ACTUEEL

MEE: 'Complexe patiënten krijgen verkeerde ggz-zorg'

Patiënten met meervoudige problemen lopen vaak vast in de ggz. Er zijn in Nederland ongeveer 200 mensen met een verstandelijke beperking en ernstige psychische problemen die niet de juiste zorg krijgen. Dat blijkt uit gegevens van MEE.

Die patiënten zitten vaak onterecht thuis of in een verkeerde instelling, schrijft dagblad Trouw.

Expertise

De meeste ggz-instellingen hebben expertise op het gebied van verstandelijke beperkingen óf op het gebied van psychische problemen. Meestal niet op beide vlakken. Zo kan het voorkomen dat patiënten met een verstandelijke beperking therapiesessies volgen die boven hun niveau liggen. Volgens MEE zijn er nu vijf instellingen die de kennis en ervaring in huis hebben om mensen met complexe meervoudige problematiek te behandelen.  Daardoor gebeurt het ook te vaak dat een patiënt op grote afstand van zijn of haar thuissituatie wordt geplaatst.

Geen extra geld

Volgens Trouw heeft MEE dit probleem al voorgelegd aan VWS, en ook Zilveren Kruis heeft geprobeerd verbetering aan te brengen. Volgens MEE is er niet extra geld nodig, maar een andere manier van werken. Per casus moet samen met alle aanbieders, gemeenten en zorgverzekeraars in de regio bekeken worden waar de patiënt de gepaste zorg kan krijgen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top