ACTUEEL

Overdadig toezicht stoort AMC-topman

Ziekenhuisprofessionals ondervinden hinder van de overdaad aan extern toezicht. Dat schrijft bestuursvoorzitter Marvel Levi in Medisch Contact.

Volgens Levi kreeg het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam afgelopen jaar om twee tot drie dagen bezoek van een uiteenlopende inspecteurs. Daarbij gaat niet alleen om zorgspecifiek toezicht zoals de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) dat uitoefent, maar bijvoorbeeld ook om de arbeids- en milieu-inspectie.

Eindeloze stoet

In Medisch Contact spreekt Levi van een ‘eindeloze stoet’ inspecteurs, visitatoren, auditors en controleurs. Een inspectiebezoek duurt gemiddeld twee of drie uur. Daarnaast moeten ettelijke  professionals zich urenlang voorbereiden met ondermeer invullen van vragenlijsten en het aanleggen van dossiers. Al deze inspanningen houden professionals volgens Levi van het echte werk af.

Tegenstrijdig

Volgens Levi zijn de eisen die inspecteurs aan het ziekenhuis stellen daarbij vaak tegenstrijdig. “ Een deur moet absoluut openstaan van de brandweer, maar moet pertinent op slot van de kernenergiecontroleur”, aldus Levi. “Gegevens moeten makkelijk toegankelijk zijn volgens de inspecteur gezondheidszorg, maar juist weer niet volgens de inspectie informatiebeveiliging. En elke poging om enige continuïteit in de patiëntenzorg te houden wordt kordaat belemmerd door de arbeidsinspectie.”

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

23 januari 2013

Als hij de stoet opnoemt dan lijkt het heel wat, maar dat mag ook wel voor een organisatie met een omzet van bijna een miljard en een publieke functie. Als Marcel Levi uitrekent welk deel van zijn kosten worden besteed aan controles door de inspectie dan zou het sentiment wel eens om kunnen slaan.

arts

23 januari 2013

Levi heeft gelijk, de administratiedruk in het ziekenhuis is waanzinnig. Er zou een soort 'Paperwork Reduction Act' voor de Nederlandse ziekenhuiszorg moeten komen.

Anoniem

24 januari 2013

De administratiedruk en de lengte van de stoet belanghebbenden lijkt me op zichzelf niet het eerste probleem. Als verschillende (en onafhankelijke) instanties tegenstrijdige eisen gaan stellen aan instellingen is er iets aan de hand.

En wat dan lijkt op overdadig toezicht, is eigenlijk ondoelmatig toezicht. Los van de beste intenties die er ongetwijfeld achter zitten.

Zomaar wat losse flodders op de toezichthouders gaan schieten, lijkt me niet effectief. Een vorm van toezicht zal er altijd zijn, dus laten we die dan vervolgens omarmen en zo doelmatig mogelijk inrichten.

Top