• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Home
  • Over Skipr
  • Nieuwsbrief
Skipr

Skipr helpt beslissers in de zorg om hun koers te bepalen. Altijd het meest actuele zorgnieuws zodat u de juiste beslissingen neemt.

  • Inloggen
  • Nieuws
  • Opinie
  • Thema’s
  • Events
  • Vacatures
  • Partners
  • Skipr99
Opinie
Home › Blogs
Vandaag 15 april 2021
Gert Bergman:

Aanpassen van leefstijl begint met kleine stapjes – en met meten

Preventie verdient een prominente plek in het zorgstelsel. Er is nog zoveel winst te behalen bij het voorkomen van aandoeningen. Bij diabetes type 2 is die potentiële winst misschien nog wel het grootst. Niet alleen bij het voorkomen van de aandoening, maar ook bij de preventie van verdere complicaties bij iemand die al diabetes type 2 heeft. Een apparaat van ruim veertig jaar oud kan hierbij een belangrijke rol spelen.

Lees verder Gert Bergman

Woensdag 14 april 2021
Joanne Kellermann:

Van applaus naar een grote mond

Weet u het nog? Ruim een jaar geleden, op 17 maart 2020 om acht uur in de avond om precies te zijn, klapte heel Nederland zijn handen blauw om alle zorgmedewerkers met een landelijk applaus een hart onder de riem te steken. Het gebeurde tijdens het begin van de eerste corona-golf.

Lees verder Joanne Kellermann

Dinsdag 13 april 2021
Elly Breedveld:

Liefde op het eerste gezicht. Of niet?

Een collega deelde onlangs het verhaal van een vriendin. Haar moeder belandde in de crisisopvang. Een huisvrouw, altijd keurig en betrokken, nu toonbeeld van verwarring én zorgbehoevend. Ze moest acuut naar een verpleeghuis en kwam in een kamer die niet de hare was. Een tussenstation met smoezelige gordijnen aan een loshangende roede en een stoel met vlekken die verhalen vertelt van eerdere passanten.

Lees verder Elly Breedveld

Maandag 12 april 2021
Hugo Keuzenkamp:

De prijs van het vooruitgangsgeloof

Er was een tijd dat we de wereld niet begrepen. We konden daar wel mee leven en schikten ons in het lot. Als dat lot onbarmhartig bleek, dan wendden we ons tot god. God strafte ons met de pest; een derde van de Europese bevolking moest er in de veertiende eeuw aan geloven.

Lees verder Hugo Keuzenkamp

Vrijdag 9 april 2021
Carin Gaemers:

Transformatie en daadkracht

Michel van Schaik van de Rabobank haalde in Zorgvisie hard uit naar zorgbestuurders. De felle reactie daarop snapt Carin Gaemers wel, schrijft ze in haar column in Skipr quarterly. Maar de impasse die een rem zet op de vernieuwing moet volgens haar nu echt worden doorbroken. 

Lees verder Carin Gaemers

Donderdag 8 april 2021
Egge van der Poel:

Biljartballen of dobbelstenen: een strategische keuze

Wanneer we een rode biljartbal op een witte stoten zien we telkens dat de witte in beweging komt. Voor verreweg de meeste mensen is dit een duidelijk geval van oorzaak en gevolg: de witte bal beweegt doordat de rode bal hem raakt. Filosoof David Hume was hier nog sceptisch over. Volgens Hume konden wij vanuit deze observatie hoogstens concluderen dat er een associatie tussen beide gebeurtenissen is. Correlatie en geen causaliteit dus.

Lees verder Egge van der Poel

Woensdag 7 april 2021
Robbert Huijsman:

Essay: Integrale ouderenzorg als speerpunt voor nieuw kabinet

Robbert Huijsman schreef tien blogs over ouderenzorg op Skipr als opmaat naar de verkiezingen in maart. In zijn essay in Skipr quarterly komt hij tot een synthese van de agenda die de (in)formateurs van het nieuwe kabinet zouden moeten gebruiken om tot een fundamentele visie voor een duurzame ouderenzorg te komen.

