De podcast over de gezondheidszorg in Nederland, gemaakt door de redactie van Skipr en Zorgvisie. In Voorzorg vertellen aansprekende personen uit de zorg wat hen bezighoudt.
Abonneer u op Voorzorg in uw favoriete podcast-app. Het zou fijn zijn als u een beoordeling achterlaat.
Vind Voorzorg op onder andere Springcast, Apple Podcasts, Spotify of een andere podcast-app.
Luister nu ook naar Partners voor Zorg, een samenwerking van Voorzorg en partners.
Het is hard werken en niet eenvoudig om een divers, inclusief en gelijkwaardig zorglandschap te creëren, aldus Geneviève Koolhaas–Martis. Daar is meer voor nodig dan een divers team. Hoe zorg je voor een veilige en open werkcultuur, gelijke …
Er wordt te gemakkelijk gedacht over AI in de gezondheidszorg. Dat zegt Wouter Kroese, ceo van de Nederlandse AI-onderneming Pacmed, in de podcast Voorzorg. Hij is blij dat minister Fleur Agema voorstander is van AI, maar weet uit eigen ervaring hoe …
De gefragmenteerde organisatie van de ggz, waarbij diagnoses de bekostiging bepalen, is niet houdbaar. Als veel ggz-aanbieders zoals BuurtzorgT zouden werken, zonder managers met zelfsturende teams, zou dat, met minder middelen en personeel, leiden …
Kwetsbare ouderen worden na een ziekenhuisopname veelal draaideurpatiënt. Niet omdat de ziekenhuiszorg slecht is, maar omdat de zorg niet aansluit op de sociale en medische behoeften. Dat vertellen hoogleraar Bianca Buurman en projectleider Susanne …
Uit onderzoek blijkt dat het zorgmodel centering leidt tot betere gezondheidsuitkomsten en grotere tevredenheid voor zowel zorgverlener als klant. TNO-onderzoeker Marlies Rijnders: “Wat moeten we nog meer bewijzen voordat iedereen hiermee aan de …
Pas op met bezuinigingen op preventie en onderwijs. Die boodschap heeft RVS-voorzitter Jet Bussemaker voor het nieuwe kabinet in de podcast Voorzorg over palliatieve zorg.
Komende week staat het nieuwe kabinet, daarna gaan de ministers en staatssecretarissen aan de slag. Op het ministerie zijn dat Fleur Agema, Vicky Maeijer (PVV) en Vincent Karremans (VVD). Wat is hun achtergrond en wat zijn hun plannen? Daarover gaat …
Investeringen in bestaanszekerheid door gemeenten hebben meer effect op de gezondheid van mensen dan de zorg zelf. “We moeten het lef hebben om zorggeld over te hevelen naar gemeenten en het sociale domein”, zegt Sjaak Wijma, voorzitter van …
Zorgverleners zullen niet altijd voor een acht of negen moeten gaan, maar soms genoegen moeten nemen met een zeven. Kwaliteit is een dynamisch begrip en moet meebewegen met schaarste. Dat zegt ethicus Hafez Ismaili M’Hamdi in de podcast Voorzorg …
Een nieuw kabinet doet er goed aan om door te gaan met domeinoverstijgende samenwerking, zoals afgesproken in het integraal zorgakkoord (IZA). Die oproep doet ggz-bestuurder Anita Wydoodt in de podcast Voorzorg over ‘Ethische dilemma’s rond …
Het aantal opnamedagen in het ziekenhuis van COPD-patiënten met een longaanval vermindert met 19 procent wanneer er in de regio wordt gewerkt met de ‘kwaliteitsstandaard COPD longaanval met ziekenhuisopname’. Dat blijkt uit onderzoek van Long …
In deze podcast vertellen Vinod Ramnandanlal , Commercial Director bij NRG/Pallas en Serge Elemans, Isotopes Projects Global bij Novartis over hoe we van Nederland de wereldwijde hotspot maken voor de Nucleaire geneeskunde.
