• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Home
  • Over Skipr
  • Nieuwsbrief
Skipr

Skipr helpt beslissers in de zorg om hun koers te bepalen. Altijd het meest actuele zorgnieuws zodat u de juiste beslissingen neemt.

  • Inloggen
  • Nieuws
  • Opinie
  • Thema’s
  • Events
  • Vacatures
  • Partners
  • Skipr99
Opinie
Home › Blogs
Vandaag 24 februari 2021
Robbert Huijsman:

Ouderenzorg als verkiezingsthema: Verpleeghuizen bouwen?! Waar is de pot met goud?

De achtste blog, nog paar weken voor de verkiezingen. In deze kabinetsperiode kwam er door toedoen van Hugo Borst twee miljard euro extra voor de kwaliteit van verpleeghuizen. Wie dat al veel vond, zal wakker schrikken over de miljarden die nodig zijn voor méér verpleeghuizen.

Lees verder Robbert Huijsman

Dinsdag 23 februari 2021
Peter Paul van Benthem:

Het Grote Zorgdebat: Politiek moet niet op stoel van de dokter gaan zitten

Dertien jaar besteedde hij aan zijn studie geneeskunde en zijn promotieonderzoek. Met veel plezier en volle inzet. Hij wilde patiënten helpen, daarom koos hij dit vak. Hij had er duidelijke ideeën over, maar kon die niet waarmaken. ‘Ik wilde tijd hebben voor mijn patiënten, rustig kunnen uitleggen wat een diagnose betekent; waarom ik een bepaalde […]

Lees verder Peter Paul van Benthem

Maandag 22 februari 2021
Dianda Veldman:

Het Grote Zorgdebat: Het recht om te kiezen voor digitale zorg

Erik Gerritsen, de hoogste ambtelijke baas bij VWS, is een regelmatig pleitbezorger voor een ‘patiëntenguerilla voor digitale zorg’. Hij zegt: als patiënten er maar vaak genoeg naar vragen, voelt de zorgaanbieder zich vanzelf genoodzaakt contacten met patiënten ook online aan te bieden. Of hen zelf metingen te laten doen.

Lees verder Dianda Veldman

Vrijdag 19 februari 2021
Peter de Lange:

Waar blijft de broodnodige vernieuwing van de chronische zorg?

De chronische zorg moet anders, daar zijn velen van overtuigd. Toch zijn er nog weinig transformatieafspraken gemaakt. Hopelijk gaan we hier na coronajaar 2020 wel stappen in maken.

Lees verder Peter de Lange

Donderdag 18 februari 2021
Jan Smelik:

Niet één, maar twee paradigmashifts

Onlangs stond in de Volkskrant een lezenswaardig interview met een drietal bestuurders van grote zorgverzekeraars. Hierin wordt een koerswijziging ingezet. Kort gezegd: veel meer aandacht voor preventie en voorzorg. Zorgverleners moeten de plicht krijgen om aan de preventie van gezondheidsklachten te werken.

Lees verder Jan Smelik

Woensdag 17 februari 2021
Robbert Huijsman:

Ouderenzorg als verkiezingsthema: als lemmingen de zorgkloof in?

De zevende blog als opmaat naar de verkiezingen in maart. Deze keer de arbeidsmarkt, een tikkende tijdbom voor houdbare ouderenzorg. Als gevolg van de vergrijzing groeit de zorgvraag, maar hoe zorgen we voor méér personeel?

Lees verder Robbert Huijsman

Dinsdag 16 februari 2021
Eric Hallensleben:

Integrale bekostiging geboortezorg: verbinder of splijtzwam?

In de Skipr van 11 September 2020 lazen wij dat de Nederlandse Zorgautoriteit gas wil geven met haar recente advies over integrale bekostiging van de geboortezorg. 'We zijn met elkaar al een tijdje bezig om de kwaliteit van de geboortezorg te verhogen en daarmee het sterftecijfer te verlagen', zegt directeur Regulering Josefien Kursten. ‘Dit is een heel belangrijk onderwerp. Dus we wilden met ons besluit een stip aan de horizon zetten.’

