Partner
nieuws

Powered by

De CFO Toolbox voor strategische vraagstukken

De CFO Toolbox voor strategische vraagstukken
Peter Arensman

De oorsprong van BAS Consultancy ligt in Rotterdam. Peter Arensman, oprichter en directeur van BAS Consultancy, vestigde zich 21 jaar geleden in een klein pand tegenover het Erasmus MC. Geen toeval dat dit ziekenhuis zijn eerste opdrachtgever binnen de zorgsector was.

“Ik was benieuwd waar de concurrenten zich bevonden en zag op de website van Yacht dat zij het Erasmus MC als klant hadden. Ik kende het ziekenhuis als patiënt zijnde en had een grote interesse in de complexiteit en impact van deze zorginstelling. Ik nam contact met hen op en een eerste opdracht volgde al snel daarna.”

High Performance Finance Organisation

In de afgelopen jaren is er veel veranderd. “Waar we vroeger begonnen met hands-on ondersteuning op de financiële administratie, spelen we nu in op het totaalpakket voor de CFO. We maken van iedere financiële afdeling een High Performance Finance Organisation.” BAS Consultancy zet hiervoor de CFO Toolbox in. Het bevat alle instrumenten die de CFO nodig heeft om weerstand te bieden aan de toenemende uitdagingen. Dit omvat specialistische kennis op het gebied van IT, financiële processen en governance en dekt de taken en verantwoordelijkheden die breder zijn dan het verzamelen van financiële gegevens. Ook het verzamelen en identificeren van non-financiële data is, zeker in het kader van waardegedreven zorg, essentieel voor een zorginstelling. “Omdat al deze zaken nauw met elkaar verbonden zijn, is het belangrijk dat zij goed op elkaar worden afgestemd. Alleen dán kun je met de inzet van middelen goede zorg waarborgen.”

Zorg en bedrijfsleven; we kunnen van elkaar leren

Regelmatig spreekt Peter zorgbestuurders die ook naar andere sectoren kijken. “Het is iets wat ik van harte ondersteun, omdat je anders het risico loopt dat je een tunnelvisie ontwikkelt.” Doordat er in de zorg scherp naar de kosten gekeken moet worden, kun je een vergelijking trekken met het bedrijfsleven. Het is dan ook zinvol om jezelf af en toe eens te verdiepen in dit type organisaties. Hoe gaan zij te werk en welke innovatieve middelen zetten zij in? “Onlangs was ik zelf bij een chirurg onder behandeling, wiens studievriend op Schiphol werkt. Hij ging mee naar zijn werkplek om met eigen ogen te zien hoe Schiphol complexe logistieke processen optimaliseert. Deze kennis neemt hij mee naar het ziekenhuis, zodat ook daar gewerkt kan worden aan een vloeiend lopend proces voor de patient.”

Maar niet alles wat er in het bedrijfsleven gebeurt is hemel en aarde. De sector leert er veel van, maar dat wil niet zeggen dat we de zorg commercieel moeten maken. Daar zitten volgens Peter te veel negatieve kanten aan. “Als budget een probleem is, moet je de zorg niet openstellen voor nieuwe commerciële bedrijven. De uitvindingen van deze bedrijven creëren namelijk alleen maar meer aanbod en dus meer vraag waardoor het budget uit de hand loopt. En dit terwijl de marktwerking er juist voor moet zorgen dat het budget naar beneden gaat.”

Optimaliseer de operatie

Ondanks dat Peter geen vakinhoudelijke zorgspecialist is, kent hij de sector goed. Naast de kennis en ervaring die hij als eigenaar van BAS Consultancy heeft opgedaan, spelen zijn eigen patiëntervaringen (die uiteraard een toevallige bijkomstigheid zijn) een grote rol in zijn visie op de zorgsector. Samengevat komt dit neer op het volgende advies aan de zorgbestuurders: “Maak vooral een helder onderscheid tussen het principe c.q. uitgangspunten en de uitvoering. Verander niet direct de uitgangspunten als de uitvoering niet gaat zoals verwacht, maar optimaliseer de operatie.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top