ACTUEEL

Aantal bezoeken polikliniek na jaren gedaald

Het aantal bezoeken aan de polikliniek van ziekenhuizen is voor het eerst in jaren weer gedaald. Sinds 2008 steeg het aantal poliklinische bezoeken jaar op jaar, maar in 2012 daalde het met 1,4 procent.

Ook het aantal opnames daalde evenals de verblijfsduur in het ziekenhuis. Het aantal dagbehandelingen steeg in 2012 met 2,2 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat blijkt uit het dinsdag gepubliceerde Brancherapport 2013 Zorg Loont van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

Geen verklaring

Op basis van de demografische ontwikkelingen zou een groei van ruim één procent van het aantal bezoeken aan poliklinieken verwacht mogen worden, maar er heeft juist een krimp van bijna anderhalf procent plaats gevonden. De NVZ heeft geen verklaring voor deze daling. "Misschien komt het door het hogere eigen risico, misschien komt het door zorgmijders. We proberen dat nu te onderzoeken", aldus een woordvoerder van de NVZ. Mogelijk is daar later dit jaar meer duidelijkheid over.

Efficiëntie

Volgens de NVZ zijn ziekenhuizen de afgelopen jaren efficiënter gaan werken. Daardoor werd afgelopen jaar zorg geleverd voor 380 miljoen euro, ofwel 4 procent, minder dan vooraf beraamd. De uitgaven aan algemene ziekenhuizen waren de afgelopen 4 jaar zo’n 2,2 tot 2,3 procent van het bruto binnenlands product. Dat aandeel is stabiel. (ANP Skipr)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top