Lees verder Robbert Huijsman

Dinsdag 6 april 2021
Jaap van den Heuvel:

Stoppen met de MSB’s

Ruim twee weken geleden hield mijn zeer gewaardeerde collega Piet Batenburg een pleidooi om niet aan de positie van de vrijgevestigde specialisten te komen. Met de kabinetsformatie op komst ligt een aantasting van die positie en dus van de Medisch Specialistische Bedrijven (MSB’s) wel in de lijn.

Lees verder Jaap van den Heuvel

Vrijdag 2 april 2021
Marcel Haverkamp:

Waarom het monitoren van je HR-interventies veel oplevert

HR-afdelingen bedenken legio interventies om het personeelsbestand van hun organisatie duurzaam gezond en op orde te houden. Tegelijkertijd wordt nauwelijks gekeken waar al die inspanningen toe leiden. Zonde, want door die effecten te monitoren, vergroot je het resultaat én  versterk je je positie als HR-business partner. Bovendien maak je het mogelijk om HR-uitdagingen samen met andere organisaties op te pakken. 

Lees verder Marcel Haverkamp

Donderdag 1 april 2021
Maaike de Vries en Esther Talboom:

Covid in je winkelmandje

Over een paar weken liggen de covid-sneltesten ook bij ons in de schappen. Een goede zaak stellen Maaike de Vries en Esther Talboom, met een paar kanttekeningen.

Lees verder Maaike de Vries en Esther Talboom

Woensdag 31 maart 2021
Wieteke Graven:

Beloning van zorgmedewerkers – de onderbelichte kant van de discussie

De discussie over beloning in de zorg houdt de gemoederen flink bezig, maar richt zich voornamelijk op één aspect: de hoogte van zorgsalarissen. Daarbij blijft wat ons, stichting Het Potentieel Pakken, betreft, een drietal minstens zo belangrijke zaken onderbelicht: de grote groep zorgmedewerkers die financieel niet onafhankelijk is, het gebrek aan transparantie over wat meer werken oplevert en het feit dat meer werken voor bepaalde groepen zorgmedewerkers maar marginaal loont. Twee concrete stappen om daar verandering in te brengen…

Lees verder Wieteke Graven

Dinsdag 30 maart 2021
Jan Leijten:

NZa miskent specifieke rol van vrijgevestigd psychiater

Is het nog wel de bedoeling dat psychiaters psychiatrische patiënten behandelen? Deze vraag komt op bij het lezen van de plannen van de NZa met het nieuwe bekostigingssysteem voor ggz en psychiatrie, het Zorgprestatiemodel, dat op 1 januari 2022 van kracht wordt.

Lees verder Jan Leijten

Maandag 29 maart 2021
Jeroen Becker:

De kool, de geit en de integrale bekostiging van de geboortezorg

De aankomende minister voor Medische Zorg en Sport staat voor een raadsel: deze minister moet twee beroepsverenigingen veilig aan de overkant brengen van een rivier. Aan de overkant van de rivier lonkt optimale ketenzorg rond zwangerschap en geboorte. Hoe kan de minister de kool en de geit veilig loodsen door deze snelstromende rivier van emotie en politieke stromingen?

Lees verder Jeroen Becker

Vrijdag 26 maart 2021
Henk Nies:

Een jaar leven met corona in de gehandicaptenzorg

Een jaar geleden deed het coronavirus zijn intrede in Nederland. Het raakte de hele samenleving, en daarmee ook de gehandicaptensector. Professor Henk Nies, directeur bij kennisorganisatie Vilans, blikt terug op een jaar leven met corona in de gehandicaptenzorg, een sector die ons als bredere samenleving een spiegel voorhoudt.

Lees verder Henk Nies

Donderdag 25 maart 2021
John van Beek:

Medische preventie betekent vooruitkijken

De COVID-19 pandemie onderstreept het belang van preventie. We hebben sinds enkele jaren een preventieakkoord, maar hierbij gaat het vooral om leefstijlpreventie zoals het stoppen met roken en meer bewegen. Ik vind dat medische preventie hoger op de agenda moet komen te staan. Inzetten op het vlak van infectieziekten levert veel gezondheidswinst op, dat is niet nieuw en ik hoop dat dit besef ook na de huidige pandemie blijft bestaan.

