kwaliteit van Zorg
Zilveren Kruis

 

Achmeacongres2015 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Marieke Rijke

5 augustus 2015

Ik maak hieruit op dat u vindt dat een arts mag liegen tegen een patient als dat de kwaliteit van leven van de patient ten goede komt. Hoe rijm ik dat met transparantie en eerlijkheid?

Top