Tech

Chemours betwist uitstoot kankerverwekkende stof

De Dordtse teflonfabriek van het Amerikaanse Chemours (voorheen DuPont) stoot de kankerverwekkende chemische stof GenX uit. Volgens Amerikaanse toxicologen is de gezondheid van werknemers en omwonenden in gevaar, zo meldt de Volkskrant. Chemours ontkent tegenover de NOS echter dat GenX een carcinogene werking heeft.

GenX, veroorzaakte in laboratoriumtests onder meer kanker, nierziekten, leverschade en vruchtbaarheidsproblemen bij ratten en muizen, schrijft de Volkskrant. Toxicologen roepen Chemours daarom op om ermee te stoppen. 

Teflonfabrikant Chemours begrijpt de ophef niet, meldt de NOS. Volgens Chemours-directeur Erik Meijer worden mensen onnodig bang gemaakt. GenX niet als kankerverwekkende stof geclassificeerd, stelt hij. De conslusies van de Amerikanen zouden vooral zijn gebaseerd op onderzoek naar de stof PFOA, waarvan bekend is dat die kanker kan veroorzaken.

Chemours zei eerder ook dat laboratoriumproeven niets zeggen over de gezondheidsrisico's voor mensen. De Utrechtse hoogleraar toxicologie Martin van den Berg noemt dat tegenover de NOS onzin, omdat ons hele veiligheidssysteem is gebaseerd op onderzoeken bij dieren.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top