Onder de noemer “Iedereen Digivaardig” investeert ziekenhuis Franciscus Gasthuis & Vlietland flink in de ondersteuning van het personeel. Het ziekenhuis leidde al honderd digicoaches op en wil dat iedere afdeling eind dit jaar over minimaal …
In deze podcast vertellen Rick Hendrick, medisch directeur bij Novartis Nederland, en Bart Scheerder, Business developer data driven innovation bij het Universitair Medisch Centrum Groningen en voorzitter van de Dutch Clinical Research Foundation, …
Het Erasmus MC heeft een online leefstijlprogramma gelanceerd dat mensen met diabetes type 2 en mensen een BMI boven de 25 helpt om gezond gewicht te verliezen en op gezond gewicht te blijven. “De combinatie van coaching via een app met daarbij …
Wie in Amsterdam met de metro van het centrum naar Noord gaat, overbrugt binnen een paar haltes een gezondheidskloof van 23 jaar in gezonde levensjaren tussen theoretisch en praktisch geschoolde mensen. Voor een nieuw kabinet is het terugdringen van …
De impact van vrouwspecifieke aandoeningen is veel groter dan voorheen werd gedacht. De zorg voor vrouwen moet daarom een meer prominentere innemen. “Meer aandacht voor vrouwenziekten zorgt voor een betere diagnostiek, een betere behandeling en …
Als het aan longarts Sander de Hosson ligt, krijgt elke wijk in Nederland een gemeenschapshuis voor palliatieve zorg. Vanuit zo’n anderhalvelijns wijkcentrum voor palliatieve zorg kunnen mantelzorgers ondersteuning krijgen en kan ook hospicezorg …
Het verduurzamen van de zorg lijkt een overweldigend en complex thema. Toch kan elke bestuurder, zorgprofessional, onderzoeker en beleidsmaker het verschil maken en een beweging starten. Om hierbij een handje te helpen, komen Diederik Gommers, …
Oud-minister Kuipers van VWS heeft in de kinderhartchirurgie het tegenovergestelde bereikt van wat hij beoogde. De rechter heeft zijn besluit vernietigd, omdat dit onzorgvuldig is. Is de kinderhartchirurgie terug bij af? Wat zijn de implicaties voor …
Dit is de derde en laatste aflevering van de driedelige eindejaarsserie, over politiek en zorglandschap. Hoofdredacteur Simon Broersma spreekt met redacteuren Corine Lutz en Bart Kiers. Wat viel hen op, en waar kijken ze naar uit?
Het einde van het jaar nadert, dus blikken we terug op het belangrijkste nieuws van afgelopen jaar en kijken we kort vooruit naar 2024. Dit is de tweede aflevering van de driedelige eindejaarsserie, over personeel en financiën. Hoofdredacteur Simon …
Ouderenzorgorganisatie Laurens uit Rotterdam gaat mantelzorgers en vrijwilligers een volwaardige rol geven in het team van medewerkers in verpleeghuizen. Daarnaast onderzoekt Laurens hoe verzorgenden, de meest schaarse groep medewerkers, kunnen …
Het einde van het jaar nadert, dus blikken we terug op het belangrijkste nieuws van afgelopen jaar en kijken we kort vooruit naar 2024. Dit is de eerste aflevering van de driedelige eindejaarsserie, over duurzaamheid en technologie. Hoofdredacteur …
De nieuwe Skipr99 is er weer. Samira Ahli, de bedenker en samensteller van de lijst, bespreekt samen met Simon Broersma hoe deze lijst tot stand gekomen is. Op basis van onafhankelijke, verifieerbare gegevens zijn er 99 individuen geselecteerd. Hier …
De verkiezingscampagnes draaien op volle toeren, maar over de zorg blijft het oorverdovend stil, constateren redacteuren Baltesen en Lutz.
De uitdagingen in de zorg zijn in andere sectoren vaak allang opgelost. Dat zeggen ziekenhuisapotheker Christian Vader en Joris Arts, zorgprofessional, bestuurder, toezichthouder en spreker en auteur over zorginnovatie.
Hoe de online huisartsenpraktijk te werk gaat, hoe zij het vertrouwen van huisartsen proberen te verdienen en wat hun ambities zijn, vertellen Kliphuis en Mutsaerts in de podcast Voorzorg die u hier kunt beluisteren.