Lees verder John van Beek

Woensdag 24 maart 2021
Gijs Jansen:

Ongevaccineerd de derde golf in

Mijn ziekenhuis, en alle andere in Nederland, is zich met man en macht aan het voorbereiden op een derde golf van besmettingen. Ondanks de redelijke cijfers en de algehele coronavermoeidheid in Nederland, voelen wij de urgentie en noodzaak des te meer. Wij willen klaarstaan om de situatie van vorig jaar, of die van recenter in Londen, te voorkomen.

Lees verder Gijs Jansen

Dinsdag 23 maart 2021
Jelle Boonstra:

Wat er nodig is voor een gezonde arbeidsmarkt

Er wordt mij wel eens gevraagd wat er nodig is voor een gezonde arbeidsmarkt voor onze sector. Eerlijk gezegd heb ik daar niet meteen een kort antwoord op. Want het is niet maar één ding dat nodig is.

Lees verder Jelle Boonstra

Vrijdag 19 maart 2021
Zonja de Klein:

Zo maak je van digitale services in de zorg een succes

"Dit wil ik echt niet als specialist!" Het is een reactie die ik, als projectmanager van een digitale dienst in de zorg, vaker tegenkom bij de eerste kennismaking in een nieuwe vakgroep of ziekenhuis.

Lees verder Zonja de Klein

Donderdag 18 maart 2021
Mariëlle Schröder:

Neem emotionele druk onder zorgmedewerkers serieus

Voorkom ziekteverzuim en onnodig vertrek uit de zorgsector door uw zorgmedewerkers ondersteuning te bieden bij de mentaal-emotionele druk in hun werk.

Lees verder Mariëlle Schröder

Woensdag 17 maart 2021
Bianca Buurman:

Nieuw kabinet, investeer en heb vertrouwen

De zorg bezwijkt onder efficiency en controledrift. Dat heeft één jaar corona pijnlijk duidelijk gemaakt. In Nederland liepen we veel te snel aan tegen de grenzen van onze capaciteit in het ziekenhuis, de wijkverpleging, de ggz en het verpleeghuis. Het volgende kabinet zal stevig moeten investeren in verpleegkundigen en verzorgenden. Managers en verzekeraars moeten een stap terug doen. Want alleen als we op vakmanschap vertrouwen, krijgt de zorg zijn veerkracht terug.

Lees verder Bianca Buurman

Dinsdag 16 maart 2021
Frank Bluiminck:

Eenzaamheid gedijt te goed in een pandemie

Sinds we leven onder Corona kent iedereen wel gevoelens van eenzaamheid. Maar voor mensen met een beperking ligt dit veel gevoeliger. Onderzoek van de minister van Gehandicaptenzaken toonde vorig jaar aan dat mensen met een beperking zich vaak alleen en niet begrepen voelen en een sociaal vangnet missen. De effecten van bijna een jaar Corona zitten hier nog niet eens in. Onder hun verlangen naar meedoen in de samenleving zit bij mensen met een beperking een diep lijden aan verbinding.

Lees verder Frank Bluiminck

Maandag 15 maart 2021
Josine van der Brug:

Het juiste juridische plaatje

Heb je net iets moois bedacht voor betere zorg, krijg je te horen dat het niet mag van de AVG. Case closed. Of toch niet? Er is meer mogelijk dan jij als zorgmanager nu soms te horen krijgt.

Lees verder Josine van der Brug

Vrijdag 12 maart 2021
Piet Batenburg:

Regeerakkoord 2021: exit vrijgevestigde medisch specialist, nu?

De formatie van een nieuw kabinet staat voor de deur. De ziekenhuiszorg zal – mede ingegeven door de Covid crisis – een belangrijk onderdeel vormen van het nieuwe regeerakkoord. De overgrote meerderheid van de kandidaat partijen die het “motorblok” van het nieuwe kabinet gaan vormen kiezen in hun programma’s zeer expliciet voor een verplicht dienstverband voor vrijgevestigde medisch specialisten.

