• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Home
  • Over Skipr
  • Nieuwsbrief
Skipr

Skipr helpt beslissers in de zorg om hun koers te bepalen. Altijd het meest actuele zorgnieuws zodat u de juiste beslissingen neemt.

  • Inloggen
  • Nieuws
  • Opinie
  • Thema’s
  • Events
  • Vacatures
  • Partners
  • Skipr99
Opinie
Home › Blogs
Maandag 25 januari 2021
Simon Broersma:

Hoge bomen vangen veel wind

Tijdens de eerste golf van de coronacrisis werd de zorg in crisisstand gebracht, ontstonden nieuwe samenwerkingen en werden ziekenhuisbestuurders BN'ers. Skipr dook in de nieuwe organisatie van de zorg. Hoofdredacteur Simon Broersma concludeert in zijn redactioneel in de Skipr quarterly die half januari uitkwam dat er een enorme berg fantastisch werk is verzet in het afgelopen jaar. "Dat verdient een enorm compliment."

Lees verder Simon Broersma

Vrijdag 22 januari 2021
Jac de Bruijn:

Visie op zorg moet gaan over kwaliteit én organisatie

Met de discussienota ‘Zorg voor de toekomst’ nodigt VWS iedereen uit om mee te denken. Een mooie mogelijkheid om te zien welke richting er op gedacht wordt en wat daarin dominant is.

Lees verder Jac de Bruijn

Donderdag 21 januari 2021
Jaap van den Heuvel:

Corona zet het stelsel op zijn kop; hoe nu verder?

De Coronacrisis heeft ons gezondheidszorgsysteem op zijn kop gezet. De vraag om de zorg toekomstbestendig te maken ligt echter onveranderd op tafel en is mogelijk nog urgenter en ingewikkelder geworden. Hoe nu verder?

Lees verder Jaap van den Heuvel

Woensdag 20 januari 2021
Robbert Huijsman:

Ouderenzorg als verkiezingsthema: nieuwe bouwcultuur nodig

De derde in een reeks columns als opmaat naar de verkiezingen in maart. De woningnood vraagt om een woonvisie als hoeksteen van ouderenbeleid. Er moet een nationaal plan komen voor veel meer ouderenwoningen, in meer variëteiten. Waar is de versnellingspook?

Lees verder Robbert Huijsman

Dinsdag 19 januari 2021
Frederik Brabant:

Patiënt en arts centraal bij innovatie in gezondheidszorg

Aan de start van de pandemie ging het tempo van innovatie in de gezondheidszorg flink omhoog om te voldoen aan de nieuwe behoeften van patiënten. Veel ziekenhuizen hebben nieuwe technologieën sneller dan ooit geïmplementeerd en mensen waren bereid om van gewoontes te veranderen omdat de druk op gezondheidswerkers dramatisch is toegenomen.

Lees verder Frederik Brabant

Maandag 18 januari 2021
Hugo Keuzenkamp:

Corona als amusement

Wie had ooit kunnen bevroeden dat de zorg een jaar lang de krantenpagina’s zou domineren en voetbal op tv als belangrijkste bron van leedvermaak zou verdrijven? Ik niet. En nu niet meteen gaan zeuren dat corona echt leed is, geen leedvermaak – daar denken ze in Hilversum heel anders over. Corona is het kijkcijferkanon van het jaar. Met als hoogtepunt natuurlijk het optreden in september van mevrouw Louise, influencer, en haar vrijage met meneer Gommers, knuffelarts. We hebben genoten.

Lees verder Hugo Keuzenkamp

Vrijdag 15 januari 2021
Carin Gaemers:

Doorbijten en volhouden

"Alleen als we er gezamenlijk de schouders onder zetten, kunnen we de kwaliteit van zorg op peil brengen en toekomstbestendig maken. Wijs niet naar elkaar, maar kijk naar wat je organisatie kan bijdragen. Er zijn oplossingen en ze zijn haalbaar. Gewoon even doorbijten en vervolgens stug voorhouden. Vanuit dat ene belang dat groter is dan al die andere belangen." Carin Gaemers doet in de komende editie van Skipr quarterly een oproep voor actie.  