Huisartsenpraktijken krijgen als eerste zorgorganisaties een keurmerk voor informatiesystemen. Dat moet inzichtelijk maken welke leveranciers aan een aantal minimale eisen voldoet. De lat gaat elk jaar omhoog, vertelt Martina Bartelink, directeur …
Er komt een nieuwe pensioenwet. In deze aflevering van Voorzorg praten bestuurder Peter Ferket en pensioenexpert Dick Boeijen van Pensioenfonds Zorg & Welzijn (PFZW) u bij over de veranderingen voor werknemers in zorg en welzijn en voor …
“Als we teams en expertises met elkaar verbinden, kom je als organisatie als geheel verder”, zegt Jeroen Hendrikse in de nieuwe aflevering van podcast Voorzorg. Hij is radioloog en schreef boek Combifuncties. Samenwerken als gewoonte in …
Maak zorgverzekeraars en gemeenten verantwoordelijk voor de hele ouderenzorg. Hevel de ouderenzorg vanuit de Wlz over naar de Zvw en maak gemeenten verantwoordelijk voor wonen. Dat maakt het zorgstelsel een stuk eenvoudiger, zegt zorgstelsel-kenner …
“Het gaat vaak alleen maar over geld en wat ouderen ons gaan kosten”, stelt Abma. “Die economische manier van denken is schrijnend en doet geen recht aan wat mensen te bieden hebben.”
Generatieve AI, artificial intelligence die onder meer tekst, beeld en audio maakt, moet niet te lang in de geinige gadget-fase blijven hangen. Er zijn tal van voorbeelden waarbij de technologie van meerwaarde kan zijn in de zorg, maar om echt …
Het zal geen nieuws voor u zijn: het kabinet is gevallen. Ook de bewindslieden op het ministerie van VWS gaan vanzelfsprekend voorlopig demissionair door. Maar welke onderwerpen worden door de Kamer controversieel verklaard? En welke zorgdossiers …
Peter Langenbach, directeur zorginkoop Zilveren Kruis, ziet het integraal zorgakkoord (IZA) als een grote stap voorwaarts. Mislukken is geen optie, zegt hij in de podcast Voorzorg.
Oprichters en bestuurders Sander Bijl en Godfried Bogaerts van communicatieplatform BeterDichtbij geven hun visie op de technologische kloof tussen zorg en samenleving, chatbots en hun rol in het toekomstige zorglandschap. Deel 2: “Zorg werkt …
Vlieg de organisatie van de ouderenzorg niet aan vanuit zorg, maar start in buurten met wonen en welzijn. “Veel van wat ouderen nodig hebben is helemaal geen zorg. Ze hebben vooral behoefte aan aandacht, hulp en ondersteuning”, zegt …
Zorgmedewerkers maken zich zorgen over financiële situatie Uit recent onderzoek blijkt dat acht van de tien medewerkers zich zorgen maken over hun eigen financiële situaties. Werkgevers willen helpen, maar weten vaak niet hoe zij dit moeten doen. …
Artificial Intelligence (AI) staat enorm in de belangstelling. Datascientist Egge van der Poel ziet veel positieve ontwikkelingen, maar ook dat er nog een lange weg te gaan is.
Het Amsterdam UMC gaat de traumazorg vanaf eind maart concentreren in de locatie AMC. De SEH op locatie Vumc blijft voorlopig wel open. Dat zegt Mark Kramer, voorzitter van het landelijke netwerk acute zorg (LNAZ), in de podcast Voorzorg.
Begin februari hield bijzonder hoogleraar Wilma van der Scheer haar oratie over Gedeeld Leiderschap. In de podcast Voorzorg vertelt ze over de gezamenlijke opgave voor de zorgsector, de rol die gedeeld leiderschap speelt en de belangrijke …
De hoge winstmarges die leveranciers van zorg-ict maken, zijn te billijken als er meer tegenover komt te staan. Dat zegt Bianca Rouwenhorst, directeur Informatiebeleid en CIO bij het ministerie van VWS, in de podcast Voorzorg. Ze spreekt zowel …
Het Universitair Medisch Centrum Utrecht gaat op korte termijn patiënten 24 uur per dag in hun eigen huis monitoren. Dat vertellen Martine Breteler, programmamanager continue monitoring en directeur digital health Hermen Jan van Ree, in de podcast …
Nu de zorg gebukt gaat onder hoge werkdruk, nijpende personeelstekorten en oplopende kosten ligt het huidige stelsel onder vuur. Onterecht, stelt Martien Bouwmans, auteur van het boek Het Zorgstelsel Ontrafeld, in de podcast Voorzorg. Het stelsel is …
Het jaar 2022 was amper begonnen of twee zorgbestuurders kwamen aan het roer bij VWS. Het was het begin van een jaar vol oude en nieuwe onderwerpen die de zorg bezighielden. Op de laatste werkdag van het jaar kijkt de redactie terug.
