HRM

ActiZ neemt nieuwe verenigingsstructuur aan

De leden van ActiZ hebben dinsdag op hoofdlijnen ingestemd met een nieuwe verenigingsstructuur. In de nieuwe structuur krijgen bestuurders van aangesloten VVT-organisaties een nieuwe rol.

De nieuwe vereniging kent straks vier segmenten die een rol gaan spelen in belangenbehartiging. Naast het al bestaande segment Jeugd, zijn dat Zorg Thuis, Revalidatie & Herstel en Wonen & Zorg.

Daarnaast wordt een beperkt aantal thema's opgepakt in commissies, te beginnen met Arbeid/CAO en Informatisering. In deze commissies nemen bestuurders van lid-organisaties zitting. De thema's zijn flexibel en kunnen in de loop van de tijd veranderen, zo laat ActiZ weten.

Kritiek

ActiZ kondigde in januari aan zijn verenigingsstructuur én cultuur aan te willen passen. De vereniging van werkgevers in de Verzorgings-en Verpleeghuizen en Thuiszorg (VVT) deed dit na forse kritiek van leden, waaronder Cordaan, een van de grotere zorgorganisaties die bij de vereniging zijn aangesloten.

Een van de punten van kritiek van Cordaan betrof de nieuwe cao voor de VVT, die de vereniging sloot zonder de handtekening van vakbond FNV eronder.  Het zorgbedrijf wilde ook een andere discussie  over de kwaliteit van zorg. De manier waarop ActiZ omging met de publicatie van de lijst met onvoldoende presterende verpleeghuizen streek bijvoorbeeld veel leden tegen de haren en kostte uiteindelijk directeur Jan de Vries de kop.

Als een van de grootste zorgaanbieders in onder meer Amsterdam wilde Cordaan tot slot ook meer aandacht voor grootstedelijke problematiek.

"Met bestuurders hebben we in twee werkconferenties open, respectvol en zeer interactief in een gelijkwaardige discussie de nieuwe structuur met elkaar ontwikkeld”, zegt Ronald Schmidt, bestuurder van Cordaan,nu. “Dit is een voorbeeld van hoe ActiZ kan werken en waarbij we gebruik maken van bestaande kennis, kunde en netwerken."

Nieuwe directeur

De komende tijd volgt uitwerking van de nieuwe verenigingsstructuur. Daarbij worden ook profielen ingevuld voor de verschillende bestuursfuncties, de voorzitter van het ActiZ-bestuur en de nieuwe directeur van het ActiZ-bureau. "De werving van een nieuwe voorzitter start daarna, zodat Guus van Montfort begin volgend jaar de voorzittershamer op een goede manier kan overdragen aan zijn opvolg(st)er", aldus ActiZ.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top