ACTUEEL

Digitale keuzehulp wint doelmatigheidsprijs

Digitale keuzehulp PATIENT+ heeft de Doelmatigheidsprijs 2017 gewonnen. Het hulpmiddel werd geprezen om de praktische toepasbaarheid. Ook vormt het een stimulans voor shared decision making.

PATIENT+ is opgezet door Michiel Hageman en Teun Teunis, twee jonge artsen die geloven in de kracht van samen beslissen. De keuzehulp geeft zorgverleners handvatten om gezamenlijke besluitvorming effectief in de praktijk te brengen en de patiënt bij het zorgproces te betrekken. Met de keuzehulp willen Hageman en Teunis “samen beslissen” de nieuwe standaard maken.

Verminderen

Volgens de jury draagt PATIENT+ aantoonbaar bij aan doelmatige zorg. Patiënten die de keuzetool gebruiken kiezen minder vaak voor invasieve behandelingen. Daarmee kun de keuzehulp de zorgconsumptie en dus de zorgkosten helpen verminderen. Een beter geïnformeerde patiënt is volgens de jury ook beter in staat om mee te beslissen. Door patiënten meer te betrekken in het besluitvormingsproces, neemt de angst en keuzestress bij patiënten af, en zijn ze meer tevreden.

“Als arts in opleiding ervaar ik dagelijks het belang van samen beslissen”, zegt mede-initiatiefnemer Michiel Hageman. “Het is mooi dat nu ook onze collega’s en patiënten de effecten van de keuzehulpen en samen beslissen ervaren”.

Landelijke verspreiding

PATIENT+ is dit jaar gestart met de introductie van de keuzehulpen op tien verschillende afdelingen in ziekenhuizen verspreid over Nederland. Patiënt kunnen een beroep doen op een keuzehulp bij de gynaecologische afdeling van het OLVG, CWZ en Zuyderland. Ook bij cardiologie in het HAGA ziekenhuis of bij de oncologie in Zuyderland kan binnenkort gebruikt worden gemaakt van keuzehulpen. Daarnaast zal ziekenhuis Bernhoven in Uden het komende jaar ziekenhuisbreed keuzehulpen gaan inzetten.

De Doelmatigheidsprijs is een gezamenlijk initiatief van het College Geneeskundige Specialismen, de Onderwijs + OpleidingsRegio Zuidoost-Nederland en het Bewustzijnsproject.

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top