Persoonlijk leiderschap draait om invloed uitoefenen. Maar welke valkuilen dienen leiders te vermijden en waar begin je? In de podcast Voorzorg geeft Gabriël Anthonio een voorproefje uit zijn Skipr-masterclass over verbindend leiderschap.
In de nieuwe Skipr99 nemen de bestuurder van ziekenhuizen, umc’s en zorgverzekeraars 53 van de 99 plekken in. In de podcast Voorzorg duiden Samira Ahli, samensteller van de lijst en Simon Broersma, hoofdredacteur van Skipr, wat dit zegt over het …
De nieuwe Skipr99 verschijnt volgende week. In de lijst van meest invloedrijke personen in de zorg zijn flinke verschuivingen te zien. In de podcast Voorzorg bespreken hoofdredacteur Simon Broersma en adjunct-hoofdredacteur Samira Ahli de trends die …
Informatiesystemen die met elkaar communiceren is een belangrijke randvoorwaarde voor samenwerking en innovatie in de huisartsenzorg. Toch ontbreekt het daar vaak aan, constateren huisartsen Sanne Rekers en Karen Bloemendal in een nieuwe aflevering …
De umc’s willen graag de koopkracht behouden voor hun werknemers, maar volledige compensatie van de inflatie is niet haalbaar. Dat zegt NFU-voorzitter Bertine Lahuis in de podcast Voorzorg over de Academische Alliantie tussen het Radboudumc en het …
Thuismonitoring heeft grote voordelen voor patiënten, zorgprofessionals en -organisaties. De opkomst van deze innovatie stelt de sector echter voor belangrijke vraagstukken. Dat constateert Skipr-techredacteur Sytse Wilman in een nieuwe aflevering …
Steeds meer zorgbestuurders en andere leiders in de zorg tonen interesse in compassievol leiderschap. Mogelijk doordat het een antwoord biedt op de grootste uitdaging in de zorg: hoe hou je zorgpersoneel fit en gezond. In de podcast Voorzorg spreken …
Het medische DSM-model is te dominant in de ggz, zegt psychiater Floortje Scheepers in de podcast Voorzorg. Ze wil naar een systeem in de ggz waarin het veel meer gaat om het persoonlijke verhaal en wat iemand nodig heeft. ‘Dat is beter voor de …
We zien het allemaal gebeuren: de zorg loopt vast. Wachtlijsten worden ellenlang, het geld droogt op en er zijn steeds moeilijker mensen te krijgen voor het werk in de zorg. Dus we moeten het écht anders gaan doen met elkaar. Dat vraagt nieuw …
Fenna Heyning geeft haar toekomstvisie in Podcast Voorzorg. Zij houdt een pleidooi voor warmmenselijke zorg, meer digitale toepassingen moeten dat mogelijk maken.
Door de juiste data uit te vragen en die slim op te slaan kan de band tussen huisarts en patiënt verbeteren. Dat zeggen huisartsen Karen Bloemendal en Sanne Rekers in deel twee van De Nulpraktijk. Die podcastreeks volgt de twee huisartsen bij het …
Het belang van duurzame zorg is inmiddels genoegzaam bekend. Hoe staat de spoedzorg en revalidatiezorg ervoor? Waar liggen kansen en welke rol spelen de bestuurders? Daarover praten Jeroen van Roosmalen, voorzitter van De Groene SEH, en Mark …
Ex-commando speciale operaties Dai Carter heeft zichzelf een nieuwe missie gesteld. Hij wil zo veel mogelijk mensen mentaal krachtig maken. Met die missie begeeft hij zich op het veld van de preventieagenda mentale weerbaarheid.