Lees verder Carin Gaemers

Donderdag 14 januari 2021
Antoinette Wieman:

De aanzwellende tsunami van zorgvraag vraagt om een (digitale) transformatiestrategie

"Ik maak ieder jaar een jaarplan voor onze afdeling, waar verder weinig mee gebeurt," hoorde ik een afdelingshoofd onlangs zeggen. Dat zal in 2020 voor veel zorgbedrijven niet anders geweest zijn: de COVID-crisis vroeg alle hens aan dek, voor zowel het personeel als het management van ziekenhuizen en verpleeghuizen. Toch zou ik willen oproepen: laat 2021 op strategisch gebied geen verloren jaar zijn.

Lees verder Antoinette Wieman

Woensdag 13 januari 2021
Robbert Huijsman:

Ouderenzorg als verkiezingsthema: wat beloven de partijen?

De tweede in een reeks columns als opmaat naar de verkiezingen in maart. Deze keer bezien we de visie op ouderen(zorg) in de verkiezingsprogramma’s van de huidige coalitiepartijen. Alom is er roep om een nieuwe visie op de ouderenzorg, krijgen we daar vat op?

Lees verder Robbert Huijsman

Dinsdag 12 januari 2021
Bert Benthem:

Schiet de zorg weer in de oude kramp?

In tijden van gevaar, zoals een onbekend virus in het begin van vorig jaar, sloten de rijen zich bijna als vanzelf binnen de zorg. Er werd veel samengewerkt, we wisten met z’n allen niet goed wat er was te verwachten. Er werd door iedereen druk gevoeld en dat zette zich om in samenwerking.

Lees verder Bert Benthem

Maandag 11 januari 2021
Mark van de Logt:

Zorginkoop kleine ggz: Zo gaat het dus (niet)

De ggz zit nagenoeg op slot voor mensen met zware psychische klachten. Er moet iets veranderen! De oplossing van verzekeraars lijkt te liggen in het belemmeren van langdurige behandelingen en het hinderen van kleine nieuwe zorgorganisaties.

Lees verder Mark van de Logt

Vrijdag 8 januari 2021
Rouchdi Bouaziz en Gerben van Ommeren:

Druk op veldpartijen ggz laat wachttijden niet slinken

Zorgvisie kopte vrijdag 20 november met “Mensen met een psychische kwetsbaarheid worden niet goed en niet snel genoeg geholpen.” Op dinsdag 1 december meldde het vakblad opnieuw dat de wachttijden in de ggz niet terugliepen. De Nederlandse GGZ-voorzitter Jacobine Geel liet aan Trouw weten dat “het geld dat er nu is, zinniger besteed kan worden”. Staatssecretaris Blokhuis van VWS laat weten de druk bij de veldpartijen op te voeren. Echter met pressie creëer je niet de ruimte die nodig is om op inhoud met elkaar te kunnen innoveren.

Lees verder Rouchdi Bouaziz en Gerben van Ommeren

Donderdag 7 januari 2021
Robbert Huijsman:

Ouderenzorg als verkiezingsthema

Alom is er roep om een nieuwe visie op de ouderenzorg. De vergrijzing is best op te vangen met preventie, samen-zorg, nieuwe woonconcepten, nabije zorg en technologie. Maar de integrale aanpak stokt, de zorgstelsels kraken, de arbeidsmarkt en collectieve middelen schieten tekort. We starten een reeks columns in aanloop naar de nationale verkiezingen in maart.

Lees verder Robbert Huijsman

Woensdag 6 januari 2021
Gaston Remmers:

Patiënten willen zelf aan de slag om corona te beteugelen

Alles wordt uit de kast gehaald om de belasting van de ziekenhuiszorg wegens corona te verminderen. De vraag rijst echter: wordt ook werkelijk álles ingezet? Wij vinden van niet. Verre van zelfs. Vooral rond de huisarts is nog een wereld te winnen. En daar kunnen wij als burger, als patiënt iets aan bijdragen.

Lees verder Gaston Remmers

Dinsdag 5 januari 2021
Diana Nole:

Techtrends om in de gaten te houden in 2021

De onverwachte en uitzonderlijke eisen als gevolg van de wereldwijde gezondheidscrisis, heeft de digitale transformatie van de workflows van artsen, patiëntenzorg en zorgverlening dit jaar drastisch versneld. Dat betekent echter niet dat bestaande uitdagingen volledig verdwijnen.

