ACTUEEL

CVZ denkt aan schrappen dure geneesmiddelen

Sommige bijzonder dure geneesmiddelen voor zeldzame ziektes moeten niet langer worden vergoed, zo adviseert het College voor Zorgverzekeringen (CVZ). Dit meldt de NOS op basis een conceptadvies van het CVZ dat in handen van de omroep is.

Op dit moment worden de kosten voor de behandeling van de ziekte van Pompe en de ziekte van Favry, beide ernstige stofwisselingsstoornissen, nog volledig vergoed. Hoewel het CVZ onderkent dat de huidige dure behandelingen effectief zijn, zijn de kosten volgens het CVZ uiteindelijk niet in verhouding tot de gewonnen levensduur en de uiteindelijke behandelresultaten.

Kosten

In Nederland lijden tussen de honderd en tweehonderd mensen aan de ziekte van Pompe. De kosten voor behandeling bedragen vierhonderd duizend tot zevenhonderd duizend euro per patiënt per jaar. Het aantal mensen met de ziekte van Fabry bedraagt zo’n vierhonderd. De behandelingtskosten bedragen ongeveer 200 duizend euro per patiënt per jaar. Voor de hele groep patiënten bedragen de kosten 11 miljoen euro.

6 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

30 juli 2012

CVZ denkt aan schrappen dure geneesmiddelen.
Dat kan maar dat moet de salars om hoeege dan ken je wat maar is

Polman

30 juli 2012

Nu heeft het kapitalisme de solidariteitsgrens dan toch bereikt. Benieuwd hoe we hier mee om gaan. Ik verwacht nogal dierlijk. De zwakste dieren houden de kudde niet meer bij, blijven achter en worden slachtoffer van roofdieren. De economische crisis wordt nu benut door de roofdieren om de zwakkeren van de kar te duwen. En hier blijft het niet bij. Het wordt tijd om de pil van Drion in het basispakket op te nemen. Dan maak je meters. Succes Rutte maar ik stem SP. Die kunnen ook niet alles, maar ik ben overtuigd van hun intenties.

Anoniem

30 juli 2012

Hoe diep kan een mens weg zakken, Zullen ze ook zo reageren als het hun naaste zou betreffen .
Neen dan schreeuwen ze het uit. De beste bezuiniging is, al die adviseurs en managers enz voor een minimum loon laten werken. Dat geeft de beste resultaat. Maar wat zit er achter. Alleen de kapitalisten. Die kunnen straks nog leven. En de rest zijn blijkbaar onder mensen.
Beste mensen, denk goed na waarop u stemt in september, ook u kunt een ziekte krijgen
En dan moet er maar tegen u gezegd worden, Wat hebt u er voor over om nog een paar jaar bij u naaste te mogen zijn.

Anoniem

30 juli 2012

Dit is ook alleen mogelijk onder een centraal geleid systeem als het huidige. In een marktaysteem zou iedere aanbieder het wel laten om zich zo onbetrouwbaar op te stellen.

Maar ja, in een communistisch zorgsysteem als het onze kunnen minderheden eenvoudig onderdrukt worden. Net als in de soviet unie. Stem maar vooral sp, dan gaan mensen met deze ziekte snel genoeg op kuur naar de goelags.

Gijsbers

30 juli 2012

Als dit voornemen van het CVZ wordt overgenomen door de minister, ben ik een van de 'slachtoffers', want ik heb de ziekte van Pompe. Er valt natuurlijk heel erg veel over dit voorgenomen advies te zeggen. Het past helemaal in de sfeer van tegenwoordig : meer eigen verantwoordelijkheid voor de burger, ofwel: zoek het maar uit.
Maar er klopt iets niet aan de argumentatie (voor zover bekend). Het CVZ zegt : 40 jaar behandelen voor 2 jaar langer leven. Het gaat niet zozeer om het langer leven alleen. Het gaat ook over de kwaliteit van leven. Zonder de Myozyme zijn wij, Pompe patienten, veel sneller aangewezen op hulp, hulpmiddelen, e.d. Pompe betekent niet alleen maar een korter leven, maar ook een leven met toenemende beperkingen, motorisch, maar ook ademhalingsorgaan wordt aangetast, nier- lever- en hartfuncties worden minder, kortom, de ziekte van Pompe tast uiteindelijk het algehele functioneren aan. Hulpbehoevendheid/afhankelijkheid kost ook geld. En het is natuurlijk heel erg bedreigend dat zo'n CVZ onze zorg, dus ons welzijn, niet meer wenst te verzekeren.

Kooy

30 juli 2012

Schandelijk om dergelijk advies aan Schipper te geven. Die zal, gezien de ervaringen, daar ongetwijfeld in trappen en de zieke doodziek achter zich laten. Kwaliteit van leven is op dat moment alleen aan haar. Advies: ga in onderhandeling met de farmaceutische industrie om medicijnen goedkoper te maken. De enorme winsten op medicijnen maken het beetje verlies wereldwijd voldoende goed !

Top