Lees verder Piet Batenburg
Liesbeth Heuts:

De noodzaak van blijven bewegen

Werkdruk is niet de enige reden voor het hoge verzuim in de zorg. Bij veel medewerkers spelen ook grote persoonlijke problemen. Ik schrok van een bestuurder die zei: “Het gaat hier ook over maakbaarheid hè? Bijna 30 procent van onze medewerkers zit in de schuldhulpverlening.” Dat zette mij wel aan het denken. Hoeveel échte invloed heb je als organisatie op het welzijn van je medewerkers?

Lees verder Liesbeth Heuts

Donderdag 11 maart 2021
André Rouvoet:

Het Grote Zorgdebat: Van focus op ziekte naar focus op gezondheid

“Jij bent wel met je neus in de boter gevallen hè?’ Ik kan het bijna niet meer tellen, het aantal keren dat dit mij gevraagd is sinds ik op 1 augustus bij GGD GHOR Nederland aan de slag ben gegaan als voorzitter. En het is waar. De bestrijding van corona heeft bijna 100% van mijn tijd bij GGD GHOR Nederland opgeëist. En het was vanaf de eerste dag intensief en hectisch. Maar het heeft ook iets gebracht. Corona heeft onderstreept, niet alleen bij mij, maar bij heel Nederland, hoe cruciaal publieke gezondheid en preventie zijn voor onze volksgezondheid.

Lees verder André Rouvoet
Guido van Woerkom:

Het Grote Zorgdebat: Kleine moeite, groot effect

Nederland beweegt massaal. Zeker nu corona ons in de greep houdt lijken we steeds beter te beseffen hoe belangrijk gezond leven is. En daar hoort veel bewegen bij. Dat is goed nieuws, want hoe meer we bewegen, hoe gezonder we blijven en hoe minder zorgkosten we op termijn hebben.

Lees verder Guido van Woerkom

Woensdag 10 maart 2021
Robbert Huijsman:

Ouderenzorg als verkiezingsthema: integraal in één wet

De tiende en laatste blog, volgende week verkiezingen! Als klapstuk van deze reeks het heikele zorgstelsel. Al jaren lang praten we over de schotten tussen Wmo, Zvw en Wlz. Durven de partijen het nu wel aan om de hele ouderenzorg onder één regiem te brengen?!

Lees verder Robbert Huijsman
Marc van der Meer:

Opleidingsvragen en pasklare antwoorden

Bij de recente online kennissessies van het Actie Leer Netwerk kwamen enkele hartenkreten van het werkveld over leven lang ontwikkelen scherp in beeld: hoe kan het beroepsonderwijs meer flexibel inspelen op de veranderende vraag naar personeel uit het werkveld?

Lees verder Marc van der Meer

Dinsdag 9 maart 2021
Margriet Schneider:

Het Grote Zorgdebat: Investeer nú in preventie, kennis en zorg. Voor het leven van morgen

Dagelijks zien we hoe cruciaal goede gezondheidszorg is voor de burgers, voor de samenleving als geheel en voor de economie. Gezondheid en een goede, betaalbare gezondheidszorg zijn belangrijk voor iedereen. De coronacrisis heeft ons met de neus op de feiten gedrukt. Het Nederlandse zorgstelsel hoort tot de wereldtop, en daar mogen we trots op zijn. Maar dat stelsel is helaas geen status quo.

Lees verder Margriet Schneider
Conny Helder:

Het Grote Zorgdebat: Recept met vijf ingrediënten voor een toekomstbestendige ouderenzorg

De houdbaarheid van de zorg voor ouderen is over de datum. De vergrijzing heeft de komende jaren een ongekend grote impact op de maatschappij. En de coronapandemie maakt pijnlijk voelbaar wat hét knelpunt voor de verzorgingsstaat is: meer vraag dan medewerkers. Dit vraagt actie van de politiek. Ik hoop van harte dat dit dan ook aan de orde komt bij Het Grote Zorgdebat op 8 maart.