Lees verder Eric Hallensleben

Maandag 15 februari 2021
Peter Kapitein:

Schoenmaker blijf bij je leest? Die heeft De Hond wel

Ik sta mijzelf niet toe me te ergeren of cynisch te worden, laat staan boos, maar de laatste maanden word ik wel op de proef gesteld. En vermoedelijk ben ik niet de enige. Waar is de werkelijkheidszin gebleven? Hoe is het mogelijk dat we collectief zo gefocust zijn op één ziekte en vergeten naar andere ziekten te kijken? Kanker, hart- en vaatziekten, orthopedische klachten, diabetes, psychische klachten bij zowel jongeren als ouderen, et cetera. Ze lijken niet meer te bestaan, of er niet meer toe te doen. Hoe heeft het zover kunnen komen?

Lees verder Peter Kapitein

Vrijdag 12 februari 2021
Jelle Boonstra:

Het vergt moed om samen te werken

Als het afgelopen jaar iets duidelijk heeft gemaakt, is het wel dat de zorgsector cruciaal is. Niet alleen voor onze gezondheid en ons welzijn, maar voor de hele economie. Die zaken zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden.

Lees verder Jelle Boonstra

Donderdag 11 februari 2021
Milena Babovic:

Een vaccinatiestrategie met bijwerkingen

‘Het betekent nu dat ik geen COVID patiënten meer ga zien. Collega’s moeten dus een tandje bijzetten’, zo tweette op 3 februari een Physician Assistant (PA) werkzaam in de huisartsenzorg in Noord-Brabant. Zij wacht tot zij ook in aanmerking komt voor vaccinatie. De huisartsen in haar regio zijn al opgeroepen, maar een ‘handjevol’ PA’s en Verpleegkundig Specialisten (VS) die in dagpraktijken werken, komen daar niet voor in aanmerking. Ik weet dat haar besluit haar moeilijk valt en toch geeft zij dit signaal af. Omdat het oprecht iets met haar doet. En het als onrecht voelt. En zij het gewoonweg niet kan accepteren.

Lees verder Milena Babovic

Woensdag 10 februari 2021
Robbert Huijsman:

Ouderenzorg als verkiezingsthema: Doodgaan hoort erbij

De zesde blog als opmaat naar de verkiezingen in maart. Nu een wat steviger thema. Vergankelijkheid en sterven als genormaliseerde thema’s in een vergrijzende samenleving. Bekennen de politieke partijen ook op dit thema kleur in hun verkiezingsprogramma’s?

Lees verder Robbert Huijsman

Dinsdag 9 februari 2021
David Engelhard:

Gun de ouderenzorg zijn specialist

Bijna elk artikel of column over de ouderenzorg begint met alle toekomstige problemen op te noemen: enorme groei van het aantal oudere mensen dat langdurige zorg nodig heeft, gecombineerd met een tekort aan geschikte woningen en te weinig goed opgeleide mensen om de gevraagde zorg en behandeling te kunnen bieden. Ga er maar aan staan!

Lees verder David Engelhard
Joanne Kellermann:

Eerste hulp bij hoog ziekteverzuim

Zorgwerkers draaien overuren. De druk op medewerkers in de ziekenhuizen, verpleeghuizen, de gehandicaptenzorg en de thuiszorg is door corona enorm opgelopen. En dat terwijl de werkdruk al hoog wás, voordat corona ons land trof. We zien die oplopende werkdruk nu ook terug in een sterk stijgend ziekteverzuim, tot het hoogste niveau in de afgelopen 16 jaar. Hoe kunnen we beter zorgen voor de zorg?

Lees verder Joanne Kellermann

Maandag 8 februari 2021
Anneke Nijhoff:

Hoe zal ik het zeggen?

‘Zinnige zorg op de juiste plaats’ is momenteel een credo van verzekeraars. ‘Eigen kracht’ is het speerpunt van menig gemeentelijk Wmo-beleid. Zorgorganisaties hebben ‘het behoud van het eigen leven daar waar dat kan’ hoog in het vaandel. Het wordt uitgedragen in alle communicatiemiddelen die deze organisaties inzetten en er wordt, vooral door managers en beleidsmakers, onderling ook zo over gesproken. Maar werkt het nu ook zo in de dagelijkse praktijk van de mensen die het betreft?