Lees verder Diana Nole

Maandag 4 januari 2021
Ayla Kok:

Digitale vaardigheden en persoonlijkheid in de VVT

Hoe voorspelt de persoonlijkheid van verzorgenden en verpleegkundigen hun bereidheid om te werken met digitale middelen?

Lees verder Ayla Kok

Donderdag 31 december 2020
Marleen Kraaij en Frank Weijers:

Deep Democracy als public health interventie

De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving benadrukt in haar rijke eindejaars-essay ‘Coronamoe(d)’ de noodzaak en meerwaarde om verschillende perspectieven op ‘het omgaan met corona’ te erkennen en te omarmen. Met dit artikel willen we het Deep Democracy gedachtegoed onder de aandacht brengen.

Lees verder Marleen Kraaij en Frank Weijers

Woensdag 30 december 2020
Roland Kip:

Alleen samen dichten we de zorgkloof, dus spring over je schaduw

Nederland staat voor één van de grootste uitdagingen ooit: het dichten van de almaar groter wordende kloof tussen zorgvraag en -aanbod, kortweg ‘de zorgkloof’.

Lees verder Roland Kip

Dinsdag 29 december 2020
Dirk Jan van den Berg:

Het zorgstelsel als lerend systeem

Op dinsdag 22 december werd de Skipr 99 2021 gepresenteerd. Het jaar 2020 stond voor de zorgsector bijna volledig in het teken van de coronapandemie. Wat is de weerslag hiervan geweest op het zorgbestuur? In de blogserie ‘Corona als bestuurlijke katalysator’ komen bestuurders en beslissers aan het woord. In deze editie ZN-voorzitter Dirk Jan van den Berg over het aanpassingsvermogen van het zorgstelsel.

Lees verder Dirk Jan van den Berg

Maandag 28 december 2020
Illya Soffer:

COVID-19: Contrastvloeistof voor verknipt en kwetsbaar zorgstelsel

Op dinsdag 22 december werd de Skipr 99 2021 gepresenteerd. Het jaar 2020 stond voor de zorgsector bijna volledig in het teken van de coronapandemie. Wat is de weerslag hiervan geweest op het zorgbestuur? In de blogserie ‘Corona als bestuurlijke katalysator’ komen bestuurders en beslissers uit de lijst aan het woord. In deze editie Illya Soffer over de kwetsbaarheden in het zorgstelsel die de coronacrisis aan het licht bracht.

Lees verder Illya Soffer

Donderdag 24 december 2020
Daan Dohmen:

Dood ben ik pas, als je mij bent vergeten

Op dinsdag 22 december werd de Skipr 99 2021 gepresenteerd. Het jaar 2020 stond voor de zorgsector bijna volledig in het teken van de coronapandemie. Wat is de weerslag hiervan geweest op het zorgbestuur? In de blogserie ‘Corona als bestuurlijke katalysator’ komen bestuurders en beslissers uit eerdere edities van de Skipr 99 aan het woord. Hoogleraar Digitale Transformatie in de Zorg Daan Dohmen over het belang van 'shoulder to shoulder' blijven staan.

Lees verder Daan Dohmen

Woensdag 23 december 2020
Frank Bluiminck:

Meer wijsheid dan geluk?

De ene coronacrisis is de andere niet. In het voorjaar was corona allesoverheersend en werden bezoek en dagbesteding in de gehandicaptenzorg drastisch beperkt. Tot groot verdriet van allen. We dachten: ‘dat nooit weer’. Na de zomer gaat het gelukkig veel beter. Is dat geluk of wijsheid? We hebben zelfs tijdens de crisis een toekomstvisie geformuleerd voor de gehandicaptenzorg. Was dat nou wel verstandig?

