ACTUEEL

Farmaceut Pfizer treft miljardenschikking

's Werelds grootste geneesmiddelenproducent Pfizer heeft een schikking getroffen voor 2,3 miljard dollar (1,6 miljard euro) wegens het overtreden van marketingregels en ongeoorloofde verkooppraktijken van medicijnen, waaronder de afgekeurde pijnstiller Bextra.

Grootste schikking ooit

De schikking is de grootste ooit rond ongeoorloofde verkooppraktijken voor voorgeschreven medicijnen. Pfizer liet in januari al weten geld opzij te zetten voor de schikking. Volgens Pfizer heeft het merendeel van de overtredingen voor 2005 plaatsgevonden.

Bextra levert kapitaal op

De Amerikaanse farmaceut moest Bextra, een pijnstiller voor artritis, in 2005 van de markt halen van de Amerikaanse toezichthouder op voedsel en medicijnen, de FDA. Het middel had mogelijk schadelijke bijwerkingen. In 2004 werd voor 1,3 miljard dollar (912 miljoen euro) aan Bextra verkocht. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Trentelman. H.J.

6 september 2009

Het is wellicht verhelderend met betrekking tot dit onderwerp (farmaceutische industrie) eens kennis te nemen van de inhoud van de hoofdstukken 9 en 10 van het boek "Chemo? Of kan ik zélf kiezen?"; zie daarvoor de website www.chemo-versus-hippocrates.nlMet vr. groet,

Henk

Top