Lees verder Anneke Nijhoff

Vrijdag 5 februari 2021
Lea Bouwmeester:

De vraag voor het (digitale) antwoord

In een snel veranderende wereld, of VUCA zoals deze in de VS heet, zie ik de vraag als het nieuwe antwoord. Maakt verwondering ons wijzer dan een oordeel. En geeft data gouden inzichten. In dit opzicht is het interessant om te onderzoeken wat we kunnen leren van de extreme interesse die Netflix in ons heeft. Want ze volgen mij en bevragen mij met als doel dat ik 24/7 tevreden ben. Wat kan de zorg leren van de service van een dataplatform als Netflix?

Lees verder Lea Bouwmeester

Donderdag 4 februari 2021
Marieke van Wieringen en Henk Nies:

Verzorgenden IG: Onmisbaar maar onzichtbaar

Verzorgenden IG voelen zich het afvoerputje van de zorg. Dat verdienen zij niet en voor een vitale en toekomstbestendige zorgsector zal het catastrofaal zijn als dat beeld zo blijft, schrijven Marieke van Wieringen en Henk Nies in hun essay in de nieuwste Skipr quarterly. In dit blog een verkorte versie van hun betoog.

Lees verder Marieke van Wieringen en Henk Nies

Woensdag 3 februari 2021
Robbert Huijsman:

Ouderenzorg als verkiezingsthema: preventie vraagt lef

De vijfde blog als opmaat naar de verkiezingen in maart. Hoe krijgen we preventie van de takentafel naar alomvattende praktijk? Weerbarstig qua gedrag, domeinen en verdienmodel, wel duurzaam antwoord op vergrijzing en zorgkosten. Tijd voor een fundamentele aanpak, met doorzetmacht. Dan wordt ook de belofte van 40% reductie van dementie haalbaar.

Lees verder Robbert Huijsman

Dinsdag 2 februari 2021
Maaike de Vries en Esther Talboom:

De corona-zorg van morgen

De corona pandemie verloopt volgens de klassieke regels van de psychologie van rampen. En daarom kunnen we ons goed voorbereiden op wat er nog komt. Naast de nodige medische zorg en diagnostiek moeten we nu inzetten op mentale gezondheid, post-corona zorg en leefstijl. En dat kan gewoon digitaal.

Lees verder Maaike de Vries en Esther Talboom

Maandag 1 februari 2021
Anne-Mei The en Pieter Hilhorst:

Hoe corona ons kan bevrijden van de smalle medische blik

Het landelijk bezoekverbod voor verpleeghuizen tijdens de eerste lockdown had veel negatieve sociale en mentale gevolgen voor bewoners en hun naasten in de ouderenzorg. Anne-Mei The en Pieter Hilhorst kijken terug op hoe instellingen in de ouderenzorg op het coronavirus reageerden. Zij pleiten nu: benader de coronacrisis niet met een medische bril, met als doel het minimaliseren van de kans op een besmetting met het coronavirus. Maar heb ook oog voor andere waarden, zoals sociaal contact en gezondheid in bredere zin.

Lees verder Anne-Mei The en Pieter Hilhorst

Vrijdag 29 januari 2021
Joanne Kellermann:

Naar een nieuw pensioen

Op 21 januari publiceerden wij onze jaarresultaten over 2020. Dankzij, ondanks Corona, toch nog mooie beleggingsrendementen groeide de totale pensioenpot van PFZW met 15,5 miljard euro tot bijna 254 miljard. Nooit was de pot groter. En toch dreigde tot de laatste dag van het jaar een verlaging van de pensioenen. Die ‘pensioenspagaat’ maakt duidelijk dat nieuwe spelregels voor pensioen hoognodig zijn.

Lees verder Joanne Kellermann

Donderdag 28 januari 2021
Richard Janssen:

Impact covid-crisis op lange-termijntrends in de zorg

We hebben op dit moment de neiging om te denken dat het nooit meer zal worden als het was. Wat voor zin heeft het dan om ook nog eens bijna 10 jaar terug te gaan kijken en daar bestuurlijke vraagstukken aan te ontlenen?