Lees verder Frank Bluiminck

Dinsdag 22 december 2020
Peter Paul van Benthem:

Vernieuwing komt van de werkvloer, niet van instituten

Op dinsdag 22 december wordt de Skipr 99 2021 gepresenteerd. Het jaar 2020 stond voor de zorgsector bijna volledig in het teken van de coronapandemie. Wat is de weerslag hiervan geweest op het zorgbestuur? In de blogserie ‘Corona als bestuurlijke katalysator’ komen bestuurders en beslissers uit eerdere edities van de Skipr 99 aan het woord. FMS-voorzitter Peter Paul van Benthem waarschuwt dat een grotere rol voor zorginstituten niet de oplossing is.

Lees verder Peter Paul van Benthem

Maandag 21 december 2020
Dianda Veldman:

Over de man op de maan en de Tour de France

Op dinsdag 22 december wordt de Skipr 99 2021 gepresenteerd. Het jaar 2020 stond voor de zorgsector bijna volledig in het teken van de coronapandemie. Wat is de weerslag hiervan geweest op het zorgbestuur? In de blogserie ‘Corona als bestuurlijke katalysator’ komen bestuurders en beslissers uit eerdere edities van de Skipr 99 aan het woord. Dianda Veldman over regie nemen in tijden van crisis.

Lees verder Dianda Veldman

Vrijdag 18 december 2020
Jet Bussemaker:

Coronamoe(d): benut kerstperiode om te kijken wat er wél kan

Op dinsdag 22 december wordt de Skipr 99 2021 gepresenteerd. Het jaar 2020 stond voor de zorgsector bijna volledig in het teken van de coronapandemie. Wat is de weerslag hiervan geweest op het zorgbestuur? In de blogserie ‘Corona als bestuurlijke katalysator’ komen bestuurders en beslissers uit eerdere edities van de Skipr 99 aan het woord. Jet Bussemaker, voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS), trapt af. 

Lees verder Jet Bussemaker

Donderdag 17 december 2020
Meggi Schuiling en Bianca den Outer:

Indicatieproces Kindzorg: geen pleisters plakken maar een stevig fundament bouwen

De handreiking Indicatieproces Kindzorg leidt tot grote onrust. Talloze kamervragen verder buitelen kamerleden en betrokkenen nog steeds over elkaar heen, maar daarmee is geen ouder geholpen. Een handreiking, hoe goed ook opgesteld, lost nooit de onderliggende knelpunten op die verankerd liggen in ons huidige zorgstelsel, stellen Meggi Schuiling en Bianca den Outer in hun blog voor Skipr.

Lees verder Meggi Schuiling en Bianca den Outer

Woensdag 16 december 2020
Josanne Huijg:

Geef de verpleeghuiszorg weer die ‘warme omarming’

Onderzoeker Josanne Huijg sprak laatst met Mariët, regiomanager in de verpleeghuiszorg, toen zij verzuchtte: “In de media en de politiek gaat het vooral over het oplopen van het aantal besmettingen en het tekort aan personeel. Maar het gaat erom hoe het voelt dat je continu op je hoede moet zijn voor een virus wat binnen kan komen. De druk die door corona continu bij onze medewerkers ligt is groot en de buitenwereld is zich daar, denk ik, te weinig van bewust.”

Lees verder Josanne Huijg

Dinsdag 15 december 2020
Gert-Jan Ludden:

Vaccinatieprogramma vereist militaire aanpak

De crisisaanpak van het kabinet oogt na de zomer nogal chaotisch en reactief. Veel maatregelen worden naar willekeur genomen. Het testbeleid en het bron- en contactonderzoek is nooit goed van de grond gekomen. Het vaccinatieprogramma vereist daarom een militaire aanpak, stelt Gert-Jan Ludden.

Lees verder Gert-Jan Ludden

Maandag 14 december 2020
Peter van Lieshout:

Naar volwassen omgangsvormen

We weten helemaal niet hoe veel effecten corona op de lange termijn gaat hebben op de inrichting van de zorg. Natuurlijk zijn er de voorspelbare effecten. Aan de ene kant zullen we moeten leren om meer regionaal en landelijk samen te werken, want capaciteit op de SEH en de ic is schaars. Ons huidige organisatiemodel voor de zorg – met onafhankelijke ziekenhuizen en zorgverzekeraars – voorziet hier niet goed in, stelt Peter van Lieshout.

