ACTUEEL

Eerstelijnsbranche bundelt krachten

Drie brancheverenigingen voor eerstelijns zorg fuseren tot een organisatie. De Landelijke Vereniging Georganiseerde eerste lijn (LVG), de Landelijke Organisatie voor Ketenzorg (LOK) en de Vereniging Huisartsenposten Nederland (VHN) gaan op 1 januari in de nieuwe brancheorganisatie op.

Met de fusie willen de drie organisaties beter in staat zijn om in te spelen op de uitdagingen in de sector. Zo komen er in het kader van substitutie steeds meer taken op de eerste lijn af. Bovendien krijgt de eerste lijn nadrukkelijker te maken met stakeholders als de gemeenten.

Overlap

“Regionaal ontstaat steeds meer overlap tussen de activiteiten van de verschillende ledengroepen”, aldus de fusiepartners in een gezamenlijke verklaring. “Eerstelijnsorganisaties zijn steeds vaker lid van meerdere landelijke koepels. Bundeling van de slagkracht en deskundigheid van de drie fusiepartners zal een grote bijdrage leveren aan de vernieuwing en versterking van de eerste lijn.” “De activiteiten van de verschillende verenigingen overlappen elkaar steeds meer”, stelt LVG-voorzitter Ella Vogelaar. “Alle reden dus om met elkaar één brancheorganisatie te vormen.

Koepels

De landelijke ondersteuning van de eerste lijn gebeurt op dit moment vanuit verschillende koepels. De LVG ondersteunt gezondheidscentra, zorggroepen, eerstelijns diagnostische centra en regionale ondersteuningsstructuren (ROS). De VHN vertegenwoordigt huisartsenposten en samen met de LHV bundelen VHN en LVG via de LOK zorggroepen voor chronische zorg.

Definitief

Evenals VHN en LVG zal ook de nieuwe vereniging de samenwerking en verbinding met andere partijen en instanties in de gezondheidszorg blijven zoeken. De komende maanden worden de plannen voor de nieuwe vereniging uitgewerkt. Een definitief besluit over de opzet en inrichting van de nieuwe organisatie volgt in november 2013.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top