ACTUEEL

VUmc kampt met hernieuwde problemen

Het VU medisch centrum in Amsterdam kampt opnieuw met problemen op de longafdeling. Dat meldt de Volkskrant. Volgens de Volkskrant sturen artsen hun patiënten voor longoperaties door naar andere ziekenhuizen, omdat de veiligheid naar hun idee onvoldoende gewaarborgd is.

Het gebrek aan veiligheid hangt volgens de Volkskrant, die zich baseert op anonieme bronnen binnen het ziekenhuis, samen met het tekort aan longchirurgen. De onlangs weer toegelaten ‘klokkenluider’  Rick Paul mag nog niet opereren,  één van zijn collega’s zou gestopt zijn met operaties uit onvrede over de samenwerking met Paul en een derde is verkast naar een ander ziekenhuis. Hierdoor is de operatiecapaciteit zeer beperkt.

Angstcultuur

Daarnaast tekent de Volkskrant uit mond van de bronnen op dat er nog steeds sprake is van een angstcultuur in het ziekenhuis. De conflicten tussen de medisch specialisten, waardoor de inspectie vorig jaar ingreep, spelen nog steeds achter de schermen. Het VUmc werd in augustus vorig jaar onder verscherpt toezicht gesteld toen bleek dat patiënten te lijden hadden onder de gebrekkige communicatie en samenwerking tussen medisch specialisten. De longafdeling werd op last van de inspectie gesloten. Nadat de inspectie oordeelde dat de veiligheid voldoende was verbeterd, werden de longoperaties begin maart hervat.

Capaciteit

Tegenover de Volkskrant laat een woordvoerder weten dat de raad van bestuur onderkent dat de capaciteit tekort schiet en dat er meer patiënten dan normaal voor operaties worden doorgestuurd naar het AMC en het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. Dat wil volgens de woordvoerder niet zeggen dat de hele afdeling stil ligt. Van een collectieve afspraak van de longartsen om niet meer door te verwijzen naar de chirurgieafdeling van hun eigen ziekenhuis is de woordvoerder 'niets bekend'.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top