ACTUEEL

Tijgermug al op zeven plaatsen in Nederland

Op zeven plaatsen is inmiddels de Aziatische tijgermug aangetroffen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bestrijdt het insect, dat gevaarlijke ziekten kan overbrengen, in Oss, Weert, Montfoort, Almere, Lelystad, Emmeloord en Hardenberg.

De tijgermug is in al deze plaatsen bij bandenbedrijven aangetroffen die gebruikte banden importeren uit tropische landen. Volgens de NVWA lopen deze bedrijven het grootste risico om het beestje mee naar Nederland te nemen, de mug zit op de banden en laat zich hierheen vervoeren.

Controle

"We hebben alle vestigingen in Nederland in het vizier en controleren daar actief", aldus een woordvoerster. De controles en bestrijding zijn een voorzorgsmaatregel om de muggen geen kans te geven zich te vestigen in Nederland.

Knokkelkoorts

De tijgermug kan in sommige gevallen gevaarlijke ziekten zoals de knokkelkoorts overbrengen. De mug is oorspronkelijk afkomstig uit Zuidoost-Azië maar komt inmiddels ook voor in onder meer Zuid-Europa. Bij de in Nederland onderzochte exotische muggen zijn geen ziekteverwekkende virussen aangetroffen.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

AT

15 augustus 2013

Ik vraag me af of er ook preventieve maatregelen getroffen worden. M.a.w. worden er ook maatregelen getroffen in het land van herkomst van de gebruikte banden alvorens zij vervoerd worden naar nederland ?

Niemeijer

15 augustus 2013

Lees het onderhoudende boek "Mug" van Bart Knols, die al herhaaldelijk heeft gewaarschuwd voor de gevaren van de oprukkende Tijgermug (en andere vectoren).

Top