Lees verder Richard Janssen

Woensdag 27 januari 2021
Robbert Huijsman:

Ouderenzorg als verkiezingsthema: eenzaamheid schaadt

De vierde blog als opmaat naar de verkiezingen in maart. De coronacrisis heeft grote onzekerheid, angst en eenzaamheid in de samenleving gebracht. Al vóór corona voelde meer dan de helft van de 75-plussers zich eenzaam. Eenzaamheid is schadelijk voor mens en maatschappij, dat moeten we keren.

Lees verder Robbert Huijsman

Dinsdag 26 januari 2021
Anneke Westerlaken:

Hoe we de werkomstandigheden in de zorg kunnen verbeteren

Elke laatste dinsdag van januari is het de ‘Dag van het werkplezier in de zorg’. Dit jaar is de dag omgedoopt tot ‘Dag van respect voor de zorg’. Normaliter wordt de dag gebruikt door werkgevers om (extra) stil te staan bij het werkplezier van hun medewerkers. Nu de Covid-uitbraak ons bijna een jaar in haar greep houdt en we als samenleving hard leunen op de zorg, is het extra belangrijk om stil te staan bij deze dag.

Lees verder Anneke Westerlaken

Maandag 25 januari 2021
Simon Broersma:

Hoge bomen vangen veel wind

Tijdens de eerste golf van de coronacrisis werd de zorg in crisisstand gebracht, ontstonden nieuwe samenwerkingen en werden ziekenhuisbestuurders BN'ers. Skipr dook in de nieuwe organisatie van de zorg. Hoofdredacteur Simon Broersma concludeert in zijn redactioneel in de Skipr quarterly die half januari uitkwam dat er een enorme berg fantastisch werk is verzet in het afgelopen jaar. "Dat verdient een enorm compliment."

Lees verder Simon Broersma

Vrijdag 22 januari 2021
Jac de Bruijn:

Visie op zorg moet gaan over kwaliteit én organisatie

Met de discussienota ‘Zorg voor de toekomst’ nodigt VWS iedereen uit om mee te denken. Een mooie mogelijkheid om te zien welke richting er op gedacht wordt en wat daarin dominant is.

Lees verder Jac de Bruijn

Donderdag 21 januari 2021
Jaap van den Heuvel:

Corona zet het stelsel op zijn kop; hoe nu verder?

De Coronacrisis heeft ons gezondheidszorgsysteem op zijn kop gezet. De vraag om de zorg toekomstbestendig te maken ligt echter onveranderd op tafel en is mogelijk nog urgenter en ingewikkelder geworden. Hoe nu verder?

Lees verder Jaap van den Heuvel

Woensdag 20 januari 2021
Robbert Huijsman:

Ouderenzorg als verkiezingsthema: nieuwe bouwcultuur nodig

De derde in een reeks columns als opmaat naar de verkiezingen in maart. De woningnood vraagt om een woonvisie als hoeksteen van ouderenbeleid. Er moet een nationaal plan komen voor veel meer ouderenwoningen, in meer variëteiten. Waar is de versnellingspook?

Lees verder Robbert Huijsman

Dinsdag 19 januari 2021
Frederik Brabant:

Patiënt en arts centraal bij innovatie in gezondheidszorg

Aan de start van de pandemie ging het tempo van innovatie in de gezondheidszorg flink omhoog om te voldoen aan de nieuwe behoeften van patiënten. Veel ziekenhuizen hebben nieuwe technologieën sneller dan ooit geïmplementeerd en mensen waren bereid om van gewoontes te veranderen omdat de druk op gezondheidswerkers dramatisch is toegenomen.

Lees verder Frederik Brabant

Maandag 18 januari 2021
Hugo Keuzenkamp:

Corona als amusement

Wie had ooit kunnen bevroeden dat de zorg een jaar lang de krantenpagina’s zou domineren en voetbal op tv als belangrijkste bron van leedvermaak zou verdrijven? Ik niet. En nu niet meteen gaan zeuren dat corona echt leed is, geen leedvermaak – daar denken ze in Hilversum heel anders over. Corona is het kijkcijferkanon van het jaar. Met als hoogtepunt natuurlijk het optreden in september van mevrouw Louise, influencer, en haar vrijage met meneer Gommers, knuffelarts. We hebben genoten.

