Finance

Vastgoedondernemers doneren geld voor onderzoek naar asbestkanker

Vijf vastgoedondernemers hebben 135.000 euro ingezameld voor onderzoek naar asbestkanker in het Erasmus MC. De cheque is overhandigd aan de Thorax Foundation, dat dit onderzoek uitvoert.

Initiatiefnemer van de schenking is Tuncer Tuzgöl, oprichter van Zuider Vastgoed in Amsterdam. Hij kent de diagnose asbestkanker van dichtbij en besloot daarom in actie te komen. Naar aanleiding van een artikel in het Algemeen Dagblad over het onderzoek naar asbestkanker van het Erasmus MC nam hij contact op met longarts-oncoloog Joachim Aerts. "Ik vroeg hem naar de ontwikkelingen in de behandeling, en of ik daar misschien een bijdrage aan kan leveren."

Tüzgol nam contact op met mensen in zijn zakelijke netwerk. "Samen met mijn relaties uit het vastgoednetwerk in Amsterdam, plus een buurtgenoot die aanhaakte - overigens geen vastgoedondernemer - hebben we een mooi bedrag bij elkaar gebracht." Hij informeerde bij Aerts naar een concrete bestemming voor zijn donatie. De longspecialist vertelde hem dat het Erasmus MC eind dit jaar een grote studie start, waarvoor bepaalde apparatuur nodig is om het proces van celafname voor een vaccin te automatiseren. Met de donatie kan zo’n apparaat aangeschaft worden.

Asbestkanker, of mesothelioom, ontstaat in het longvlies van mensen die asbestdeeltjes hebben ingeademd. De kanker kan vele tientallen jaren na het inademen pas de kop opsteken. De ziekte is nog onbehandelbaar, maar onderzoeker Aerts is hoopvol over een nieuwe behandelmethode. "Wij werken aan een vaccin, dat we speciaal voor het bestrijden van asbestkanker ontwikkelen."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top