ACTUEEL

Explosie en brand woonzorgcentrum Hoogeveen

Bij een explosie in een woonzorgcentrum in Hoogeveen is dinsdagochtend ten minste een persoon zwaargewond geraakt, meldt de Veiligheidsregio Drenthe. In het gebouw woedde even na 11.00 na de ontploffing een grote brand, maar inmiddels is het sein brand meester gegeven.

De puien van diverse woningen werden door de klap weggeblazen. Tijdens de explosie waren vier van de zeven bewoners thuis. Zij werden in allerijl uit het wooncomplex geëvacueerd.

De brand woedde in het woonzorgcentrum Ama Ina aan de Pottingastraat in Hoogeveen.

'Wonder dat niet meer gewonden zijn gevallen'

De enorme schade in het woonzorgcentrum in het Drentse Hoogeveen is vrijwel zeker het gevolg van een gasexplosie in een van de acht appartementen. Het zwaargewonde slachtoffer woonde in dat appartement, zei een woordvoerder van de brandweer dinsdag. Hij noemt het opmerkelijk er 'maar' een gewonde is gevallen. De bewoner, een man, is met brandwonden naar het Martini Ziekenhuis in Groningen gebracht.

Het woonzorgcentrum ligt in de Molukse wijk van Hoogeveen. In het centrum Ama Ina aan de Pottingastraat wonen meervoudig verstandelijk gehandicapten. Op het moment van de explosie waren maar vier bewoners thuis. ,,Dat de andere drie er zonder kleerscheuren vanaf zijn gekomen, mag een wonder heten'', aldus de woordvoerder. Volgens de brandweer is het gebouw voorlopig en misschien zelfs definitief onbewoonbaar. Vanwege instortingsgevaar mag niemand het gebouw in.

Trillende ramen

Burgemeester Karel Loohuis die poolshoogte kwam nemen is zich 'kapot geschrokken'. "Stalen balken die gewoon geknakt zijn.  Hij roemt de drie medewerkers van het centrum die het gebouw tijdens de korte maar hevige brand snel hebben ontruimd.

Van een aantal huizen en van de Geredja Maranathakerk, die is ingericht als crisiscentrum, zijn ruiten gesneuveld. Tientallen meters in de omtrek ligt glas. Van een rijtjeshuis direct naast het centrum is het dak verzakt door de ontploffing. Het wooncentrum en een zestal huizen in de omgeving zijn eigendom van verhuurder Domesta.

Medewerkers van het gas- en elektriciteitsbedrijf hebben aansluitingen afgesloten en dinsdagmiddag komt bouw- en woningtoezicht de schade opnemen, aldus de brandweerwoordvoerder. Volgens veel buurtbewoners lijkt het wel alsof een bombardement heeft plaatsgevonden. "Ik zat thuis en schrok op van een enorme knal. Alle ramen trilden'', aldus een buurtbewoner. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top