ACTUEEL

IGZ beboet trage verantwoording met dwangsom

IGZ beboet trage verantwoording met dwangsom

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft veertien zorginstellingen een last onder dwangsom opgelegd, omdat zij zonder geldige reden het Jaardocument maatschappelijke verantwoording 2011 niet hebben aangeleverd bij het CIBG.

Zorginstellingen zijn wettelijk verplicht om hun jaardocument voor 1 juni bij het CIBG te deponeren. Wanneer ze dit niet doen begaan ze formeel gezien een economisch delict. De aangeschreven instellingen krijgen van de IGZ nog vier weken de tijd om alsnog aan hun plicht te voldoen. Als ze in gebreke blijven, dan geldt een dwangsom van duizend euro per week, oplopend tot maximaal tienduizend euro.

Boete

De aanmaningen van de IGZ zijn een jaarlijks terugkerend ritueel. Ieder jaar leveren enkele tientallen zorginstellingen het verantwoordingsdocument te laat in. Gemiddeld lopen circa tien instellingen daadwerkelijk tegen een boete aan. Vorig krijg één instelling zelfs een boete van 20 duizend euro opgelegd. Zes instellingen kregen een boete van 10 duizend euro. Twee instellingen moesten respectievelijk duizend en drieduizend euro betalen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Mitrasing, huisarts

22 oktober 2012

En wie betaalt uiteindelijk die dwangsom? Uit de salarissen van de eindverantwoordelijken?

Top