ACTUEEL

FNV roept leden op Zilveren Kruis Achmea te mijden

Vakbond FNV Zorg en Welzijn roept leden in de gemeenten Utrecht, Ommen, Hardenberg en Zwolle op om Zilveren Kruis Achmea in te wisselen voor een andere verzekeraar. Reden voor de oproep is een proef van Achmea met een nieuwe vorm van wijkverpleging, waardoor onder meer de keuzevrijheid van klanten in het gedrang zou komen.

"De proef is niet meer dan een ordinaire bezuiniging", aldus FNV-bestuurder Cor de Beurs zaterdag na berichtgeving door Trouw. Hij vertelt dat Achmea eerder heeft aangegeven dat het dit jaar per wijk of gemeente met nog maar één zorgaanbieder in zee wil. Thuiszorgaanbieders die na de aanbesteding buiten de boot vallen, mogen nog wel zorg leveren, maar krijgen maar 75 procent vergoed.

Minder geld

"Niet alleen wordt de keuzevrijheid van klanten om zeep geholpen", aldus De Beurs. "Ook worden thuiszorgaanbieders die buiten de boot vallen gedwongen om hetzelfde werk te doen voor minder geld." Volgens de bond worden ook ziekenhuizen en huisartsen benadeeld door de proef. Zo bestaat de kans dat gespecialiseerde teams die patiënten begeleiden die uit het ziekenhuis ontslagen zijn hun werkzaamheden zullen stoppen.

Buiten de proef

Een woordvoerster van Zilveren Kruis Achmea benadrukt dat specialistische zorg en specialistische zorg voor kinderen buiten de proef blijven. Ze vindt het jammer dat FNV niet het hele verhaal vertelt. "Voor circa 80 procent van de klanten blijft de situatie zoals deze is", benadrukte ze. Volgens haar zullen klanten ook de vergoeding blijven ontvangen, maar is de korting voor rekening van de thuiszorgaanbieder die niet de voorkeur geniet. (bron: ANP)

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top