Lees verder Peter van Lieshout

Vrijdag 11 december 2020
Maaike de Vries en Esther Talboom:

De toekomst is digitaal

In 2025 gaat van elke zorgeuro 12 cent naar digitale zorg. En hiervan worden de gezondheidszorg en patiënten beter. Tijd dus om na te denken over en aan de slag te gaan met je digitale strategie, bloggen Esther Talboom-Kamp en Maaike De Vries 

Lees verder Maaike de Vries en Esther Talboom

Donderdag 10 december 2020
Luikje van der Dussen:

Wat wel werkt waarderen

In het advies Hoor mij nou! pleit de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving voor een nieuwe route voor patiënten met complexe hulpvragen: problemen die lichamelijk, sociaal-maatschappelijk én psychisch zijn. Een iteratief besluitvormingsproces waarin arts, patiënt en hulpnetwerk Samen Begrijpen, Proberen, Reflecteren en Leren. Luikje van der Dussen schrijft over het belang van kijken naar de persoon én zijn omgeving voor revalidatieartsen. Met de individuele doelen en wensen van de patiënt als uitgangspunt voor de behandeling.

Lees verder Luikje van der Dussen

Woensdag 9 december 2020
Milena Babovic:

Anderhalvelijnszorg: think outside the box

Tijdens mijn studie Beleid & Management Gezondheidszorg leerden we over de structuur en indeling van de Nederlandse gezondheidszorg in de eerste-, tweede- en derde lijn. Maar ondertussen worden we door een nieuwe werkelijkheid ingehaald. Neem de initiatieven in de zogenoemde anderhalvelijnszorg: de wijkkliniek waar geriatrische patiënten met acute ziekte in het verpleeghuis worden geholpen door een Physician Assistant (PA) of Verpleegkundig Specialist (VS) in plaats van op de SEH. 

Lees verder Milena Babovic

Dinsdag 8 december 2020
Aletta Winsemius Pieter Hilhorst:

Goed zijn voor jonge ouderen is goed voor ons allemaal

Deze blogreeks over de derde levensfase loopt ten einde. De blogs verschenen in een turbulente periode, waarin de waarde van de grote groep vitale 65-plussers glashelder werd. De coronapandemie maakte nog maar weer eens duidelijk dat deze groep zeker niet alleen maar kwetsbaar is. Mensen in de derde levensfase leveren een enorme bijdrage aan de samenleving. Als vrijwilliger in een verzorgingstehuis bijvoorbeeld, of als oppas voor de kleinkinderen.

Lees verder Aletta Winsemius Pieter Hilhorst

Maandag 7 december 2020
Michiel Majoor:

Knikkert u mee…? De prestatieafspraken!

Het is weer december, een tijd van terugkijken en vooruitblikken. Dat gebeurt ook in het domein van wonen en zorg. Zo is in veel gemeenten de inkt van de prestatieafspraken voor 2021 nog maar net droog. In steeds meer gemeenten wordt daarin door de lokale overheid en woningcorporaties ook aandacht besteed aan wonen met zorg. Dat leidt (hopelijk snel) tot concrete afspraken over uitbreiding van het aanbod voor mensen met een zorgvraag, want dat is echt hard nodig. Maar wacht eens… waar zijn eigenlijk de zorginstellingen in dat spel?

Lees verder Michiel Majoor

Vrijdag 4 december 2020
Josefien Kursten:

NZa zet onjuiste beeldvorming kosten geneesmiddelen recht

In een recent onderzoek van Deloitte wordt een verkeerde voorstelling van zaken gegeven over de ontwikkeling in de uitgaven aan dure geneesmiddelen. Dat is niet goed voor het debat over dit belangrijke onderwerp, stelt NZa-directeur Josefien Kursten.

Lees verder Josefien Kursten

Donderdag 3 december 2020
Pim Candel:

Gedeelde, herstelgerichte visie moet zorg voor EPA-doelgroep verbeteren

In samenwerking met verschillende (oud-)bestuurders uit de gezondheidszorg zijn acht institutionele uitdagingen in de zorg geïdentificeerd, en is er gewerkt aan denkrichtingen en oplossingen. In dit blog schrijft EHdK-adviseur Pim Candel over het thema zorg voor cliënten met Ernstige Psychiatrische Aandoeningen (EPA).