Lees verder Hugo Keuzenkamp

Vrijdag 15 januari 2021
Carin Gaemers:

Doorbijten en volhouden

"Alleen als we er gezamenlijk de schouders onder zetten, kunnen we de kwaliteit van zorg op peil brengen en toekomstbestendig maken. Wijs niet naar elkaar, maar kijk naar wat je organisatie kan bijdragen. Er zijn oplossingen en ze zijn haalbaar. Gewoon even doorbijten en vervolgens stug voorhouden. Vanuit dat ene belang dat groter is dan al die andere belangen." Carin Gaemers doet in de komende editie van Skipr quarterly een oproep voor actie.  

Lees verder Carin Gaemers

Donderdag 14 januari 2021
Antoinette Wieman:

De aanzwellende tsunami van zorgvraag vraagt om een (digitale) transformatiestrategie

"Ik maak ieder jaar een jaarplan voor onze afdeling, waar verder weinig mee gebeurt," hoorde ik een afdelingshoofd onlangs zeggen. Dat zal in 2020 voor veel zorgbedrijven niet anders geweest zijn: de COVID-crisis vroeg alle hens aan dek, voor zowel het personeel als het management van ziekenhuizen en verpleeghuizen. Toch zou ik willen oproepen: laat 2021 op strategisch gebied geen verloren jaar zijn.

Lees verder Antoinette Wieman

Woensdag 13 januari 2021
Robbert Huijsman:

Ouderenzorg als verkiezingsthema: wat beloven de partijen?

De tweede in een reeks columns als opmaat naar de verkiezingen in maart. Deze keer bezien we de visie op ouderen(zorg) in de verkiezingsprogramma’s van de huidige coalitiepartijen. Alom is er roep om een nieuwe visie op de ouderenzorg, krijgen we daar vat op?

Lees verder Robbert Huijsman

Dinsdag 12 januari 2021
Bert Benthem:

Schiet de zorg weer in de oude kramp?

In tijden van gevaar, zoals een onbekend virus in het begin van vorig jaar, sloten de rijen zich bijna als vanzelf binnen de zorg. Er werd veel samengewerkt, we wisten met z’n allen niet goed wat er was te verwachten. Er werd door iedereen druk gevoeld en dat zette zich om in samenwerking.

Lees verder Bert Benthem

Maandag 11 januari 2021
Mark van de Logt:

Zorginkoop kleine ggz: Zo gaat het dus (niet)

De ggz zit nagenoeg op slot voor mensen met zware psychische klachten. Er moet iets veranderen! De oplossing van verzekeraars lijkt te liggen in het belemmeren van langdurige behandelingen en het hinderen van kleine nieuwe zorgorganisaties.

Lees verder Mark van de Logt

Vrijdag 8 januari 2021
Rouchdi Bouaziz en Gerben van Ommeren:

Druk op veldpartijen ggz laat wachttijden niet slinken

Zorgvisie kopte vrijdag 20 november met “Mensen met een psychische kwetsbaarheid worden niet goed en niet snel genoeg geholpen.” Op dinsdag 1 december meldde het vakblad opnieuw dat de wachttijden in de ggz niet terugliepen. De Nederlandse GGZ-voorzitter Jacobine Geel liet aan Trouw weten dat “het geld dat er nu is, zinniger besteed kan worden”. Staatssecretaris Blokhuis van VWS laat weten de druk bij de veldpartijen op te voeren. Echter met pressie creëer je niet de ruimte die nodig is om op inhoud met elkaar te kunnen innoveren.

Lees verder Rouchdi Bouaziz en Gerben van Ommeren

Donderdag 7 januari 2021
Robbert Huijsman:

Ouderenzorg als verkiezingsthema

Alom is er roep om een nieuwe visie op de ouderenzorg. De vergrijzing is best op te vangen met preventie, samen-zorg, nieuwe woonconcepten, nabije zorg en technologie. Maar de integrale aanpak stokt, de zorgstelsels kraken, de arbeidsmarkt en collectieve middelen schieten tekort. We starten een reeks columns in aanloop naar de nationale verkiezingen in maart.

