ACTUEEL

Mariniers helpen bij evacuatie VUmc

Vijftig mariniers staan klaar om de evacuatie van het VUmc in Amsterdam te bespoedigen. De leden van het Marine Spearhead Task Unit van het Korps Mariniers in Doorn moeten bijdragen aan een snelle verplaatsing van de circa 270 patiënten naar andere ziekenhuizen. De patiënten worden met vier mariniers per rolstoel via het trappenhuis naar beneden gebracht.

De speciale eenheid, bestemd voor inzet bij civiele calamiteiten na de ramp met de MH17, was al sinds dinsdagochtend paraat voor eventuele inzet. Toen bleek dat het transport zeker tot diep in de nacht zou gaan duren, werd dinsdagavond besloten de mariniers aan het werk te zetten.

"Inzet bij zulke calamiteiten behoort tot ons takenpakket'', aldus Kapitein der Mariniers Leo de Haan van de eenheid. Snelle evacuatie is nodig omdat het ziekenhuis door een gesprongen waterleiding zonder schoon drinkwater zit. Ook werken de twee liften onvoldoende en is het elektriciteitsnet niet stabiel.

Calamiteitenhospitaal

Patiënten die naar het Calamiteitenhospitaal in Utrecht worden gebracht, worden daar onder meer opgevangen door medewerkers van het Rode Kruis. Twintig vrijwilligers doen er ondersteunende werkzaamheden om verpleegkundigen te ontlasten, ook bieden ze patiënten een luisterend oor. "De patiënten hebben heel wat doorgemaakt", zei een woordvoerder van het Rode Kruis. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top