ACTUEEL

Schippers botst met donorspotje op FNV Spoor

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid staat achter een wervingsspotje voor orgaandonoren. Dat liet haar ministerie zondag weten. FNV Spoor heeft geklaagd over het filmpje waarin een triatleet onder zakkende spoorbomen doorrent.

De bewindsvrouw vindt het "een spannend en prikkelend filmpje" dat bedoeld is om jongeren aan te spreken. "Daar sta ik volledig achter", voegt ze eraan toe. Het filmpje is gemaakt in het kader van Donorweek die plaatsvindt van 14 tot 20 oktober.

'Spotje: verkeerde voorbeeld'

Dat een triatleet in een wervingsspotje voor orgaandonoren onder zakkende spoorbomen door rent, voor een aanstormende trein langs, is bij FNV Spoor volledig in het verkeerde keelgat geschoten. Volgens FNV-bestuurder Roel Berghuis geeft de spot een verkeerd voorbeeld. Het filmpje suggereert volgens hem "dat als je maar hard genoeg rent, je nog net voor de trein langs kan, ook al knipperen de lichten en rinkelen de bellen." Berghuis wil juist dat dat wordt voorkomen, omdat oversteken op het laatste moment ,,elk jaar weer leidt tot veel ongevallen, met doden en zwaargewonden tot gevolg."

Frontale botsing Schippers en FNV Spoor

De vakbond stapt naar de Reclame Code Commissie. Ook wordt er een klacht ingediend bij het ministerie van Volksgezondheid, dat verantwoordelijk is voor het filmpje. Dat liet FNV vrijdag weten. De minister laat weten het oordeel van de Reclame Code Commissie af te wachten.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

van oijen

15 oktober 2013

mag ik uit de woorden van de minister afleiden dat het dus "spannend en prikkelend" is om onder zakkende spoorbomen over te steken en dat je als je stoer bent dat dus vooral moet doen...

Top