Lees verder Robbert Huijsman

Woensdag 6 januari 2021
Gaston Remmers:

Patiënten willen zelf aan de slag om corona te beteugelen

Alles wordt uit de kast gehaald om de belasting van de ziekenhuiszorg wegens corona te verminderen. De vraag rijst echter: wordt ook werkelijk álles ingezet? Wij vinden van niet. Verre van zelfs. Vooral rond de huisarts is nog een wereld te winnen. En daar kunnen wij als burger, als patiënt iets aan bijdragen.

Lees verder Gaston Remmers

Dinsdag 5 januari 2021
Diana Nole:

Techtrends om in de gaten te houden in 2021

De onverwachte en uitzonderlijke eisen als gevolg van de wereldwijde gezondheidscrisis, heeft de digitale transformatie van de workflows van artsen, patiëntenzorg en zorgverlening dit jaar drastisch versneld. Dat betekent echter niet dat bestaande uitdagingen volledig verdwijnen.

Lees verder Diana Nole

Maandag 4 januari 2021
Ayla Kok:

Digitale vaardigheden en persoonlijkheid in de VVT

Hoe voorspelt de persoonlijkheid van verzorgenden en verpleegkundigen hun bereidheid om te werken met digitale middelen?

Lees verder Ayla Kok

Donderdag 31 december 2020
Marleen Kraaij en Frank Weijers:

Deep Democracy als public health interventie

De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving benadrukt in haar rijke eindejaars-essay ‘Coronamoe(d)’ de noodzaak en meerwaarde om verschillende perspectieven op ‘het omgaan met corona’ te erkennen en te omarmen. Met dit artikel willen we het Deep Democracy gedachtegoed onder de aandacht brengen.

Lees verder Marleen Kraaij en Frank Weijers

Woensdag 30 december 2020
Roland Kip:

Alleen samen dichten we de zorgkloof, dus spring over je schaduw

Nederland staat voor één van de grootste uitdagingen ooit: het dichten van de almaar groter wordende kloof tussen zorgvraag en -aanbod, kortweg ‘de zorgkloof’.

Lees verder Roland Kip

Dinsdag 29 december 2020
Dirk Jan van den Berg:

Het zorgstelsel als lerend systeem

Op dinsdag 22 december werd de Skipr 99 2021 gepresenteerd. Het jaar 2020 stond voor de zorgsector bijna volledig in het teken van de coronapandemie. Wat is de weerslag hiervan geweest op het zorgbestuur? In de blogserie ‘Corona als bestuurlijke katalysator’ komen bestuurders en beslissers aan het woord. In deze editie ZN-voorzitter Dirk Jan van den Berg over het aanpassingsvermogen van het zorgstelsel.

Lees verder Dirk Jan van den Berg

Maandag 28 december 2020
Illya Soffer:

COVID-19: Contrastvloeistof voor verknipt en kwetsbaar zorgstelsel

Op dinsdag 22 december werd de Skipr 99 2021 gepresenteerd. Het jaar 2020 stond voor de zorgsector bijna volledig in het teken van de coronapandemie. Wat is de weerslag hiervan geweest op het zorgbestuur? In de blogserie ‘Corona als bestuurlijke katalysator’ komen bestuurders en beslissers uit de lijst aan het woord. In deze editie Illya Soffer over de kwetsbaarheden in het zorgstelsel die de coronacrisis aan het licht bracht.

Lees verder Illya Soffer

Donderdag 24 december 2020
Daan Dohmen:

Dood ben ik pas, als je mij bent vergeten

Op dinsdag 22 december werd de Skipr 99 2021 gepresenteerd. Het jaar 2020 stond voor de zorgsector bijna volledig in het teken van de coronapandemie. Wat is de weerslag hiervan geweest op het zorgbestuur? In de blogserie ‘Corona als bestuurlijke katalysator’ komen bestuurders en beslissers uit eerdere edities van de Skipr 99 aan het woord. Hoogleraar Digitale Transformatie in de Zorg Daan Dohmen over het belang van 'shoulder to shoulder' blijven staan.

