Partner
nieuws

Nieuw digitaal platform voor Persoonlijke Gezondheid Omgeving

Nieuw digitaal platform voor Persoonlijke Gezondheid Omgeving

Meer regie over gezondheidsdossiers bij de patiënt; een al jaren gekoesterde wens. Jaarverslagen van zorginstellingen vermelden mooie dingen over missie, visie of kernwaarden. De ambitie om patiënten inzage te geven is er meestal wel, maar de resultaten zijn nog bescheiden.

De overheid en zorgkoepels geven nu echter gas. Er is zelfs een aantal deadlines afgesproken in het programma VIPP (Versnelling Informatie uitwisseling Patiënt en Professional; NVZ).

 

carepoint1

Daarnaast is de organisatie MedMij opgericht. MedMij gaat ervoor zorgen dat iedereen die dat wil toegang kan krijgen tot zijn eigen gezondheidsgegevens.

Ervaring van Nicolette Haantjes: ‘Als MedMij er was geweest, dan had ik niet elke keer opnieuw mijn verhaal hoeven vertellen. Verder zou ik het ook fijn vinden als ik de gegevens van mijn bloedsuikerspiegel naar zo’n online omgeving kon sturen. Het zou mij een hoop werk schelen.” (Bron: MedMij)

Voor velen is dit een herkenbaar verhaal. Uit eigen ervaring of die van familie of vrienden. MedMij is opgericht voor de standaarden en de kaders. Daarmee wordt geborgd dat de informatie inderdaad uitwisselbaar is. Zowel tussen de zorgverleners onderling als tussen zorgverleners en patiënten. De technische voorzieningen moeten door de industrie opgeleverd worden.

Het bureau Gupta heeft de kosten en de baten onderzocht: “..op basis van het onderzoek en op basis van de inbreng van veldpartijen kan gesteld worden dat de huidige bekostigingsregels ruimte bieden voor koplopers om persoonlijke gezondheidsomgevingen op kleine schaal te financieren, maar dat er door het ontbreken van meer expliciet stimulerende bekostiging onvoldoende basis is om te groeien…”

Innovators

Zoals in elke branche zijn er de “innovators, early adopters en laggards”

carepoint2

Het is moeilijk te voorspellen wanneer de “majority” van de zorgverleners aanhaakt. Het commitment van de zorgkoepels en de overheid (budgetten!) is echter een krachtig en positief signaal dat het nu menens is. Kansen dus voor koplopers bij zorgverleners en de industrie.

Meer weten? http://www.carepoint.nl/pgo/

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top