ACTUEEL

Nederlanders hebben vertrouwen in EPD

Bijna zeventig procent van de Nederlanders heeft vertrouwen in de uitwisseling van medische gegevens via het landelijk Elektronisch Patiëntendossier (EPD). Een meerderheid van 85 procent denkt dat door de invoering van het landelijk EPD de kwaliteit van de medische zorg verbetert. Dat heeft de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) maandag gemeld.

Privacy en beveiliging voornaamste vrees

De gegevens komen voort uit  een onderzoek dat de belangenorganisatie door TNS NIPO heeft laten doen onder ruim twaalfhonderd mensen. Van de ondervraagden zegt 94 procent geen bezwaar te hebben gemaakt tegen het uitwisselen van persoonlijke medische gegevens via het EPD. Degenen die dat wel hebben gedaan, maken zich vooral zorgen over hun privacy en de beveiliging van de systemen.

Kennis zorgconsument blijft achter

De NPCF constateert dat de kennis zowel onder de tegen- als de voorstanders op veel punten tekortschiet. Zo weet een derde niet dat ze te allen tijde bezwaar kan maken tegen deelname aan het EPD. De NPCF gaat bij het ministerie van Volksgezondheid aandringen op goede voorlichting over het landelijke EPD. Zelfs onder huisartsen bestaan er veel misverstanden over, aldus de organisatie.

Aantal bezwaren valt Klink tegen

Tot april hebben 438.000 mensen bezwaar gemaakt tegen deelname aan het EPD. Dat is meer dan minister Ab Klink had verwacht . De Tweede Kamer heeft in februari ingestemd met de invoering van het EPD. Artsen en andere zorgverleners moeten zich in het voorjaar van 2010 aansluiten op het computersysteem waarmee ze informatie over patiënten en hun medicijngebruik kunnen uitwisselen. Het voorstel moet nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top