Zo’n 20 procent van de medewerkers in de zorg heeft moeite met het gebruik van technologische toepassingen. Ook onder bestuurders laten de digivaardigheden te wensen over, zegt Suzanne Verheijden van Buro StrakZ in de zorgpodcast Voorzorg. Daarin …
Digitale hulpmiddelen kunnen effectief preventie- en leefstijlbeleid ondersteunen. De ontwikkeling daarvan loopt echter vast op een gebrek aan financiering en beschikbaarheid van de juiste data, signaleert redacteur Sytse Wilman in de podcast …
‘Commitment van zorgaanbieders en zorgverzekeraars moet je vastleggen in contracten met de juiste prikkels voor de transitie naar passende zorg’, zegt Marjo Vissers, tijdelijk bestuursvoorzitter VGZ, in de podcast Voorzorg.
Meer zichtbaarheid voor de gehandicaptenzorg, maar geen ongewenste bemoeienis. Dat was de opdracht voor Frank Bluiminck toen hij aantrad als directeur van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. Bij zijn afscheid kijkt hij terug op dit …
Er wachten ruim 80.000 mensen op geestelijke gezondheidzorg, van wie 40.000 langer dan de Treeknorm. Maar kloppen die cijfers wel? Zijn het er meer of juist minder? Redacteur Sterre ten Houte de Lange vertelt in deze Redacteur aan tafel over de …
Hoe ziet de huisartsenpraktijk van de toekomst er uit? Met die vraag houden huisartsen Sanne Rekers en Karen Bloemendal zich bezig. Ze zetten een nieuwe academische praktijk op in een nieuwe wijk in Amsterdam Zuidoost. De nieuwe podcast-serie De …
Er zijn tal van losse initiatieven om moderne technologie, zoals XR en simulatoren, in te zetten voor het opleiden en trainen van zorgpersoneel. DUTCH, een consortium van ziekenhuizen, start-ups en technische universiteiten, wil het groter aanpakken …
Betere digitale gegevensuitwisseling via een epd is een belangrijke randvoorwaarde om de patiëntveiligheid te vergroten. Dat zegt Peter Paul van Benthem in de podcast Voorzorg van Zorgvisie en Skipr.
‘Passende zorg’ is het nieuwe beleidsadagium voor de organisatie van de gezondheidszorg. ‘Passende bekostiging’, ‘passende zorginkoop’ en een ‘passend verzekerd pakket’ moeten de gezondheidszorg goed, toegankelijk en betaalbaar …
Martijn Venus, senior adviseur Gezond werken in de zorg bij Stichting IZZ, probeert leidinggevenden in zorgorganisaties bewust te maken van de verschillende leiderschapsstijlen. Hij ziet daarbij een langzame verandering van traditioneel leiderschap …
Bestuurders en specialisten uit umc’s gooiden met modder naar elkaar over de concentratie kinderhartchirurgie. Waarom leidt tot onderwerp zo veel ophef? Senior redacteur Bart Kiers volgt het thema voor Skipr en Zorgvisie en neemt in deze podcast …
Rivas wil met de vier grote zorgverzekeraars meerjarige en domeinoverstijgende contracten over passende zorg afsluiten. Het liefste zou Rivas daarvoor een pilot passende zorg doen. Dat zeggen Rivas-bestuurders Michiel van Roozendaal en Mariëlle …
De huidige financiële problemen in ziekenhuis Bernhoven zijn niet te wijten aan project Droom, het project zinnige zorg. Het ziekenhuis had al voor de coronacrisis het huishoudboekje niet op orde. Dat concluderen Joël Gijzen (directeur zorginkoop …
Een geslaagde aanval met ransomware kost gemiddeld meer dan 2 miljoen euro. Dat blijkt uit het Dreigingsbeeld zorg 2021 van expertisecentrum Z-CERT. Daarin staat ook dat gevaar van een dergelijke aanval nog nooit zo groot is geweest als nu. Toch …
Jan Kremer, speciaal gezant passende zorg, ziet passende zorg als een zorgtransitie, vergelijkbaar met de energietransitie. Hij pleit in de podcast Voorzorg voor een transitiefonds passende zorg om alles in goede banen te leiden.
