ACTUEEL

Deel Tamiflu-gebruikers wordt onwel

De Britse autoriteiten hebben meer dan vierhonderd meldingen van bijwerkingen geregistreerd van Tamiflu, het middel tegen de Mexicaanse griep.

Bijwerkingen Tamiflu

Tussen 1 april en 6 augustus kwam bij 11 procent van de volwassenen die het middel gebruikten misselijkheid voor en 8 procent moest overgeven. Vijftien procent van de kinderen moest overgeven en tien procent kreeg last van diarree. Eén op de twintig kinderen kreeg buikpijn en drie procent werd misselijk. Voor zwangere vrouwen blijkt Tamiflu ook niet veilig. Daarom is Engeland voor hen reeds overgestapt naar Relenza, omdat dit middel niet in het bloed wordt opgenomen en daarom minder schadelijk is voor het kind.

Preventieve inname zinloos

Wanneer het middel preventief wordt ingenomen, komt ook hoofdpijn als bijwerking voor. In Nederland waarschuwt de apothekersorganisatie KNMP tegen het oneigenlijk gebruik van Tamiflu. Eerder deed de Mexicaanse gezondheidsorganisatie PAHO dat ook al, omdat bij preventief gebruik het middel niet meer werkt wanneer het echt nodig is.

Registratie van verschijnselen

De Britse toezichthouder MHRA verzamelt gegevens over de uitwerking van het medicijn van farmaceut Roche. Het is niet met zekerheid te stellen dat alle gemelde verschijnselen daadwerkelijk zijn veroorzaakt door gebruik van het middel. Het gaat enkel om de registratie van verdachte verschijnselen die zich hebben voorgedaan na de inname van Tamiflu.

Bijwerkingen Relenza nihil

Al 300.000 mensen hebben het middel in Groot-Brittannië gekregen om verschijnselen die op de Mexicaanse griep duiden, te bestrijden. Iedereen kan het gratis krijgen na beantwoording van een serie vragen. De MHRA beschouwt het als een volstrekt veilig medicijn. Relenza heeft minder bijwerkingen. De MHRA registreerde tien meldingen sinds 1 april. Wel wordt het afgeraden voor mensen met longproblemen als gevolg van de melding van ademhalingsproblemen. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

28 augustus 2009

hallo ik zou heel graag met spoed die relenza willen ontvangen, ik zit in de risico groep en krijg nog geen prik van de dokter. de konnelijke familie hebben het wel al gekregen waarom ik niet? als ik voor mijn leven moet betaalen wel goed dan maar betaalen maar stuur me het middel a.u.b. toe. b.v.b. bedankt

Top