ACTUEEL

Verband nachtwerk en borstkanker betwijfeld

De FNV roept leden op zich te melden als zij borstkanker hebben en nachtdiensten draaien of dit in het verleden hebben gedaan. Nachtdiensten zouden de kans op borstkanker verhogen. Een onterechte oproep, stellen Nederlandse deskundigen op dit terrein, meldt het Nederlands Dagblad.

Voorbarig

Zij vinden dat de oproep vooral onnodige onrust veroorzaakt en dat een oorzakelijk verband tussen nachtdiensten en borstkanker niet is aangetoond. Nederlandse deskundigen vinden het op zijn minst veel te voorbarig om te stellen dat nachtdiensten kunnen bijdragen aan het ontstaan van borstkanker.

Twijfels bij conclusie

De FNV doet de oproep naar aanleiding van ontwikkelingen in Denemarken. Daar kreeg een tiental verpleegsters met borstkanker die vaak in de nachtdienst hadden gewerkt een schadeloosstelling variërend tussen de 13.000 en 134.000 euro. Denemarken merkt sinds het najaar van 2007 borstkanker aan als mogelijke beroepsziekte bij het langdurig doen van nachtdiensten. Hierbij baseren de Deense autoriteiten zich op een Amerikaanse onderzoek onder verpleegsters dat verband aantoont tussen nachtdiensten en borstkanker. De Nederlandse deskundigen trekken de conclusies uit dit onderzoek in twijfel.

Kip of ei

Matti Rookus, epidemioloog bij het Nederlands Kanker Instituut: “In de Amerikaanse studie werd gevonden dat de vrouwen die nachtdiensten deden minder melatonine aanmaakten. Of dit door de nachtdienst komt, is echter niet duidelijk. Het kan best zo zijn dat vrouwen die van nature minder van dit slaaphormoon aanmaken beter in staat zijn om nachtdiensten te draaien. Deze vrouwen zouden ook zonder nachtdiensten een verhoogde kans hebben op borstkanker. Het is de kip-of-eivraag. Kortom, er is sterk behoefte aan nader onderzoek voordat iedereen ervan uitgaat dat je van nachtwerken borstkanker krijgt.''
Lees verder in het Nederlands Dagblad.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top