De zorg kleurt steeds groener. Green teams komen met allerlei initiatieven en kennisplatforms rijzen als paddenstoelen uit de grond. Inmiddels zijn zo’n 300 partijen bij de Green Deal Duurzame Zorg 2.0 aangesloten. Redacteur Laura van Elst vroeg …
De hulpvraag in de gehandicaptenzorg groeit en wordt steeds complexer. Hoe maakt bestuurder Ageeth Ouwehand ’s Heeren Loo klaar voor de toekomst? En wat neemt ze mee vanuit haar ervaring als bestuurder in de ouderenzorg?
Het aandeel van de zelfstandige klinieken in de totale medisch-specialistische zorg is groeiende. Medisch directeur van Bergman Clinics, Ivo Buchholz, denkt dat de zelfstandige klinieken daarom in de toekomst ook een grotere rol moeten spelen in het …
Het was een gek jaar. Lockdowns en afschalingen van de zorg gaven een gevoel van déjà vu. Toch was 2021 meer dan een saaie herhaling van 2020. In een bijzondere aflevering van de podcast Voorzorg blikt de redactie van Skipr, Zorgvisie en Qruxx …
Medisch professionals zijn dit jaar prominent aanwezig in de Skipr99, de lijst van meest invloedrijke personen in de zorg. Artsen, virologen en microbiologen hebben in de coronacrisis hun invloed aangewend om de opgave voor de gezondheidszorg …
De lijst der lijsten in de zorg is in aantocht. Adjunct-hoofdredacteur van Skipr en Zorgvisie Samira Ahli heeft hem al gezien en vertelt in de podcast Voorzorg welke trends zichtbaar zijn in deze lijst.
Het e-healthprogramma De innovatie-impuls is in het leven geroepen om met slimme tools de stijgende zorgvraag en het tekort aan handen in de gehandicaptenzorg op te vangen. Zorgbestuurder Jan van Kampen en Vilans-adviseur Johan Vesseur vertellen …
Technologie kan het werk van zorgprofessionals leuker en gemakkelijker maken. Toch wordt de potentie maar mondjesmaat benut, constateren zorgbestuurder Sam Schoch (Middin) en chief technology officer Sander van Tilburg (SDB Groep). Hoe kan het beter …
Bij passende zorg hoort een passende bekostiging die ziekenhuizen in staat stelt om minder te behandelen en te opereren, stelt Sjaak Wijma in de podcast Voorzorg. ‘Passende zorg raakt het bestaansrecht van ziekenhuizen.’
‘Voor mij bén je niet een psychische ziekte, maar héb je een psychische ziekte’, benadrukt Ruth Peetoom, de nieuwe voorzitter van de Nederlandse ggz. De komende jaren wil zij het stigma over psychische ziekten verkleinen, inzetten op een breed …
Al decennialang praten bestuurders, adviseurs en niet te vergeten zorgverleners zelf over broodnodige veranderingen in de zorg. We moeten weg uit die eeuwigdurende analyse en eindelijk eens gaan aanpakken. Dat is de boodschap van het boek …
Senior redacteur Bart Kiers geeft in deze ‘Redacteur aan tafel’ een spannende trailer voor toekomst van de acute zorg van ziekenhuizen. Interviewer en collega-redacteur Sterre ten Houte de Lange wil het naadje van de kous weten.
Innovatie vraagt doorzettingsvermogen en lef, constateert Rian van der Schoot, directeur Leren, Innoveren en Onderzoeken bij Vilans. De kennisorganisatie begeleidde zorgorganisaties in dit hobbelige pad naar meer geïntegreerde zorg en bundelde de …
De zorg digitaliseert in hoog tempo, maar een grote groep patiënten heeft onvoldoende mogelijkheden om daar gebruik van te maken. Sytse Wilman schreef een reeks artikelen over digitale toegankelijkheid van de zorg en bespreekt zijn bevindingen in …
Voor mensen met een beperking zijn er vaak maar beperkte woonopties: of je woont thuis al dan niet met dagbesteding, of je woont in een zorginstelling. Maar veel mensen hebben een tussenvorm nodig. Daar hebben de Prinsenstichting en zorgboerderij …
Het idee achter de decentralisatie van jeugdzorg is goed navolgbaar: de gemeenten staan dichterbij de burger en kunnen dus beter kijken wat er nodig is in een gezin. Maar sommige onderdelen van de jeugdzorg passen niet op gemeenteniveau, zag Louwes. …
Een overheidsorganisatie probeerde Jochen Mierau, hoogleraar economie van de volksgezondheid, de mond te snoeren, zomer 2020.
