ACTUEEL

Advertenties voor nierdonor succesvol

Adrie de Graaf uit Putten heeft een donornier gevonden door het plaatsen van advertenties in landelijke dagbladen.

Oproep trekt aandacht

“We zijn nu in het ziekenhuis in Rotterdam om kennis te maken”, aldus De Graaf. De Puttenaar wacht naar eigen zeggen al vijf jaar op een nier. Om aandacht te vragen voor zijn probleem besloot hij met advertenties mensen op te roepen een nier beschikbaar te stellen. De 37-jarige Maggy van Manen uit Drachten heeft gereageerd. “Ik zag hem in een televisie-uitzending en vond dat ik iets moest doen”.

Betalen voor nier

De Graaf had niet verwacht iemand zo snel een nier beschikbaar zou stellen. Eerder had hij contact met iemand die geld wilde voor zijn nier. “Ik ben 63 jaar, maar zo blij als een kind”, zegt hij. “Ze doet dit geheel op vrijwillige basis. Er is nu bij ons allebei bloed geprikt en dat wordt onderzocht.”

Stichting betwijfelt werkwijze

De Nederlandse Transplantatie Stichting heeft eerder al aangegeven dat het gebrek aan donoren een bekend probleem is. Het is uniek dat iemand op deze manier om een donor vraagt en formeel is er niets op tegen. De stichting vraagt zich wel af of dit de beste werkwijze is voor patiënt en donor. Een belangrijk voordeel van het huidige systeem is dat een donor dat anoniem kan doen zonder direct een relatie aan te hoeven gaan met een patiënt.

De Graaf is tevreden dat zijn actie resultaat heeft gehad. Hij ondergaat nu vier maal per week een dialyse van zijn bloed. “En dat ben ik aardig zat kan ik u vertellen. Wellicht dat ik op zijn vroegst eind dit jaar al een nieuwe nier krijg.” (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top