Lees verder Daan Dohmen

Woensdag 23 december 2020
Frank Bluiminck:

Meer wijsheid dan geluk?

De ene coronacrisis is de andere niet. In het voorjaar was corona allesoverheersend en werden bezoek en dagbesteding in de gehandicaptenzorg drastisch beperkt. Tot groot verdriet van allen. We dachten: ‘dat nooit weer’. Na de zomer gaat het gelukkig veel beter. Is dat geluk of wijsheid? We hebben zelfs tijdens de crisis een toekomstvisie geformuleerd voor de gehandicaptenzorg. Was dat nou wel verstandig?

Lees verder Frank Bluiminck

Dinsdag 22 december 2020
Peter Paul van Benthem:

Vernieuwing komt van de werkvloer, niet van instituten

Op dinsdag 22 december wordt de Skipr 99 2021 gepresenteerd. Het jaar 2020 stond voor de zorgsector bijna volledig in het teken van de coronapandemie. Wat is de weerslag hiervan geweest op het zorgbestuur? In de blogserie ‘Corona als bestuurlijke katalysator’ komen bestuurders en beslissers uit eerdere edities van de Skipr 99 aan het woord. FMS-voorzitter Peter Paul van Benthem waarschuwt dat een grotere rol voor zorginstituten niet de oplossing is.

Lees verder Peter Paul van Benthem

Maandag 21 december 2020
Dianda Veldman:

Over de man op de maan en de Tour de France

Op dinsdag 22 december wordt de Skipr 99 2021 gepresenteerd. Het jaar 2020 stond voor de zorgsector bijna volledig in het teken van de coronapandemie. Wat is de weerslag hiervan geweest op het zorgbestuur? In de blogserie ‘Corona als bestuurlijke katalysator’ komen bestuurders en beslissers uit eerdere edities van de Skipr 99 aan het woord. Dianda Veldman over regie nemen in tijden van crisis.

Lees verder Dianda Veldman

Vrijdag 18 december 2020
Jet Bussemaker:

Coronamoe(d): benut kerstperiode om te kijken wat er wél kan

Op dinsdag 22 december wordt de Skipr 99 2021 gepresenteerd. Het jaar 2020 stond voor de zorgsector bijna volledig in het teken van de coronapandemie. Wat is de weerslag hiervan geweest op het zorgbestuur? In de blogserie ‘Corona als bestuurlijke katalysator’ komen bestuurders en beslissers uit eerdere edities van de Skipr 99 aan het woord. Jet Bussemaker, voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS), trapt af. 

Lees verder Jet Bussemaker

Donderdag 17 december 2020
Meggi Schuiling en Bianca den Outer:

Indicatieproces Kindzorg: geen pleisters plakken maar een stevig fundament bouwen

De handreiking Indicatieproces Kindzorg leidt tot grote onrust. Talloze kamervragen verder buitelen kamerleden en betrokkenen nog steeds over elkaar heen, maar daarmee is geen ouder geholpen. Een handreiking, hoe goed ook opgesteld, lost nooit de onderliggende knelpunten op die verankerd liggen in ons huidige zorgstelsel, stellen Meggi Schuiling en Bianca den Outer in hun blog voor Skipr.

Lees verder Meggi Schuiling en Bianca den Outer

Woensdag 16 december 2020
Josanne Huijg:

Geef de verpleeghuiszorg weer die ‘warme omarming’

Onderzoeker Josanne Huijg sprak laatst met Mariët, regiomanager in de verpleeghuiszorg, toen zij verzuchtte: “In de media en de politiek gaat het vooral over het oplopen van het aantal besmettingen en het tekort aan personeel. Maar het gaat erom hoe het voelt dat je continu op je hoede moet zijn voor een virus wat binnen kan komen. De druk die door corona continu bij onze medewerkers ligt is groot en de buitenwereld is zich daar, denk ik, te weinig van bewust.”

Lees verder Josanne Huijg
Volgende

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Bohn Stafleu van Loghum
Springer Nature © 2021 Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Nature
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacypagina
  • Cookies
  • Voorwaarden