Finance

PFZW voorziet kortingen op zorgpensioen

PFZW voorziet kortingen op zorgpensioen

Het Pensioenfonds voor Zorg en Welzijn (PFZW) denkt voor het eerst in zijn bestaan te moeten korten op de pensioenen van werknemers en voormalige werknemers in zorg en welzijn. Voor de betrokken werknemers zou het om enkele euro's per maand gaan.

Dat stelt directeur Peter Borgdorff van het Pensioenfonds voor Zorg en Welzijn (PFZW) in een column op de website van het pensioenfonds. Borgdorff reageert met zijn opmerkingen op de nieuwe kwartaalcijfers. Die zijn volgens de pensioentopman steeds moelijker uit te leggen. Hoewel het PFZW-vermogen dankzij een rendement van 4,4 procent de afgelopen drie maanden met 8 miljard euro is gegroeid tot 171 miljard euro, is de dekkingsgraad opnieuw gedaald. Was deze een jaar geleden nog 97,1 procent inmiddels is dit percentage teruggelopen tot 88,9 procent.

Verlaging pensioenen

Die daling is met name te wijten aan de lage rente, die er voor zorgt dat de pensioenfondsen minder geld binnen halen op nieuwe en toekomstige investeringen. Bovendient heeft de sector te maken met steeds strengere solvabiliteitseisen. Tezelfdertijd profiteert PFWZ van de lage rente, doordat bestaande beleggingen in vastrentende waarden meer opleverden. 

Bizar

Alles bij elkaar een "tamelijk bizar verhaal", vindt Borgdorff.  “In de pensioenpot van alle mensen die werken of hebben gewerkt in de sector zorg en welzijn zit nu meer dan 171 miljard euro in. Meer dan ooit tevoren”, aldus Borgdorff. “Maar pensioen is door de lage rente en de huidige regels die zekerheid eisen ook duurder dan ooit tevoren. En dus dreigt een verlaging van de pensioenen. Zo leiden regels die bedoeld zijn zekerheid te scheppen nu vrijwel zeker tot een lager pensioen.”

Buitengewoon vervelend

Borgdorff voorziet dat pensioenfondsen nog lang last zullen hebben van de lage rente. “Dat is slecht voor het pensioen van onze deelnemers. Want door de extreem lage rente blijft de kans groot dat we, voor het eerst in ons bestaan, volgend jaar de pensioenen moeten verlagen.” Ook al gaat het om enkele euro's per maand, toch zou deze daling volgens Borgdorff voor betrokkenen "buitengewoon vervelend" zijn.  

Onbetaalbaar

Borgdorff vindt dan ook dat Nederland moet nadenken over een nieuw pensioenstelsel, waarin “onbetaalbare en irreële zekerheid” niet langer alles bepalend is. In dit nieuwe geïndexeerde stelsel worden de belangrijkste risico’s nog steeds samen gedeeld, maar mensen krijgen meer inzicht krijgen in hun eigen pensioenpot.

 

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top