Partner
nieuws

Zorgdebat: minder regels, meer samenwerking

Zorgdebat: minder regels, meer samenwerking

We moeten van wantrouwen naar vertrouwen en van tegenwerking naar samenwerking in de zorg. Dat is één van de belangrijkste conclusies uit het nationaal debat ‘Politieke Keuzes in de Zorg’ op zaterdag 21 januari in Koninklijke Theater Carré.

Het debat werd georganiseerd door Platform NieuweZorg en Het Roer Moet Om in samenwerking met biofarmaceutisch bedrijf AbbVie en VvAA.

Voorafgaand aan het debat spraken acht professionals uit de zorg hun zorgverklaring uit. Zo deed wijkverpleegkundige Danielle Bossewinkel de oproep aan de politici om de regelgeving van gemeenten, zorgverzekeringswet en Wet langdurige zorg (Wlz) beter op elkaar aan te laten sluiten. Ook vanuit de GGZ-, ziekenhuis-, verpleeghuis-, huisartsenzorg en een zorgverzekeraar werden prikkelende verklaringen afgelegd. Het patiëntenperspectief werd belicht door Illya Soffer, directeur Ieder(in) en ervaringsdeskundige in mantelzorg. "Je moet stevig in je schoenen staan om, om te gaan met de regels, mantelzorg, klachtenomgang en het gedoe." Haar hartenkreet: blijf luisteren naar de stem van de patiënt.

Belangrijkste conclusie na acht zorgverklaringen: We moeten van wantrouwen naar vertrouwen en van tegenwerking naar samenwerking in de zorg. Marcel Levi, internist en bestuursvoorzitter van University College London Hospitals, maakte de uitkomsten bekend van de enquête 'Kiezen in de Zorg', uitgevoerd door opiniepeiler Maurice de Hond.     

 

Aanwezig bij het debat onder leiding van Tom van ’t Hek, waren Hanke Bruins-Slot (CDA), Carla Dik-Faber (ChristenUnie), Pia Dijkstra (D66); Jesse Klaver, (GroenLinks); Leonie Sazias (50Plus); Jeroen Dijsselbloem (PvdA); Kees van der Staaij (SGP); Renske Leijten (SP); Arno Rutte (VVD)

 

 Lees ook: 

Politiek wil regeldruk in zorg drastisch verlagen

'Denk vanuit patiënt om lasten zorgsector te verlagen'

'Arme patiënt is dupe van regeldruk'

'Versla het veelkoppige monster lastendruk'

Michele Manto: 'Nieuw kabinet moet vooral positief denken'

Jim van Os: 'Ggz wordt beperkt tot symptoombestrijding'

Wim van der Meeren: 'Soms moet je durven nee te verkopen'

'Zorg is te belangrijk om aan politiek over te laten'

'Marktwerking in de zorg is een lastige afslag'

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top