Lees verder Pim Candel

Woensdag 2 december 2020
Judith van Beek:

Is covid-19 de disruptor die thuisbehandeling meer vleugels geeft?

Waar bestuurders en economen het lef hebben om de hand van de knip te halen om een coronacrisis niet te laten ontaarden in een diep recessiemoeras, zou het van toekomstvisie getuigen als we met datzelfde elan thuisbehandelingen stimuleren. Het past bij patiëntgerichte en gepersonaliseerde zorg. Is covid-19 de disruptor die thuisbehandeling vleugels geeft?

Lees verder Judith van Beek

Dinsdag 1 december 2020
Jeroen Lambriks:

‘Groot- of kleinschalig? Een valse tegenstelling’

De zorg bestaat uit groot- en kleinschalige aanbieders. Wat is er nu beter voor de cliënt, voor de bewoner? En voor de professional, de zorgverlener? Beter is om niet te kiezen. Het gaat om de ideale balans, stelt bestuursvoorzitter Fokus Wonen Jeroen Lambriks.

Lees verder Jeroen Lambriks

Maandag 30 november 2020
Thoma Plochg en Lode Wigersma:

Missie Veerkracht, en wel nu!

Het coronavirus is voorlopig nog onder ons. Als samenleving doen we er daarom goed aan óók de langere termijn in ogenschouw te nemen. Dat betekent volop inzetten op een gezondere en veerkrachtigere samenleving. Niet alleen voor nu, maar vooral ook voor straks. Maar dat gaat niet vanzelf. We roepen daarom niet alleen burgers, maar ook maatschappelijke organisaties, bedrijven en de overheid op, om gezamenlijk op Missie Veerkracht te gaan, en wel nu!

Lees verder Thoma Plochg en Lode Wigersma

Vrijdag 27 november 2020
Lieke Jansen en Erik Dannenberg:

(Samen)leven met corona: Blijf in contact met dak- en thuislozen

Bij dak- en thuislozen denken we veelal aan een zwerver die naast een boodschappenkarretje op een bankje zit, maar de groep is veel meer divers. Het zijn hoog- en laagopgeleide mensen, mensen met een zwaar getroebleerd verleden en mensen die nog wel werken, maar die in hun auto slapen. Het enige wat ze feitelijk gemeen hebben, is dat ze geen huis meer hebben.

Lees verder Lieke Jansen en Erik Dannenberg

Donderdag 26 november 2020
Monika Scholten:

Help, deze patiënt heeft een eetstoornis

De afgelopen maanden zien we een toename van het aantal aanmeldingen van kinderen en jongeren met een eetstoornis. Studies tonen aan dat er een verband is met covid-19. Bovendien zijn de wachttijden in de ggz te lang en zit er weinig rek in de financiering. Dat stellen Annemarie van Bellegem, Gwen Dieleman, Miranda Fredriks, en Monika Scholten (namens K-EET). Zorgprofessionals binnen K-EET roepen op tot netwerksamenwerking. 

Lees verder Monika Scholten

Woensdag 25 november 2020
Yolande Waterreus:

Covid-19 vaccinatie: gepersonaliseerde zorg oplossing bij aankomende schaarste

Er gloort licht aan het einde van de tunnel. In korte tijd zijn twee kansrijke vaccins aangekondigd en er zitten er nog een paar in de pijplijn. De wereld haalt opgelucht adem. De beurskoersen zijn sinds begin november met 10% gestegen en we maken in ons achterhoofd, tijdens de tweede golf weer plannen voor volgend jaar. Na deze aankondiging komt het eerste besef. Hoe dan, wie eerst en hoe gaan we het organiseren.

Lees verder Yolande Waterreus

Dinsdag 24 november 2020
Jan Scheffer:

Wat we kunnen leren van de ontwikkeling van het coronavaccin

Het ontwikkelen van een vaccin duurt vaak zo’n 10 jaar. Begin maart gaf de WHO aan dat de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus zeker 1,5 jaar zou gaat duren. Verschillende fabrikanten verwachten een definitieve goedkeuring begin 2021. Hoe lukt het om werk van 10 jaar, of zelf 1,5 jaar terug te brengen naar 8 maanden zonder kwaliteit- en betrouwbaarheidsverlies? Beproefde logistieke technieken zoals ketenmanagement, lean, vbh, toc, smed en Kotter zijn ook hier van toegevoegde waarde gebleken.

