ACTUEEL

ActiZ past verenigingsstructuur aan na forse kritiek van leden

ActiZ gaat komend voorjaar zijn verenigingsstructuur én cultuur aanpassen. De vereniging van werkgevers in de Verzorgings-en Verpleeghuizen en Thuiszorg (VVT) doet dit na forse kritiek van leden, waaronder zorgorganisatie Cordaan.

"Binnen de ActiZ vereniging zijn we (..) bezig met vernieuwing op verschillende terreinen, waaronder de arbeidsvoorwaarden voor de zorgmedewerkers van onze branche", zo is te lezen op de website van de vereniging. "Maar ook met het vernieuwen van het arbeidsmarktbeleid (..) en met nieuwe vormen van bekostiging. (..) Deze vernieuwing vraagt ook om een nieuwe verenigingsstructuur en –cultuur."

Kritiek

Juist op deze terreinen is de afgelopen tijd veel kritiek geweest. Cordaan, een van de grotere zorgorganisaties die bij de vereniging zijn aangesloten, gaf deze week aan het lidmaatschap per 1 januari 2018 op te zeggen. Een van de punten van kritiek van Cordaan betrof de nieuwe cao voor de VVT, die de vereniging sloot zonder de handtekening van vakbond FNV eronder.

Een woordvoerder van Cordaan laat weten dat het zorgbedrijf ook een andere discussie wil over de kwaliteit van zorg. De manier waarop ActiZ omging met de publicatie van de lijst met onvoldoende presterende verpleeghuizen streek bijvoorbeeld veel leden tegen de haren en kostte uiteindelijk directeur Jan de Vries de kop.

Als een van de grootste zorgaanbieders in onder meer Amsterdam wil Cordaan tot slot ook meer aandacht voor grootstedelijke problematiek.

Dialoog

Actiz belooft al deze kritiek mee te nemen de hervorming van de verenigingsstructuur. "Op dit moment wordt er binnen ActiZ een dialoog gevoerd over deze nieuwe structuur en cultuur. We hebben alle leden uitgenodigd om mee te praten en input te geven. Ook de kritiek die we de afgelopen tijd van een aantal leden ontvingen, nemen we mee om de vereniging, ons werk en onze profilering te verbeteren", aldus de vereniging.

"We stellen ons dit  jaar constructief op om deze gewenste vernieuwing bij Actiz te ondersteunen", reageert Eelco Damen, voorzitter raad van bestuur van Cordaan. "Wij hopen dat de gewenste ontwikkeling voor ons aanleiding geeft vol overtuiging op ons besluit terug te komen en ons lidmaatschap te continueren."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top