ACTUEEL

Ziekenhuizen Noord-Holland op noodstroom

Ziekenhuizen in het gebied dat vrijdag is getroffen door een stroomstoring, zijn overgegaan op noodstroom. Daardoor kunnen de belangrijkste systemen doorgaan, zoals bijvoorbeeld bij lopende operaties en afdelingen intensive care.

Grote delen van Noord-Holland, inclusief stukken van Amsterdam zitten vrijdagmorgen zonder stroom. Behalve ziekenhuizen, hebben ook  huisartsenposten en apotheken er last van, zo laten ze via Twitter weten. Zij maken waar mogelijk gebruik van noodaggregaten.

AMC Amsterdam en het VUmc lieten weten dat ze in bedrijf bleven. Bij het AMC gingen de lopende operaties door, maar werden geen nieuwe begonnen. Op de afdelingen voor intensive care zijn geen problemen ontstaan door de storing en de overschakeling naar noodstroom. De spoedeisende hulp is opengebleven voor acute hulp. Om 11.40 uur meldde het AMC op Twitter: "We hebben weer stroom!"

Het VUmc draaide ook op noodstroom en adviseerde patiënten met een afspraak op de polikliniek om een nieuwe afspraak te maken. Het Ronald McDonald huis bij het VUmc meldde op Twitter dat het tijdelijk onbereikbaar was door de storing en plaatste een foto van een waxinelichtje op een wastafel. Het VUMC meldde om 11.45 uur dat de stroomvoorziening weer op gang was en dat de systemen weer opgestart werden. "De acute zorg is gewaarborgd en er is capaciteit voor extra opvang uit de regio."

Ook in het Rode Kruis Ziekenhuis en het Brandwondencentrum in Beverwijk is de noodstroom aangegaan toen de stroom uitviel. "We blijven in bedrijf'', twitterde het ziekenhuis. Hetzelfde gold voor de vestigingen van het Westfriesgasthuis in Hoorn, Enkhuizen en Heerhugowaard. "Alle afdelingen functioneren gelukkig normaal", aldus het ziekenhuis.

"De medische zorg verloopt als gewoonlijk", liet het Tergooi ziekenhuis in Hilversum, Blaricum en Weesp weten. Niet-spoedeisende operaties zijn uitgesteld.

Het Flevoziekenhuis in Almere viel volgens een woordvoerder niet in het gebied van de storing, maar die was wel merkbaar in de ICT, bijvoorbeeld in externe e-mail.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top