ACTUEEL

Artsen keren zich tegen CVZ-advies

Tweehonderd artsen en onderzoekers gespecialiseerd in het spier- en zenuwstelsel keren zich tegen het voornemen van het College voor zorgverzekeringen (CVZ) om een medicijn tegen de ziekte van Pompe niet langer te vergoeden, zo meldt de NOS.

In een brief aan het CVZ schrijven de artsen dat ze vrezen voor de toekomst van nieuwe behandelingen van zeldzame spierziekten. De artsen reageren daarmee op een conceptadvies van het CVZ dat deze zomer naar buiten kwam. In het conceptadvies stelt het CVZ dat de kosten van twee tot zeven ton per jaar van medicijnen voor de ziekten van Pompe en Fabry niet in verhouding staan tot de werkzaamheid.

Onbetwistbaar

Volgens de artsen werkt het middel tegen de ziekte van Pompe werkt juist heel goed. In hun brief schrijven ze dat de "onbetwistbare werkzaamheid van een nieuwe en unieke therapie" blijkbaar "in de ogen van beleidsmakers een onvoldoende criterium is geworden".

Onderzoek

Het niet langer vergoeden kan volgens de artsen ook grote gevolgen hebben voor het verdere onderzoek naar behandelingen voor dit soort aandoeningen. Vrijdag praat het CVZ opnieuw met alle betrokkenen over het conceptadvies. Een definitief advies aan de minister volgt later dit najaar. Minister Schippers van VWS heeft eerder al laten weten dat zij vindt dat werkzame geneesmiddelen vergoed moeten worden.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

15 september 2012

Ik vind dat het CVZ zijn poot stijf moet houden. Ik wil niet dat mijn dure zorgpremie wordt besteed aan een peperduur middel waarvan uit gerandomiseerd onderzoek is gebleken dat het slecht werkt. Die artsen durven gewoon geen slecht nieuws te verkopen, dat is het gewoon. http://content1d.omroep.nl/70877cdc62bb5d1d81e415a603856241/5054e5d1/nos/docs/290712_pompe.pdf.

ANH Jansen

16 september 2012

ESB Gezondheidszorg jaargang 97 (4643) 14 september

Analyse stijging zorguitgaven.

Conclusies
Voor een volgend kabinet ligt er nu een keuze hoe om te gaan met de trend naar steeds lichtere zorg en hoe de productiviteitswinsten in de zorg te verzilveren. De gepresenteerde analyse naar de oorzaken van de uitgavenstijging biedt handvaten bij de zoektocht naar oplossingen. Daarbij vragen de institutionele complexiteit, de omvang van het probleem en de beperkte verankering van 'betaalbaarheid' om een integrale strategie.
Dat lukt niet zonder dat naast de rijksoverheid, aanbieders, patiënten, verzekeraars en zbo's - verantwoordelijker worden voor de betaalbaarheid. Daarbij wordt de zorg teruggebracht naar de kern: het collectieve pakket wordt in lijn gebracht met ons omringende landen en daar aangescherpt waar de groei het grootst is: bij de lichtere zorg.

Alleen met een integrale strategie kan de groei van de productiviteit worden omgezet in lagere uitgaven in plaats van in meer lichtere zorg.

Auteurs: VWS. Taskforce Beheersing Zorguitgaven.

Opschoning dure geneesmiddelen is het laag hangend fruit en is laaghangend fruit het lekkerst of het makkelijkst?

Top