Lees verder Jan Scheffer

Maandag 23 november 2020
Diederik Gommers en Jan Kremer:

Corona en de agenda van hoop

Vraagt de coronacrisis om maatwerk en verbinding of om generieke maatregelen van bovenaf? Een tweegesprek tussen Jan Kremer en Diederik Gommers

Lees verder Diederik Gommers en Jan Kremer

Vrijdag 20 november 2020
Karianne Buddingh', Emma Horton en Maxime van de Griend:

Huisartsen in opleiding: van speelbal tot spelverdeler

Karianne Buddingh’ organiseerde met experts uit het veld online onderwijs voor derdejaars aios Huisartsgeneeskunde om hen beter uit te rusten voor de nieuwe status quo in en om de huisartspraktijk. Hier beschrijft zij het hoe en waarom samen met aios Maxime van de Griend en Emma Horton.

Lees verder Karianne Buddingh', Emma Horton en Maxime van de Griend

Donderdag 19 november 2020
Martijn Scholtemeijer:

Kunstmatige intelligentie kan de acute zorg ingrijpend veranderen

Er is veel discussie over de waarde van het toepassen van machine learning (ML) in de zorg. Enerzijds scheppen de ontwikkelingen in ML-technologie hoge verwachtingen in zijn toepasbaarheid in de zorgsector, anderzijds zijn wordt het in nog te weinig gevallen succesvol toegepast. Veel initiatieven die conceptueel veelbelovend lijken, sneuvelen omdat het project niet haalbaar of uitvoerbaar blijkt. Dit ondermijnt het vertrouwen in deze techniek en er worden kosten gemaakt die zich niet terugverdienen.

Lees verder Martijn Scholtemeijer

Dinsdag 17 november 2020
Chris van den Haak en Vincent Eversdijk:

Twee voor twaalf voor de onmisbare ondernemende specialist

De financiële performance van de Nederlandse ziekenhuizen die wij jaarlijks onder de loep nemen, gaat verder dan slechts rapporteren over wat wij in de achteruitkijkspiegel zien. Het belangrijkste doel van de BDO-benchmark, alweer voor het twaalfde jaar op rij, is het bevorderen van de veerkracht van de Nederlandse ziekenhuizen, stellen Chris van den Haak en Vincent Eversdijk.

Lees verder Chris van den Haak en Vincent Eversdijk

Maandag 16 november 2020
Guido van Woerkom:

Zorgkosten stijgen? Investeer in bewegen

Drie grotere zorgverzekeraars maakten woensdag hun premie voor volgend jaar bekend. De stijging van die premie varieert van veertig tot honderd euro per jaar. Zo’n stijging vraagt om bezinning. Hoe kunnen we de zorgkosten in de hand houden? Maar op zijn minst even belangrijk is de vraag: hoe investeren we iedere euro premie zo dat deze maximaal bijdraagt aan een gezonder Nederland en dus aan het in de hand houden van de zorgpremie?

Lees verder Guido van Woerkom

Vrijdag 13 november 2020
Marcel van der Priem:

Professionals in de ouderenzorg: inspiratie voor iedereen

De verpleeghuizen in Nederland zijn in allerlei opzichten een afspiegeling van onze samenleving. Op veel plekken is het coronavirus slechts als dreiging aanwezig. En op enkele plekken slaat het virus desastreus om zich heen. Zorgprofessionals vinden hun weg om te doen waar ze het beste in zijn: het zorgen voor de ander.

Lees verder Marcel van der Priem

Donderdag 12 november 2020
Elly Bos van den Berg en Daniëlle Zwartjens:

COVID-19: aansprakelijkheid voor afschaling van de planbare zorg?

De gevreesde ‘tweede golf’ van het coronavirus is een feit. Opnieuw blijkt onvermijdelijk de reguliere c.q. electieve non-COVID-zorg af te schalen.

Lees verder Elly Bos van den Berg en Daniëlle Zwartjens
Volgende

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Bohn Stafleu van Loghum
Springer Nature © 2021 Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Nature
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacypagina
  • Cookies
  • Voorwaarden