Lees verder Conny Helder
Petra van Holst:

Het Grote Zorgdebat: Zorg is mensenwerk

Iedereen krijgt in zijn of haar leven te maken met zorg. En als dat moment er is, voor je zelf of voor degene die dicht bij je staat, dan wil je dat het de beste zorg is. En het liefste zo dicht mogelijk bij huis. En gegeven door de juiste persoon of personen. Op deze bepalende momenten maken mensen het verschil. Zorg is mensenwerk.

Lees verder Petra van Holst

Maandag 8 maart 2021
Hanneke Klopper:

Het Grote Zorgdebat: De juiste zorg…

Die hele teneur om de marktwerking in de zorg ten grave te dragen, daar heb ik me een beetje in vergist. Als ondernemer in de zorg en vertegenwoordiger van de zelfstandige klinieken in Nederland sprong ik aanvankelijk direct in de verdediging. Maar het gaat helemaal niet over ons! Het gaat over álle spelers in de zorg die officieel met elkaar in concurrentie zijn, maar eigenlijk ook weer niet omdat we - in het belang van de patiënt - moeten samenwerken.

Lees verder Hanneke Klopper
Jacobine Geel:

Het Grote Zorgdebat: Een fijne wijk

De weerbaarheid van die maatschappij is door corona in alle opzichten op de proef gesteld. Op allerlei terreinen blijkt de coronapandemie een stresstest voor onze samenleving: kwetsbaarheden worden feilloos blootgelegd. Een van die kwetsbaarheden is de geringe aandacht voor de mentale veerkracht– van jong tot oud. We zijn ons hier scherp van bewust geworden. En dat noopt tot actie.

Lees verder Jacobine Geel

Vrijdag 5 maart 2021
Jelle Boonstra:

Het Grote Zorgdebat: Verlanglijstjestijd

Verkiezingstijd, verlanglijstjestijd. Nog meer dan anders voel je dat democratie een groot goed is. En dat er in Nederland echt iets te kiezen valt. Het is een tijd van mooie woorden en dito plannen. En met meer en langere verlanglijstjes.

Lees verder Jelle Boonstra
Ella Kalsbeek:

Het Grote Zorgdebat: Verzilver (eindelijk) het goud

Drie grote zorgverzekeraars zijn voor het verplichten van zorgverleners om te werken aan het voorkómen van gezondheidsklachten. Zorgverzekeraars kennen een zorgplicht. Zorgverleners moeten een ‘gezondheidsplicht’ krijgen, zo luidt het. Een interessante bijdrage aan de preventiediscussie, want preventie is hartstikke hot. Het roept bij mij de vraag op: het goud ligt al jaren voor het grijpen, waarom wordt het dan niet met karrenvrachten vol opgeraapt? Ik ben er namelijk van overtuigd dat het realiseren van meer tijd voor de patiënt een directe investering is in preventie en de juiste zorg op de juiste plek.

Lees verder Ella Kalsbeek

Donderdag 4 maart 2021
Aris Prins:

Het Grote Zorgdebat: Benut de rol van apotheker als zorgverlener

Als medicatiespecialisten zijn apothekers veel tijd kwijt aan het oplossen van geneesmiddelentekorten. Graag ziet Aris Prins (voorzitter KNMP) dat de rol van apotheker als zorgverlener beter wordt benut.

Lees verder Aris Prins

Woensdag 3 maart 2021
Robbert Huijsman:

Ouderenzorg als verkiezingsthema: revival van de regio

De negende blog, bijna verkiezingen. Laat zich een sterke coalitie smeden voor regionale ouderenzorg? Er kan wat moois ontstaan als politieke ideeën creatief worden gecombineerd in plaats van klassiek uitgeruild. Na twintig jaar zien we een hernieuwd elan voor regionale samenwerking!

