ACTUEEL

Hart- en vaatziekte vaak gepaard met ernstige tandvleesontsteking

De kans dat een patiënt een hart- en vaatziekte heeft is zestig procent groter wanneer diezelfde patiënt ook ernstige tandvleesontsteking (parodontitis) heeft. Dat blijkt uit onderzoek van Nicky Beukers, tandarts-parodontoloog aan het Academisch Centrum voor Tandheelkunde in Amsterdam (ACTA).

Beukers heeft als eerste in Nederland grootschalig epidemiologisch onderzoek gedaan naar de mogelijke relatie tussen ernstige tandvleesontstekingen (parodontitis) en hart- en vaatziekten. De tandarts-parodontoloog baseert haar onderzoek op de patiëntgegevens van meer dan zestigduizend ACTA-patiënten.

Verband

Zelfs als er rekening wordt gehouden met andere invloeden zoals hoge bloeddruk en verhoogd cholesterol, blijft het verband opvallend sterk. Het is nog niet duidelijk of de tandvleesontsteking zélf daadwerkelijk zorgt voor een hogere kans op hart- en vaatziekten, maar er zijn wel allerlei plausibele verklaringen.

De bevindingen van Beukers zijn verschenen in de Journal of Epidemiology & Community Health. In een vervolgonderzoek gaat Beukers bekijken welke ziekte er bij patiënten doorgaans het eerst optreedt: parodontitis of de hart- en vaatziekte. Met de uitkomsten van dat onderzoek kan met meer zekerheid worden vastgesteld of parodontitis een causale rol speelt bij hart- en vaatziekten.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top