De coronacrisis legt een bestuurlijke zwakte van het Nederlandse zorgstelsel bloot. Gezondheidszorgbeleid is op nationaal niveau georganiseerd en mist de bestuurlijke organisatie voor regionale finetuning. Dat zegt UMCG-arts en OMT-lid Alex …
Wat gaat er mis in de jeugdzorg en wat moet er met de Jeugdwet gebeuren? Redacteur Sterre ten Houte de Lange volgt het onderwerp voor Skipr en Zorgvisie en neemt in deze podcast een vogelvlucht over de stappen die zijn genomen en de vragen die …
Een nieuw kabinet moet gezondheidsbevordering en preventie centraal stellen. “Voer een suikertaks in”, zeggen GGD-directeuren Rianne van den Berg (GGD IJsselland) en Samantha Dinsbach (GGD Twente) in de podcast Voorzorg.
De coronacrisis heeft Limburg hard geraakt. Maar ondanks alle ellende heeft de crisis de zorg ook veel geleerd, is de overtuiging van bestuursvoorzitter van MUMC+ Helen Mertens. ‘Als je iets wilt bereiken in de zorg, dan moet je samenwerken. Dat …
De inspectie stond op het punt om Humanitas te sluiten toen Gijsbert van Herk op 1 januari 2016 begon als bestuursvoorzitter van Humanitas. Op veel fronten presteerde de organisatie ondermaats. Nu zijn alle dossiers op orde en blikt de vertrekkend …
Het programma (Ont)Regel de Zorg bestaat dit jaar tien jaar. Toch zal het volgens Vilans-directeur strategie en organisatie Henk Nies nooit ‘af’ zijn, zo zegt hij in podcast Voorzorg. ‘Er komen altijd regels bij en dus zullen er altijd regels …
Alle actieprogramma’s voor de zorg brengen dermate veel drukte voor bestuurders teweeg dat het innovatie in de weg kan staan. Dat stelt Erik Gerritsen in de podcast Voorzorg. Hij vertrekt na zes jaar als secretaris-generaal bij het ministerie van …
De ‘Prisma’s van Pechtold’ overbrugden de kloof tussen D66 en de ChristenUnie over medische ethiek in het kabinet-Rutte III. In de podcast Voorzorg blikt oud-Kamerlid Carla Dik-Faber terug op kabinet-Rutte III en vertelt ze over haar …
Een nieuw kabinet moet zorgverzekeraars een betaaltitel geven voor preventie en domeinoverstijgende samenwerking makkelijker maken voor verzekeraars en gemeenten. Bestuursvoorzitter Karien van Gennip wil met VGZ de shift maken naar inzetten op …
Als zorgprofessionals ergens een broertje dood aan hebben is het registreren. Een spraakgestuurd elektronisch cliëntendossier (ecd) kan in dit opzicht uitkomst bieden, denkt Vitalis Woonzorg Groep. Een eerste proef leert dat niet alleen de …
De politiek kan zich geen maandenlange kabinetsformatie permitteren. SCP-directeur Kim Putters heeft voor politici en de kabinets(in)formateur een aanvliegroute om de maatschappelijke effecten van de coronacrisis te ontrafelen.
