ACTUEEL

'Woenselse Poort had te veel zware tbs'ers'

De Woenselse Poort kreeg in 2014 een extra groep zware terbeschikkinggestelden (tbs'ers) bij. Het waren er meer dan het personeel in de Eindhovense ggz-instelling aankon. Dat meldt Omroep Brabant op basis van documenten die de omroep verkreeg via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

De Woenselse Poort kwam vorig jaar meerdere malen negatief in het nieuws door zelfdodingen, verboden relaties en drugsgebruik. De Inspectie voor Veiligheid en Justitie stelde in een onderzoek dat het werkklimaat er niet veilig was.

Overproductie

Volgens Omroep Brabant zijn geweldsincidenten in de hand gewerkt door de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), die over de plaatsing van tbs'ers gaat. Die organisatie besloot tot 'overproductie' bij de Woenselse Poort, maar stuurde te veel tbs'ers van het zwaarste kaliber naar Eindhoven. Tegelijkertijd moest de kliniek van DJI bezuinigen op zijn prijs voor zorgintensiteit en beveiliging.

Bij een overproductie plaatst DJI meer tbs'ers dan eigenlijk de afspraak is. Zoiets gaat in overleg, als andere klinieken moeten sluiten of afbouwen wegens bezuinigingen. Het bestuur van De Woenselse Poort had hier geen problemen mee, maar er moest wel een financiële vergoeding tegenover staan.

Ziekteverzuim

Uit e-mails en notulen leidt Omroep Brabant af dat ambtenaren van DJI zorgen hadden over de concentratie van zware tbs'ers en spreiding over andere klinieken voorstelden. Het bestuur van De Woenselse Poort zei na geweldsincidenten tegen DJI dat het personeel goed getraind was en dat de incidenten geen invloed hadden op het ziekteverzuim. De Inspectie Veiligheid en Justitie zou later concluderen dat er niet genoeg deskundig personeel was en dat het ziekteverzuim hoog was.

Geweigerde informatie

De documenten waar Omroep Brabant zich op baseert zijn verkregen op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (WOB). Door een fout bij de verstrekking kon Omroep Brabant ook een groot deel van de geanonimiseerde stukken lezen. De omroep zegt vanuit een maatschappelijk belang een deel van deze informatie toch met haar publiek te delen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top