ACTUEEL

UMC Utrecht laat alle sterfgevallen op kno onderzoeken

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht gaat alle overlijdensgevallen op de afdeling keel-, neus- en oorheelkunde vanaf 2011 opnieuw bekijken. Dat schrijft het ziekenhuis in een intern bericht, dat in handen is gekomen van RTL Nieuws.

Vorige week raakte het UMC Utrecht in opspraak toen actualiteitenprogramma Zembla onthulde dat het ziekenhuis twee sterfgevallenop de kno-afdeling niet aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Op de afdeling zou een angstcultuur heersen die de patiëntveiligheid in gevaar brengt. Zowel de IGZ als de beroepsvereniging voor KNO-artsen is een onderzoek gestart.

Ook het UMC Utrecht zelf kondigde vrijdag aan een externe commissie opdracht te geven tot een onafhankelijk onderzoek. Daarin wordt onder meer de 'cultuur en leiderschap binnen het ziekenhuis' bekeken. Het onderzoek is volgens het UMCU afgedwongen door 'signalen en vragen uit verschillende gelederen van de eigen organisatie', aldus het ziekenhuis.

Uit de memo blijkt verder dat het niet blijft bij een extern onderzoek in opdracht van het UMCU. Volgens het bericht is het ziekenhuis inmiddels ook een eigen onderzoek begonnen. Daarin worden alle sterfgevallen op de afdeling KNO in de afgelopen vier jaar onder de loep genomen. Het ziekenhuis bevestigt het onderzoek, maar wil geen toelichting geven, aldus RTL Nieuws.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top