ACTUEEL

Ruwaard zet mes in eigen zorgaanbod

Ruwaard zet mes in eigen zorgaanbod

Het noodlijdende Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse stoot mogelijk 20 procent van het huidige zorgaanbod af. Dat blijkt uit een interview met bestuursvoorzitter Gerrit Jan van Zoelen met de lokale nieuwssite De Botlek 1.

Medio maart werd al bekend dat het Ruwaard van Putten 155 medewerkers ontslaat. De afdelingen die het Ruwaard mogelijk moet sluiten zijn verloskunde en spoedeisende hulp. Deze afdelingen zijn “een discussiepunt” bij de overnamegesprekken met drie regioziekenhuizen, waaronder het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, zo laat Van Zoelen weten. Van Zoelen verwacht dat uiteindelijk tachtig procent van het huidige aanbod overeind blijft.

Gevoelig

De mogelijke sluiting van de spoedeisende hulp ligt gevoelig in Spijkenisse. Burgemeester Mirjam Salet heeft al kenbaar gemaakt dat wat haar betreft een seh-post  “een wezenlijk onderdeel van een goed functionerend ziekenhuis” is. Van Zoelen verwacht begin april meer duidelijkheid te kunnen geven over de toekomst van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis.

Claims

Tegenover Botlek 1 doet Van Zoelen ook zijn beklag over de wijze waarop het Ruwaard van Putten door met name de letselschadeadvocaat Vermeeren  op de korrel is genomen. Nadat vorig jaar bekend werd dat het Ruwaard kampte met een onverklaarbaar hoog aantal sterfgevallen op de afdeling cardiologie, heeft Vermeeren mede namens Hartpatiënten Nederland 95 schadeclaims ingediend.

Anoniem

“De omschrijving is in de meeste gevallen hooguit vijftien woorden. En dan soms nog anoniem ook”, zegt de bestuursvoorzitter, die op een verzoek om volledig onderbouwde claims volgens eigen zeggen meerdere keren nul op het rekest kreeg.

Recht

Mede om deze reden ging het ziekenhuis niet akkoord met het instellen van een schadefonds. “Volgens Vermeeren zou de schade tussen de 600- en 900.000 euro liggen”, stelt Van Zoelen. “Hij stelde voor om alvast 200.000 euro in een schadefonds te storten. Vermeeren zou het verder wel afhandelen. Als er sprake is van verwijtbaar gedrag, moet er natuurlijk betaald worden. Maar dit zou betekenen dat iedereen die een briefje naar Hartpatiënten Nederland heeft geschreven geld krijgt. Geld, dat naar mensen moet gaan die er recht op hebben.”

Strafbare feiten

Ook stoort het Van Zoelen dat de 27 klachten die bij het Openbaar Ministerie (OM) zijn ingediend door de pers worden gepresenteerd als strafbare feiten. “Al op 6 maart schreef het OM dat een groot deel van de aangiften de communicatie betrof en het andere deel buiten het strafrecht om kan worden geregeld, bijvoorbeeld via de Inspectie voor de Gezondheidszorg”, aldus Van Zoelen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Beelen

23 maart 2013

Stoot hij ook 20% van zijn inkomen af?

Top