Partner
nieuws

Je gezondheid wordt sterk beïnvloed door de organisatie waar je werkt

Je gezondheid wordt sterk beïnvloed door de organisatie waar je werkt

Zorgmedewerkers hebben zelf steeds meer zorg nodig om hun werk goed te kunnen doen. Opvallender is dat de hoeveelheid zorg die je gebruikt afhankelijk is van de organisatie waar je werkt. Twee van de belangrijkste conclusies uit het onderzoek Zorggebruik van Stichting IZZ.

‘Er zijn organisaties waar 11% van de zorgmedewerkers fysiotherapie gebruikt en organisaties waar dat percentage maar liefst 58% is. En de verschillen worden alleen maar groter. Ik kan me voorstellen dat die uiteenlopende scores niet alleen gelden voor de zorgsector’ aldus Dominique Vijverberg. Vijverberg is directeur van de Stichting IZZ. Stichting IZZ is een ledencollectief van mensen in de zorg en treedt op als belangenbehartiger namens die groep.

Relatie zorggebruik en verzuim

‘Medewerkers van zorgorganisaties met een laag zorggebruik zijn gezonder. Deze zorgorganisaties hebben een lager verzuim.  Uit onderzoek en uit de praktijk weten we dat de organisaties die het goed doen kunnen dienen als voorbeeld voor de organisaties die minder goed scoren. Daar zien we een rol voor ons als belangenbehartiger. We delen graag de inzichten en oplossingen van zorgorganisaties. Het zorggebruik is beïnvloedbaar dus laten we het samen aanpakken’ vervolgt Vijverberg.

Ook financieel is winst te behalen

Voor de vier grote zorgbranches  vormt het gebruik van fysiotherapie de omvangrijke kostenpost van maar liefst 110 miljoen euro. Voor de organisatie waar 11% van de zorgmedewerkers fysiotherapie gebruikt zijn de zorgkosten  € 47.520 per 1000 medewerkers, voor de organisatie waar het percentage 58% is zijn de kosten per 1000 medewerkers €250.560. Dat is een kostenverschil van ruim 2 ton!

Hoeveel levert het investeren in gezondheid op?

Dominique Vijverberg: ‘Omdat we in de markt merken dat ‘investeren in gezondheid’ wat abstract blijft, hebben we een simulatiemodel ontwikkeld. Met dat model kunnen we snel een overzicht maken van wat de investering oplevert en hoe groot het rendement is. Een voorbeeld;  je investeert komend jaar 50 euro per medewerker in gezond werken, bv in een vitaliteitsprogramma, welke effect heeft dat op het verzuimpercentage of de productiviteit. We kunnen het berekenen met een terugverdientijd van een jaar. Op die manier geven we de HR-manager een berekening in handen waarmee de investering wordt onderbouwd richting het bestuur of de directie. Investeren in gezond werken is niet abstract, als je weet aan welke knoppen je moet draaien,  valt er heel veel winst te behalen. Zowel voor zorgorganisaties als voor zorgmedewerkers’.  [plaatje simulatiemodel en link: www.stichtingizz.nl/simulatiemodel]

Hoe hoog is het zorggebruik in uw organisatie?

Cijfers over zorggebruik zijn relevant voor uw zorgorganisatie. Zorgorganisaties die meer dan 25 medewerkers met een collectieve IZZ zorgverzekering hebben, krijgen van Stichting IZZ een organisatiespecifiek rapport. Dat rapport zet uw zorgorganisatie af tegen de cijfers van de totale zorgsector, branche en  branchegenoten. De managers projecten van Gezond Werken van Stichting IZZ komen graag kosteloos bij u langs om samen te bespreken hoe uw organisatie gezonder kan werken. De winst? Gezondere medewerkers in de zorg.

 Neem contact met ons op:
*Drs. Marc Spoek, manager projecten Gezond Werken in de zorg (regio zuid/west)
06- 30014634 marc.spoek@stichtingizz.nl
*Drs. Klaas Visser, manager projecten Gezond Werken in de zorg (regio noord/oost)
06-57 57 44 86 klaas.visser@stichtingizz.nl
www.stichtingizz.nl/zorggebruik voor meer informatie over het totale onderzoek. 

---

Ruim een vijfde van de mensen die in de zorg werken is lid van Stichting IZZ en nemen deel aan de collectieve IZZ Zorgverzekering. Als belangenbehartiger onderzoekt en analyseert Stichting IZZ sinds 2012 hun zorggebruik. Vooral om verklarende en beïnvloedbare factoren te vinden van de verschillen in zorggebruik en samen met zorgorganisaties oplossingen voor verbeteringen te ontwikkelen én uit te proberen. Het zorggebruik van zorgmedewerkers geeft een zorgorganisatie inzicht in de fysieke en psychische arbeidsbelasting en arbeidsomstandigheden.

Zorgmedewerkers hebben zelf steeds meer zorg nodig om hun werk goed te kunnen doen. Opvallender is dat de hoeveelheid zorg die je gebruikt afhankelijk is van de organisatie waar je werkt. 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top