ACTUEEL

Longartsen starten kruistocht tegen tabaksindustrie

Twee longartsen van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk beginnen een kruistocht tegen de tabaksindustrie. Op een website nagelen ze de topmensen uit de sigarettenindustrie aan de schandpaal, 'net zolang tot die zich rotschamen', zeggen de artsen. Dit schrijft het Algemeen Dagblad.

Eindeloos voorlichten helpt niet, zolang de tabakslobby achter de schermen actief blijft, stellen de longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker. Op hun website www.tabaknee.nl zetten zij onder anderen hoogleraar Irene Asscher neer als 'commissaris van een bedrijf dat duurzaam doodt' vanwege haar betrokkenheid bij tabaksproducent Philip Morris. Daarnaast wordt Edith Schippers te kijk gezet als 'minister van de Tabakswerkgevers' en staat Eerste Kamerlid Elco Brinkman, ook commissaris bij Philip Morris, erop als 'dom en gewetenloos'.

Schaamte 

“We willen de schaamte die een roker met longkanker voelt, verplaatsen naar de lobbyisten”, zegt De Kanter in het AD. Ze vindt het bizar dat “wij als longartsen maar blijven meewerken aan de aanpak van ziektes, die voor 90 procent veroorzaakt worden door roken, zonder er iets aan te doen.” Ze zegt: “We willen laten zien wie de tabakslobbyisten zijn en dat zij zich schuldig gaan voelen in plaats van rokers met longziektes. We checken alles. Wat op de site staat, klopt.”

Minister Edith Schippers van VWS spreekt in een reactie in het AD van ‘kwalijke insinuaties’. “Dit soort beweringen moet je hard maken of achterwege laten. Niets is onderbouwd. Het zou de initiatiefnemers sieren deze aperte onzin weg te laten.”

10 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

11 maart 2013

En toch geloof ik de longartsen. Zij zijn degenen die in dit geval geen belang dienen anders dan de gezondheid van de patienten die zij dagelijks zien.

E.Kriek

11 maart 2013

Bravo. Petje af voor zoveel durf.
Ik hoop overigens dat iedereen negatieve berichtgeving over deze twee collega's in de nabije toekomst weet te relativeren.
De IGZ, de NPCF, de NZa, de NMa, ZN, Wiegel en de Telegraaf schijnen nu reeds in conclaaf te zijn over de vraag hoe deze twee collega's kapot te maken.

E.Kriek

11 maart 2013

Over de coördinatrice van de bijeenkomst van bovengenoemde partijen hoef ik uiteraard niets meer te zeggen:

" Edith Schippers heeft geen trek in de lasterpraktijken van TabakNee.nl, de nieuwe anti-rokenwebsite opgezet door twee longartsen:

Volgens minister Edith Schippers zijn de beschuldigingen van twee longartsen tegen topmensen uit de sigarettenindustrie 'op drijfzand gebaseerd', laat haar woordvoerder weten: ''Ze moeten deze kwalijke insinuaties hard maken, wat niet kan, of deze van de site verwijderen. Dat laatste zou hen sieren.'' "

Nogmaals, mocht er dus binnenkort een jankverhaal van een patiënt met een gemiste diagnose, en/of een verhaal van ZN komen dat er "praktijkvariatie" wordt geconstateerd:

u weet inmiddels allen hoe de wind waait in ons mooie land.

huntink-sloot

11 maart 2013

Na jaren frustratie over het softe rookbeleid in ned eindelijk actie. als arts maar vooral als moeder: ga hiermee door. onze kinderen hebben recht op een roovrije omgeving.

Anoniem

11 maart 2013

Heel goed van de artsen,minister schippers moet zich schamen,en gelijk aftreden,mevrouw is niet meer geloofwaardig,mens spreekt met dubbele tong !

Anoniem

12 maart 2013

Het lijkt wel of de tijd van de kruistochten weer is aangebroken. Op grond van vermeend eigengelijk anderen publiekelijk afmaken. Ook goede doelen heiligen niet alle middelen.

Anoniem

12 maart 2013

Voor 1900 vermijdbare doden werd met VMS, terecht, groot uitgepakt om dit aantal te verminderen. Voor 19.000 vermijdbare doden houdt VWS het liefst de ogen dicht (dat is blijkbaar liberaal) en worden de boodschappers veroordeeld
Hulde aan Wanda de Kanter en Pauline Dekker

Prof.Dr.Ir. Peukstra

12 maart 2013

Die twee longartsen zijn zeker carrieremoe? Zelden heeft Nederland zulk een moedige minster op VWS gehad die openlijk flirt met de tabaksindustrie en zelden heeft Nederland zo een inteligente en gewetensvolle man als Eelco Brinkman gehad die zijn verantwoordelijkheid voor de staat financieen durft nemen in de achterliggende periode van stijgende inflatie. Heel dom van deze dames en gewetenloos om juist nu een actie te initiëren die als oogmerk heeft niets anders als mediageilheid. Het is toch elke dag weer raak, de verloedering bij uit de school klappende medici om ons imago van wereldverbeteraars nog maar weer eens te onderstrepen. Hadden ze zich niet zoals Samsom van de anti-kernlobby eens zich vastknoopte aan verdachte gemaakte schepen kunnen vasthaken aan een fake-sigaret van 100 meter lang op volle Noordzeegolven? Weg met deze dames. Laat het Beverwijkse ziekenhuis zijn verantwoordelijkheid nemen en deze bedreigers van een reëel artseninkomen op 'staande sigaret affikken'. Weten ze wel dat ons Vorstenhuis graag een relax-rookje opsteekt van het merk Philip Morris? Ze moesten zich doodschamen om de enige troost van onze Koninging ter dicussie te durven stellen!

De IGZ, de NPCF, de NZa, de NMa, ZN, Wiegel en de Telegraaf

12 maart 2013

Het kan zijn dat u vanavond al zwarte rook uit de koker van onze Philip Morris vestiging ziet opstijgen waar deze eens mooi, grijs en vol van smaak was. Wij schamen ons dood en hebben besloten onze Beverwijkse tak van ons bedrijf af te stoten. Het spijt ons voor onze trouwe klanten maar de aktie van de twee medici heeft ons aan het denken gezet. Een woord van dank gaat uit naar de minister van VWS die ons jarenlang met haar charmes wist te verdedigen tegen de felle aanvallen uit medische hoek op het liberale beginsel 'vrijheid blijheid. Juist in Nederland hebben wij de oerkracht van gelijk-willen-hebbende medici onderschat. Wij wensen de Beverwijkers een schone lucht toe naast de Hoogovertorens.

De direktie van Philip Morris

Email: conclaaf@philipmorris.us

E.Kriek

12 maart 2013

Geweldig! Rokers hebben gevoel voor tumor!
Tegen zoveel onnozelheid kan een goedwillend arts niet op.
De (overigens inhoudelijk zeer interessante) bijdragen op deze site, dragen bij aan het beeld van een lobby met erg lange teentjes.
Komop, flinkerts.
Twee Beverwijkse longartsen affikken....
Get a life.

Top