Wat willen de grootste politieke partijen de komende vier jaar in de zorg bereiken? Redacteuren Frits Baltesen en Philip van de Poel bespreken in de nieuwste aflevering van podcast Voorzorg ‘De zorg na de verkiezingen’ de voornaamste verschillen en …
De coronacrisis legt pijnlijk bloot dat het zorgstelsel van gereguleerde marktwerking te veel is gebaseerd op efficiency. Maak mobilisatiecomplexen om op te schalen in de zorg, stelt LUMC-bestuursvoorzitter Douwe Biesma in de podcast Voorzorg. …
Philip van de Poel spreekt met Peter Bennemeer. Hij maakte in 2011 de stap van het bedrijfsleven naar ziekenhuis Bernhoven in Uden, waar hij onder de noemer van ‘zinnige zorg’ een ingrijpende transitie in gang zette. Daarmee liet hij zien hoe …
Al dertien jaar brengt de Skipr99 de meest invloedrijke mensen in de zorg in kaart. Journalist Philip van de Poel is de drijvende kracht achter de lijst. In de podcast Voorzorg geeft hij tekst en uitleg over de cijfers en het idee achter de Skipr99 …
Een gebrek aan politiek draagvlak en te lage tarieven van zorgverzekeraars zijn belangrijke oorzaken voor de faillissementen van de IJsselmeerziekenhuizen en het Slotervaartziekenhuis in 2018. Dat zegt zorgondernemer Loek Winter, die destijds de …
Meer handen aan het bed is een heilloze weg om de zorgkloof in de ouderenzorg op te lossen. Dat zegt Han Noten over de boosheid in de samenleving over de ouderenzorg. De IGJ noemt hij ‘politiek gestuurd’ bij de zwarte lijst in 2016.
Vilans bracht in kaart welke maatregelen verschillende landen troffen ter bestrijding van het coronavirus. In de onderzochte landen zijn grote verschillen in de mate waarin de ouderenzorg is getroffen door het virus. Wat kan Nederland leren? Wat kan …
NOS-redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink overleeft dankzij zijn kennis en contacten een sepsis. Na een lange ziekenhuisopname en langdurig antibioticagebruik belandt hij in een psychose. In de podcast Voorzorg vertelt hij wat er allemaal …
Jacobine Geel, voorzitter van de Nederlandse ggz, denkt dat de tweede golf van coronabesmettingen kan leiden tot een nieuwe golf aan aanmeldingen bij de geestelijke gezondheidszorg. Is de sector daar klaar voor? En is er ook iets positiefs te halen …
Bart Berden stond in de frontlinie van de strijd tegen covid-19 en geeft in deze podcast zijn visie op de tweede golf van de virusuitbraak.
Het coronavirus sloeg bij Edwin de Voer, een sportieve vijftiger, hard toe. Hoe heeft hij het zorgproces ervaren? Wat kan er beter?
Nienke Nieuwenhuizen, specialist ouderengeneeskunde en voorzitter van Verenso, is lid van in het Outbreak Management Team, dat besloot een landelijk bezoekverbod voor verpleeghuizen in te stellen om het coronavirus in te dammen. Het besluit stuitte …
Diny de Bresser is bestuursvoorzitter van ouderenzorginstelling Pieter van Foreest in de regio Delft, met 3400 medewerkers bij 25 locaties. Ze vertelt in podcast Voorzorg over de coronacrisis, over innovaties in de ouderenzorg en over haar naderende …
Bestuurder Paul van Gennip van vvt-instelling Het Parkhuis in Dordrecht lag tijdens de coronacrisis behoorlijk onder vuur vanwege een relatief groot aantal besmettingen. Zijn recept: volledige openheid, zowel intern als naar buiten toe.
Anne-Mei The werkte in de coronacrisis mee in een verpleeghuis in Noord-Brabant. Ze zag hoe ouderen verpieterden door de langdurige eenzame opsluiting. In deze aflevering reflecteert The over het dilemma veiligheid versus kwaliteit van leven.
Maarten van Rixtel, bestuursvoorzitter van vvt-instelling Sensire, vertelt over zijn ervaring met het coronavirus. Heeft de vvt-sector zich te bescheiden opgesteld? Wat heeft hij als bestuurder gedaan tijdens de crisis? En wat kunnen we leren van de …
Wat moet er anders bij een eventuele tweede coronagolf? Welke prioriteiten moeten worden gesteld door bestuurders en medici? Ernst Kuipers blikt terug op de eerste piek in de coronacrisis én hij kijkt vooruit.
In de tweede aflevering van Voorzorg blikt Piet Batenburg, bestuursvoorzitter van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, terug op de coronacrisis. En wat betekent de moeizame afwikkeling van de coronakosten voor de toekomst van ons zorgstelsel?
In deze eerste aflevering van Voorzorg kunt u luisteren naar een interview met David Jongen, bestuursvoorzitter van ziekenhuis Zuyderland. Hij blikt terug op de crisis die werd veroorzaakt door de uitbraak van het coronavirus, waar David Jongen zelf …