Lees verder Robbert Huijsman

Dinsdag 2 maart 2021
Suzanne Booij:

Het Grote Zorgdebat: Zet zorgprofessionals aan het roer

Gebrek aan zeggenschap en een hoge regel- en werkdruk zorgen ervoor dat steeds meer zorgprofessionals overwegen de zorg te verlaten. Geef zorgprofessionals meer ruimte. Het maakt hun werk niet alleen leuker, maar leidt ook tot betere zorg. Recentelijk bleek uit onderzoek van De Jonge Specialist dat een kwart van de aios overweegt met zijn opleiding […]

Lees verder Suzanne Booij

Maandag 1 maart 2021
René Héman:

Het Grote Zorgdebat: Een ‘klimaatwet’ voor preventie

In mei 2019 nam het Nederlandse Parlement de klimaatwet aan, die vastlegde dat Nederland in 2050 de CO2 uitstoot met 95% moet hebben verminderd. Daarmee legde het parlement een doel vast voor de komende kabinetten, en haalde dat onderwerp zo uit het kortetermijndenken van de formaties. Een krachtige stap, die het komende parlement in mijn ogen ook moet nemen op een ander domein: preventie: de Preventiewet 2040, waar we duidelijke doelen vastleggen voor de volksgezondheid in 2040. Doelen waarmee we onszelf langjarig en domeinoverstijgend vastleggen op het gezond hóuden van de bevolking. 

Lees verder René Héman

Vrijdag 26 februari 2021
Irene van der Fels / Henrico van Roekel:

Disbalans energievreters en -gevers bij zorgmedewerkers vraagt om energie-injectie

Zorgmedewerkers kampen op hun werk met meer energievreters dan energiegevers. In tegenstelling tot hun leidinggevenden, die ervaren deze disbalans niet. Een disbalans tussen energiegevers en –vreters kan leiden tot burn-out en uitstroom, met achteruitgang van de zorg en van de gezondheid van Nederland tot gevolg. Daarom is het hoog tijd voor een energie-injectie voor de werkvloer.

Lees verder Irene van der Fels / Henrico van Roekel
Charlotte Schreuder:

Eh.. wordt hier nog gefaxt?

1 1 2 ‘Ambulance, brandweer, politie. Welke plaats?’ Woensdagochtend heel vroeg belde ik voor de eerste keer in mijn leven 112. Adrenaline zat hoog, ik belde natuurlijk niet voor niets. ‘Ambulance, Den Haag’. Ik kreeg de meldkamer van de ambulance aan de lijn en niet lang daarna  hoorde ik de schelle geruststellende  tonen van de ambulance die de straat in reed. De ambulancebroeders hadden het binnen een mum van tijd door: dit is acuut, direct door naar het ziekenhuis. Wat beduusd, maar met vertrouwen dat het goed zou komen, reed ik  samen met mijn vader achter de ambulance aan, naar de SEH. En daar zag ik de magie van onze zorg.

Lees verder Charlotte Schreuder

Donderdag 25 februari 2021
Maarten Faas:

Het Grote Zorgdebat: Maak de zorg aantrekkelijker

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen organiseert een breed scala aan zorgpartijen Het Grote Zorgdebat. Op 8 maart gaan Kandidaat-Kamerleden met elkaar in debat over hun ideeën voor de toekomst van de zorg. Skipr verzorgt als mediapartner onder meer een serie opiniestukken vanuit het veld. Maarten Faas, voorzitter van FBZ, de vakbond voor zorgprofessionals, vindt het belangrijk dat zorgprofessionals niet alleen tijdens een crisis, maar ook daarbuiten bij het beleid en de gang van zaken in hun instelling worden betrokken. 

Lees verder Maarten Faas

Woensdag 24 februari 2021
Robbert Huijsman:

Ouderenzorg als verkiezingsthema: Verpleeghuizen bouwen?! Waar is de pot met goud?

De achtste blog, nog paar weken voor de verkiezingen. In deze kabinetsperiode kwam er door toedoen van Hugo Borst twee miljard euro extra voor de kwaliteit van verpleeghuizen. Wie dat al veel vond, zal wakker schrikken over de miljarden die nodig zijn voor méér verpleeghuizen.

