ACTUEEL

Combinatie hormoontherapie en chemo beter bij prostaatkanker

Mannen met prostaatkanker met uitzaaiingen moeten naast hormoontherapie meteen ook chemotherapie met het middel docetaxel krijgen. Dat vergroot de kans op overleving aanzienlijk, zo meldt de NOS op basis van twee studies die zijn gepubliceerd in de vakbladen The Lancet en The Lancet Oncology.

De resultaten van de studies tonen aan dat er een overlevingswinst van vijftien maanden is. Een andere recent gepubliceerde studie had een bijna gelijke uitkomst:  een overlevingswinst van bijna veertien maanden.

Uit een analyse van alle studies samen blijkt dat de absolute overleving na vier jaar toeneemt met 9 procent in de groep patiënten die castratietherapie en docetaxel krijgen. Dat betekent dat op iedere honderd mannen die combinatietherapie krijgen vier jaar later nog 49 patiënten leven. Van iedere honderd patiënten die eerst alleen castratietherapie krijgen, leven er na vier jaar nog veertig.

De onderzoekers doen geen uitspraken over het effect van de combinatietherapie bij patiënten met prostaatkanker die nog niet uitgezaaid is. Daar hebben ze onvoldoende gegevens voor, maar er loopt al wel onderzoek naar.

Jaarlijks krijgen ongeveer 11.000 mannen, vooral boven de 50, prostaatkanker. Bij zo'n 2000 van hen  is de prostaatkanker al uitgezaaid op het moment van de diagnose. Zij komen in aanmerking komen voor de combinatietherapie, aldus de NOS.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top