ACTUEEL

Regels autorijden bij psychiatrische aandoening versoepeld

Mensen die zijn behandeld voor een psychiatrische aandoening hoeven minder lang te wachten voordat zij weer mogen autorijden. Dit heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu besloten op advies van de Gezondheidsraad.

Bij bipolaire en depressieve stoornissen mag iemand na adequate behandeling in veel gevallen meteen weer rijden, zo meldt de KNMP, de beroepsorganisatie van apothekers. Voorheen gold een wachttijd van 1 jaar.

Mensen die zijn hersteld van een psychotische episode moeten ten minste 6 maanden wachten voordat zij weer mogen autorijden. Dit was 2 jaar. Iemand die eenmalig een psychose heeft gehad, mag na 2 jaar recidiefvrij te zijn geweest en een positief rapport van de psychiater ook weer beroepsmatig rijden (bijvoorbeeld in vrachtwagen of taxi). Dit was voorheen niet mogelijk.

Een arts beoordeelt of iemand weer rijgeschikt is. Dit hoeft sinds 7 juli niet altijd meer de psychiater te zijn. Bij mensen die zijn behandeld voor een bipolaire of een depressieve stoornis mag de huisarts dit ook doen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top