Lees verder Robbert Huijsman

Dinsdag 23 februari 2021
Peter Paul van Benthem:

Het Grote Zorgdebat: Politiek moet niet op stoel van de dokter gaan zitten

Dertien jaar besteedde hij aan zijn studie geneeskunde en zijn promotieonderzoek. Met veel plezier en volle inzet. Hij wilde patiënten helpen, daarom koos hij dit vak. Hij had er duidelijke ideeën over, maar kon die niet waarmaken. ‘Ik wilde tijd hebben voor mijn patiënten, rustig kunnen uitleggen wat een diagnose betekent; waarom ik een bepaalde […]

Lees verder Peter Paul van Benthem

Maandag 22 februari 2021
Dianda Veldman:

Het Grote Zorgdebat: Het recht om te kiezen voor digitale zorg

Erik Gerritsen, de hoogste ambtelijke baas bij VWS, is een regelmatig pleitbezorger voor een ‘patiëntenguerilla voor digitale zorg’. Hij zegt: als patiënten er maar vaak genoeg naar vragen, voelt de zorgaanbieder zich vanzelf genoodzaakt contacten met patiënten ook online aan te bieden. Of hen zelf metingen te laten doen.

Lees verder Dianda Veldman

Vrijdag 19 februari 2021
Peter de Lange:

Waar blijft de broodnodige vernieuwing van de chronische zorg?

De chronische zorg moet anders, daar zijn velen van overtuigd. Toch zijn er nog weinig transformatieafspraken gemaakt. Hopelijk gaan we hier na coronajaar 2020 wel stappen in maken.

Lees verder Peter de Lange

Donderdag 18 februari 2021
Jan Smelik:

Niet één, maar twee paradigmashifts

Onlangs stond in de Volkskrant een lezenswaardig interview met een drietal bestuurders van grote zorgverzekeraars. Hierin wordt een koerswijziging ingezet. Kort gezegd: veel meer aandacht voor preventie en voorzorg. Zorgverleners moeten de plicht krijgen om aan de preventie van gezondheidsklachten te werken.

Lees verder Jan Smelik

Woensdag 17 februari 2021
Robbert Huijsman:

Ouderenzorg als verkiezingsthema: als lemmingen de zorgkloof in?

De zevende blog als opmaat naar de verkiezingen in maart. Deze keer de arbeidsmarkt, een tikkende tijdbom voor houdbare ouderenzorg. Als gevolg van de vergrijzing groeit de zorgvraag, maar hoe zorgen we voor méér personeel?

Lees verder Robbert Huijsman

Dinsdag 16 februari 2021
Eric Hallensleben:

Integrale bekostiging geboortezorg: verbinder of splijtzwam?

In de Skipr van 11 September 2020 lazen wij dat de Nederlandse Zorgautoriteit gas wil geven met haar recente advies over integrale bekostiging van de geboortezorg. 'We zijn met elkaar al een tijdje bezig om de kwaliteit van de geboortezorg te verhogen en daarmee het sterftecijfer te verlagen', zegt directeur Regulering Josefien Kursten. ‘Dit is een heel belangrijk onderwerp. Dus we wilden met ons besluit een stip aan de horizon zetten.’

Lees verder Eric Hallensleben

Maandag 15 februari 2021
Peter Kapitein:

Schoenmaker blijf bij je leest? Die heeft De Hond wel

Ik sta mijzelf niet toe me te ergeren of cynisch te worden, laat staan boos, maar de laatste maanden word ik wel op de proef gesteld. En vermoedelijk ben ik niet de enige. Waar is de werkelijkheidszin gebleven? Hoe is het mogelijk dat we collectief zo gefocust zijn op één ziekte en vergeten naar andere ziekten te kijken? Kanker, hart- en vaatziekten, orthopedische klachten, diabetes, psychische klachten bij zowel jongeren als ouderen, et cetera. Ze lijken niet meer te bestaan, of er niet meer toe te doen. Hoe heeft het zover kunnen komen?

Lees verder Peter Kapitein
Volgende

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Bohn Stafleu van Loghum
  © 2021 | Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Nature
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacypagina
  • Cookies
  • Voorwaarden