Partner
nieuws

Zorgsoftware ‘a la carte’: een flinke besparing!

Zorgsoftware ‘a la carte’: een flinke besparing!

Wat is het voordeel voor zorgorganisaties om software naar de cloud te brengen? En hoe laat je de migratie makkelijk en vlekkeloos verlopen? Tijdens de Zorg&ICT-beurs werden door Oracle en NEXUS de cruciale stappen toegelicht aan de hand van een praktijkcasus uit de Healthcare.

EPD-leverancier NEXUS Nederland heeft samen met Oracle de eerste GGZ-systemen naar de cloud gebracht. Een belangrijke mijlpaal en het startschot voor het aanbieden van clouddiensten.
Maar hoe organiseer je zo’n migratie?

Voor een soepele overgang volgden we het vijfstappenplan voor migratie, zo liet Robert Pastijn van Oracle zien. Stap 1 betreft de inventarisatie: “Samen met NEXUS zijn we eerst gaan kijken naar de mogelijkheden. Bedenk wie de stakeholders zijn, wat zij nodig hebben (of gaan hebben) en hoe lang je uit de lucht wil zijn bij de migratie. Want hoe korter de downtime, dagen, uren, seconden, hoe meer voorbereiding je nodig hebt!”

In stap twee (het ontwerp) definieer je de wensen: Infrastructure as a Service, Platform as a Service, of Software as a Service? “We hebben allereerst gekeken naar wat we precies in de cloud wilden gaan doen. Voor ons was het heel belangrijk om te kunnen ‘sizen’. We willen namelijk zowel de grote- en zeker ook de kleinere GGZ-instellingen bedienen. De flexibiliteit van de cloud maakt dit nu mogelijk”, aldus René van Donselaar, Solution Architect bij NEXUS

De derde stap gaat over de voorbereiding op de migratie. Hierbij kijk je naar zaken als snelheid, security, functionaliteit en flexibiliteit, hoe je dat in de verdere toekomst wil hebben en wat de risico’s zijn bij gehele of gedeeltelijke migratie.

Stap 4 is testen. Stap voor stap: functioneel, performance en migratietijd. “Ook gevoel speelt hierin een rol”, zegt Pastijn. Hij vertelt over een truc die NEXUS laatst gebruikte om dit te tackelen. “NEXUS heeft kandidaten die in-house tests uitvoerden – en dus in de veronderstelling verkeerden dat ze nog op vaste servers zaten – niet verteld dat ze al werkten in de cloud. Het mooie was dat er geen enkel verschil werd opgemerkt tussen het huidige ‘on premise’-systeem en het daadwerkelijk werken in de cloud. Dit bestempelde de test uiteraard als succesvol.

Bij de laatste stap, de uitvoering, geeft Pastijn een motto mee: “Do it, but be careful”. Zorg dat je altijd back-up plannen hebt, met daarin de go’s of no-go’s helder gedefinieerd. En bedenk goed wat je doet als er een no-go komt.

NEXUS Nederland kan zorgorganisaties helpen met alle afwegingen in het vijfstappenplan. Het softwarebedrijf uit Nieuwegein heeft begin dit jaar het startschot gegeven voor het aanbieden van clouddiensten door software voor GGZ-instellingen als eerste te migreren. Gefaseerd worden alle oplossingen voor deze sector beschikbaar gemaakt in de cloud.

Met Oracle als partner wil NEXUS de veiligheid en betrouwbaarheid van haar oplossingen garanderen. Door veilig meerdere facetten van de producten op een enkel stukje hardware te hosten, zal NEXUS tevens in staat zijn de kosten van de oplossing te verlagen. Fred Hiddinga, directie NEXUS: “De overgang naar de cloud betekent naast ontzorging een besparing op zaken als beheer en support. Daarnaast rekent men enkel af voor het daadwerkelijk gebruik. Zowel de grote- als de kleinere GGZ-instellingen zullen profiteren van deze flexibiliteit.
Bekijk hier het complete interview met Robert Pastijn.

 

Over de auteurs
Thijs Dekker, NEXUS Nederland 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top